MedWatch

Medicinudgifterne stiger kun i Region Nordjylland

Region Nordjylland er den eneste region, hvor medicinudgifterne stiger, viser ny rapport. Det kan skyldes, at regionen har en anden patientsammensætning, eller at læger ser stort på guidelines, siger sundhedsøkonom.

Patentudløb kan være en forklaring på, at medicinudgifterne udvikler sig forskelligt fra region til region. Foto: SIMON DAWSON/REUTERS / Ritzau Scanpix

Region Nordjylland har som den eneste region haft stigende medicinudgifter de første to kvartaler af 2019 i forhold til samme periode i 2018. De øvrige fire regioner har haft et fald.

Det skriver branchemediet Dagens Pharma på baggrund af en medicinmonitoreringsrapport, som Region Midtylland har publiceret.

Mens Region Nordjylland har haft en vækst i udgifter til hospitalsmedicin svarende til ca. tre pct. har Region Midtjylland og Region Sjælland haft et fald svarende til hhv. otte og syv pct. Region Hovedstaden og Region Syddanmark har haft mere beskedne fald, svarende til henholdsvis fire og to pct.

Region Nordjylland stikker ifølge rapporten ud, fordi "den region har et andet indkøbsmønster end de øvrige regioner". Sundhedsøkonom fra Syddansk Universitet Jes Søgaard vurderer dog, at forskellene også kan skyldes mere eller mindre tilfældige forskelle i regionernes patientpopulationer.

"Der har været patentudløb på en række af de dyre lægemidler, som priserne er faldet på. Hvis Region Nordjylland har lidt færre patienter, som får lægemidler med prisfald, så kan det være forklaringen på stigningen. Der skal ikke så meget fluktuation i fordelingen af regionernes patienter til, for at det kan ses på bundlinjen," siger Jes Søgaard til Dagens Pharma.

Danske Regioner lancerer udspil til behandlingsråd inden nytår

Ny fond skal investere 200 millioner kr. i velfærdsteknologi

Lægemiddelstyrelsen opretter hjemmeside om medicinmangel – problemet vokser

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier