Svensk biotekselskab melder medstiftere til bagmandspolitiet og degraderer topchef

Et svensk biotekselskab har afdækket omfattende regnskabsrod og mistænkelige transaktioner mellem selskabet og firmaer ejet af dets medstifter og tidligere topchef og bestyrelsesformand. Sagen er nu bragt for bagmandspolitiet i Sverige, og samtidig degraderes topchefen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det svenske biotekselskab Oasmia Pharmaceutical aflagde fredag sit årsregnskab, men det var bestemt ikke top- og bundlinje, der var i fokus.

For sammen med regnskabet kom en melding om, at man har afdækket omfattende regnskabsrod og mistænkelige transaktioner mellem selskabet og firmaer ejet af dets tidligere bestyrelsesformand, og at man nu har videregivet informationerne til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet i Sverige - i daglig tale Ekobrottsmyndigheten.

Man er blevet opmærksomme på transaktionerne i forbindelse med en skatterevision, som blev indledt tilbage i foråret. Her er man også blevet opmærksomme på, at en skatterevision gennemført mellem 2014 og 2016, hvor revisorerne fandt en række transaktioner, som strak sig over flere år og havde en samlet værdi på "millioner af svenske kroner", ikke er inkluderet i selskabets bøger.

Samtidig mener uafhængige IP-advokater, at transaktioner, som relaterer sig til Oasmias patenter, er "udført på en tvivlsom måde".

Der er tale om transaktioner mellem biotekselskabet og selskaberne Alceco International S.A. og Ardenia Investements Ltd, som begge er kontrolleret af selskabets medstifter Julian Aleksov og hans tidligere svigerfar, og ligeledes medstifter af selskabet, Bo Cederstrand.

Julian Aleksov har tidligere fungeret som topchef for Oasmia og efterfølgende som bestyrelsesformand, mens Bo Cederstrand også tidligere har været bestyrelsesformand.

"Vores analyse af de første resultater af den igangværende skatterevision og de fakta, der for nylig blev meddelt os fra den tidligere skatterevision, giver os intet andet valg end at overdrage disse fund til relevante politimyndigheder til yderligere undersøgelser," siger Jörgen Olsson, bestyrelsesformand i Oasmia, i en pressemeddelelse udsendt af selskabet.

Samtidig har bestyrelsen selv udpeget en specialefterforsker for "at give alle aktionærer et grundigt grundlag for at træffe en beslutning om ansvarsfrihed på den ordinære generalforsamling, der finder sted den 26. september 2019."

Har tidligere slået kritik ned

Det er ikke første gang, at Julian Aleksov og Bo Cederstrands roller i Oasmia bliver stillet i et uheldigt lys.

Tilbage i 2011 skrev det svenske erhvervsmedie Affärsvärlden en række yderst kritiske artikler om de to medstiftere af Oasmia og særligt deres behandling af den tredje medstifter og forskningsdirektør for selskabet, Oleg Srelchenok.

Han døde i marts 2010, og ifølge mediet havde Julian Aleksov og Bo Cederstrand blandt andet dækket over hans død for at svindle sig til 400 mio. SEK og samtidig svindlet sig til 200 mio. SEK fra Oleg Srelchenoks arvinger i hjemlandet Hviderusland.

Det kostede omkring 200 mio. SEK i markedsværdi for selskabet, der var gået på børsen i sommeren 2010.

Oasmia, som på det tidspunkt var styret af Julian Aleksov og Bo Cederstrand, afviste dog alle beskyldninger og trak Affärsvärlden i retten. Det resulterede i, at mediet i 2012 måtte give en uforbeholden undskyldning og trække sine artikler tilbage.

Men nu ser der altså igen ud til at blive sat spørgsmålstegn ved de to nulevende medstifteres ageren i selskabet.

Skifter topchef med øjeblikkelig virkning

Samtidig med, at Osamia har bragt de mistænkelige transaktioner i selskabet for Ekobrottsmyndigheten, så har selskabet også gennemført et skifte i direktionen, der bedst kan betegnes som en degradering af den tidligere direktør.

Man har således indsat sit bestyrelsesmedlem Sven Rohmann som ny topchef allerede fra i dag, 1. juli, mens tidligere adm. direktør Mikael Asp bliver teknologidirektør med ansvar for blandt andet produktionen af selskabets kræftlægemidler.

Mikael Asp har tidligere været kvalitetschef i Oasmia, men blev i 2015 udnævnt til topchef, da Julian Aleksov blev bestyrelsesformand. Noget kunne tyde på, at den nuværende bestyrelse ikke mener, at Mikael Asp har levet op til sine forpligtelser i den rolle.

Den officielle forklaring er dog, at Sven Rohmann, der har erfaring som topchef for biotekselskaber og i fremtrædende roller hos Novartis og Merck KGaA, er den rette til at understøtte det skifte fra lægemiddeludvikler til kommercielt foretagende, som selskabet står over for.

"Selskabet har stadig udfordringer relateret til sin fortid. Det vil være bestyrelsens rolle at løse og udbedre det," udtaler bestyrelsesformand Jörgen Olsson.

Jörgen Olsson overtog formandsskabet i foråret kort tid efter, at Oasmia med Julian Aleksov ved bordenden i bestyrelseslokalet og Mikael Asp ved roret havde rejst 165 mio. SEK i en rettet aktieemission. Her solgte man aktier for 7,19 SEK stykket.

Mandag formiddag falder Oasmias aktie med omkring 5 pct. til 3,25 SEK. Det er omtrent 80 pct. lavere end prisen på 14,7 SEK i starten af november 2018.

Julian Aleksov ejer fortsat mere end 10 pct. af Oasmia, primært gennem sit selskab Alceco International S.A.

Finansdirektør forlader svensk farmavirksomhed efter 10 måneder 

Svensk farmaselskab vil rejse trecifret millionbeløb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også