Novo Nordisk bag verdens første dronelevering af insulin

Historiens første dronelevering af insulinmedicin er en realitet, og bag projektet står blandt andre Novo Nordisk, der er "stolte over" at være en del af Diabetes Drone-initiativet, der har til formål at hjælpe diabetikere i fjerne og ufremkommelige områder.
Novo Nordisk er en af aktørene bag verdens første levering af insulinmedicin med drone. | Foto: DIABETES DRONE / PR
Novo Nordisk er en af aktørene bag verdens første levering af insulinmedicin med drone. | Foto: DIABETES DRONE / PR

Ørnen er landet.

Verdens første levering af insulinmedicin til patienter med diabetes er ikke længere en fremtidsutopi, men en realitet.

Forleden landede en drone med diabetesmedicin på de fjerntliggende Aran øer i Irland, hvor den efter landing blev tanket op med blodprøver, som den bragte tilbage til Connemara-lufthavenen i den vestlige del af Irland.

Bag det innovative projekt, der bærer navnet Diabetes Drone, står det irske eliteuniversitet, NUI Galway, Novo Nordisk samt en række industrieksperter og interessenter.

"Verdens første dronelevering af insulin til Aran Islands i Irland var en succes! Vi er stolte over at være en del af dette innovative projekt til støtte for mennesker med diabetes i fjerntliggende områder," skriver Novo Nordisk i en opdatering.

Orkaner og forsyningsproblemer gav ideen

Initiativet har været undervejs længe og krævet mere end et års planlægning.

Det kom første gang på tale efter orkanen Ophelia, der i 2017 hærgede Irland og store dele af Storbritannien, og som på grund af oversvømmelser forhindrede tusindvis af diabetespatienter i at møde frem på lægeklinikkerne for at få foretaget prøver og udleveret medicin.

Det samme skete i 2018 efter stormen Emma, hvor uvejret første til massive snefald med isolering til følge.

Alle patienter med type 1-diabetes har behov en forsyning af både insulin og glukagon til at holde sygdommen under kontrol, og 40 pct. af patienterne med type 2-diabetes kræver insulinbehandling.

Disse medikamenter er normalt tilgængelige fra lokale apoteker, men i fjerntliggende geografiske regioner risikerer hele samfund og enkeltpersoner at blive isoleret i flere dage.

Med droneflyvningen kan en løsning være fundet.

Via internet of things (IoT) koblet til droneleveringen var flyvningen i konstant kontakt med luftfartsregulatorer.

"Vi har afsluttet missionen med stor succes og således demonstreret anvendeligheden af ​​medicinske droner til at forbedre patientplejen," skriver Diabetes Drone i en opdatering.

Droner i Danmark

Også herhjemme er droneflyvning på agendaen.

I januar fik Odense Universitetshospital, SDU Dronecenter, Falck og en række industrivirksomheder således bevilget 14 mio. kr. af Innovationsfonden, som sammen med de godt 16 mio. kr., som partnere selv lægger i projektet, skal sikre, at der udvikles et sikkert og effektivt sundhedsdronesystem, så droner fremover bliver en integreret del af sundhedsvæsenet.

I løbet af de kommende tre år skal såkaldte sundhedsdroner på forsøgsbasis transportere blodprøver mellem sygehuse og laboratorier, ligesom de skal fragte medicin, lægeudstyr, prøver etc. mellem udvalgte lægeklinikker, plejecentre og sygehuse.

"Der er ingen tvivl om, at sundhedsdroner kan gøre en stor forskel i et presset sundhedsvæsen. Udviklingen går i retning af færre sengepladser og hospitaler, og samtidig oplever borgerne, at antallet af lægehuse falder, og at de får længere til den specialiserede behandling," sagde Kjeld Jensen, som er projektleder på projekt Healthdrones, dengang til Finans.

Droner skal fragte blodprøver, udstyr og læger mellem sygehuse

Blodprøver skal på dronevinger i Syddanmark 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også