Investor afslørede biotekfirmas kursfølsomme nyhed: "Det er et brud på reglerne"

Innovationsfonden offentliggjorde en millionbevilling til børsnoterede Initiator Pharma, seks timer før selskabet selv meldte nyheden til aktiemarkedet. Ekspert kalder det et brud på de børsetiske regler.
Claus Elsborg Olesen, adm. direktør i Initiator Pharma, ønsker ikke at udtale sig om forløbet. | Foto: PR / Initiator Pharma
Claus Elsborg Olesen, adm. direktør i Initiator Pharma, ønsker ikke at udtale sig om forløbet. | Foto: PR / Initiator Pharma

Tirsdag den 3. september omkring kl. 8:30 lagde Innovationsfonden et opslag op på Linkedin.

I opslaget, der blandt andre gik ud til fondens flere end 11.100 følgere, blev der sagt "stort tillykke" til en række selskaber, herunder biotekselskabet Initiator Pharma, der havde fået tilsagn om en millionbevilling fra den statslige milliardfond.

Alt sammen helt fint og glædeligt – og så alligevel ikke. For Initiator Pharma er et børsnoteret selskab, der er underlagt de børsetiske regler, hvoraf oplysningspligten er central.

Den tilsiger, at kurspåvirkende viden skal meddeles aktiemarkedet, så snart den kommer selskabet for øre.

Først seks timer senere, kl. 14:37 den pågældende tirsdag, tikkede der en meddelelse ind hos Spotlight-børsen i Stockholm, hvor Initiator Pharma er noteret, om, at op til 2 mio. kr. var på vej til selskabet fra Aarhus.

"Det er klart et brud på reglerne. Initiator Pharma skulle jo have givet meddelelsen til børsen i det øjeblik, selskabet fik tilsagn om pengene fra Innovationsfonden. Det gjorde man ikke, og det vil jeg betragte som en ulovlighed," siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret ved Copenhagen Business School til MedWatch.

Kendte ikke til opslag

Umiddelbart efter, at Innovationsfonden havde lagt nyheden frem på Linkedin om morgenen tirsdag den 3. september, tog MedWatch kontakt den adm. direktør i Initiator Pharma, Claus Elsborg Olesen, for at tale om bevillingen, og hvad den skulle bruges til.

Claus Elsborg Olesen var imidlertid ikke klar over, at Innovationsfonden havde annonceret bevillingen – det var ikke aftalen, lød det.

Direktøren afbrød interviewet, og nogle timer efter, omkring kl. 11:30, var Linkedin-opslaget fra Innovationsfonden slettet. Tre timer efter tikkede fondsbørsmeddelelsen ind hos Spotlight-børsen i Sverige.

Claus Elsborg Olesen ønsker i dag ikke at udtale sig til MedWatch om forløbet.

Aktiekursen steg med 6 pct.

Børsreglerne er brudt, hvis der er tale om børsfølsomme oplysninger, der ikke bliver meddelt – altså oplysninger, som kan have kurspåvirkende effekt, forklarer Søren Friis Hansen fra CBS.

I minutterne efter at Initiator Pharma sendte en børsmeddelelse ud om millionbevillingen, steg Initiator Pharmas aktie med 6,2 pct.

Investorerne tog tilsyneladende godt imod nyheden om, at Initiator Pharma med de 2 mio. kr. ville kunne færdiggøre et fase 2-forsøg med selskabets fremmeste lægemiddelkandidat.

"Initiator Pharma er et relativt lille firma, for hvem 2 mio. kr. må antages at være et relativt stort beløb. Og når firmaet samtidigt tilkendegiver, at pengene skal gå til at færdiggøre et fase 2-forsøg med en for firmaet vigtig lægemiddelkandidat, er det noget, der må antages at have kurspåvirkende effekt," siger Søren Friis Hansen.

"Derfor skulle der have været afgivet en børsmeddelelse i det øjeblik, de fik tilsagnet fra Innovationsfonden, og ikke først senere på dagen, og efter at andre gik ud med nyheden, som det var tilfældet," slår Søren Friis Hansen fast.

Hvor alvorligt er det her?

"Det er jo altid problematisk, når man ikke afgiver rettidige børsmeddelelser. Reglerne er jo lavet for blandt at hindre insiderhandel, og i dette tilfælde kan man jo med rette spekulere i, om der har været handlet i mellemtiden," siger Søren Friis Hansen og uddyber:

"Altså om ansatte i Initiator Pharma og Innovationsfonden har købt aktier, inden offentliggørelsen skete på Linkedin, fordi de lå inde med viden om, at der snart ville tilflyde penge til firmaet."

Søren Friis Hansen understreger, at han af gode grunde ikke ved, om det har været tilfældet – det er der som sådan ikke noget, der tyder på, siger han.

"Men ikke desto mindre - meddelelsen skulle være givet i det øjeblik, man fik tilsagnet," siger Søren Friis Hansen.

Holder øje med kursudsving og insiderhandel  

Hos Spotlight Stock Market i den svenske hovedstad kan man ikke udtale sig om konkrete sager.

Derfor vil Carl-Henrik Nordberg, der er chef for markedsovervågning, ikke oplyse, om han og kollegerne lige nu gransker Initiator Pharma.

"Da al overvågning af børsnoterede selskaber foregår under fortrolighed, er vi forhindret i at kommentere enkeltsager," siger Carl-Henrik Nordberg til MedWatch.

Afdelingen, han er chef for, har ansvaret for, at "de børsnoterede selskaber, herunder Initiator Pharma overholder oplysningsreglerne, sådan at det sikres, at markederne er gennemsigtige og retfærdige," som Carl-Henrik Nordberg udtrykker det.

Spotlight-chefen fortæller, at et børsnoteret selskab skal offentliggøre insiderviden "hurtigst muligt i overensstemmelse med artikel 17 i markedsmisbrugsloven."

Desuden slår han fast, at det er det børsnoterede selskabs pligt at koordinere videregivelsen af insiderviden med den relevante modpart, uanset om modparten er et andet selskab eller en myndighed som Innovationsfonden.

På spørgsmålet om, hvordan Initiator Pharma skulle have håndteret Innovationsfondens tilsagn om de 2 mio. kr. og efterfølgende offentliggørelse på Linkedin, svarer Carl-Henrik Nordberg.

"Selvom det kan være vanskeligt for en virksomhed at udøve kontrol over beslutninger og handlinger truffet af offentlige agenturer, er virksomheden ikke desto mindre forpligtet til at offentliggøre indholdet af beslutningerne og handlingerne, hvis det er sandsynligt, at de har en væsentlig indflydelse på selskabets aktiekurs," siger Carl-Henrik Nordberg.

Vil formodentlig udløse en påtale

Spørger man Søren Friis Hansen, er det Initiator Pharma og ikke Innovationsfonden, der har begået fejlen.

"Innovationsfonden gør isoleret set ikke noget forkert her – hvis jeg var dem, ville jeg forvente, at Initiator Pharma selv stod for at offentliggøre nyheden om de 2 mio. kr., så snart firmaet fik nyheden overbragt," siger Søren Friis Hansen.

"Det kan ikke være Innovationsfondens opgave at sikre, at Initiator Pharma overholder sin oplysningspligt og de børsetiske regler," tilføjer han.

Søren Friis Hansen vurderer ikke, at der er grundlag for at afnotere Initiator Pharma på foreliggende grundlag.

"Det er ellers også en sanktion, man vil kunne give, men det vil kræve, at man kan bevise, at der f.eks. har fundet insiderhandel sted, og det ved vi jo ret beset ikke noget om," siger Søren Friis Hansen.

Det svenske Finanstilsyn kan ligesom det danske reagere med påbud, påtaler eller politianmeldelser, der igen kan føre til bøder og fængselsstraffe. I den pågældende sag er det mest sandsynligt med en påtale, vurderer Søren Friis Hansen.

Størrelsen af en eventuel sanktion vil blandt andet afhænge af, hvor lang tid i forvejen, Initiator Pharma har vidst, at man ville få pengene, til at man gik ud med pressemeddelelsen.

"Er det minutter, vi taler om, har man måske ikke haft til hensigt at snyde - det er dog svært at sige noget præcist om," forkklarer Søren Friis Hansen.

"Men, at det vil kunne udløse en påtale fra Spotlight Stock Market, er jeg ret overbevist om. Det vil være mit bud – jeg tror umiddelbart, at det kommer til at resultere i en påtale," siger Søren Friis Hansen.

Jens Bomholt, der er presse- og mediechef i Innovationsfonden, afviser at kommentere sagen.

Aarhusiansk selskab får millioner til at afslutte fase 2-studie med potensmiddel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også