Diagnostikfirmaet Anapa har målrettet jagten på global guldåre

Anapa Biotech har skåret forretningen til og satser nu entydigt på en ny teknologi til det molekylærdiagnostiske marked. ”Vi forventer en eller flere aftaler hos en række større firmaer indenfor nærmeste fremtid,” lyder det.
Søren Morgenthaler Echwald, adm. direktør i Anapa Biotech satster benhårdt på selskabets senest udviklede teknologi. | Foto: Anapa Biotech, PR
Søren Morgenthaler Echwald, adm. direktør i Anapa Biotech satster benhårdt på selskabets senest udviklede teknologi. | Foto: Anapa Biotech, PR

Diagnostikselskabet Anapa Biotech, der udvikler molekylærdiagnostiske værktøjer til anvendelse inden for eksempelvis mikrobiologi og cancer, har truffet en afgørende og principiel beslutning.

Forretningen skal skæres til og fokus nu entydigt være på selskabets nyeste teknologi, der henvender sig til forskellige segmenter af det samlede molekylærdiagnostiske marked, som udgør en værdi på flere milliarder dollar på verdensplan.

”Vi har vurderet, at vores nyeste udviklet teknologi har klart større potentiale end de øvrige teknologier, vi hidtil har arbejdet med. Samtidigt er det som et lille firma vigtigt at fokusere indsatsen,” forklarer Søren Morgenthaler Echwald, adm. direktør i Anapa Biotech, til MedWatch.

Anapa Biotech er ejet af Tina Holding, der er en del af Dandy-familien Bagger-Sørensen, der også ejer en stor del af Fertin Pharma og adskillige andre biotekselskaber.

Anapa var tidligere kendt under navnet Quantibact og har siden stiftelsen i 2002 fokuseret på udvikling af applikationer i samarbejde med global selskaber, der vil kunne stå for markedsføringen.

Mange svar fra én analyse

Det er stadig forretningsmodellen, men til forskel fra tidligere, er det altså nu kun selskabets senest udviklede teknologi, den såkaldte Meltplex CPR-teknologi, man kaster sine kræfter og ressourcer efter.

I dag er den teknologiske udvikling indenfor rutinemæssige diagnostiske metoder (PCR) langt fremme med hensyn til automatisering og effektivisering, men desværre kan de fleste af disse instrumenter højst give fem svar per kliniske prøve.

At få flere svar kræver med de nuværende løsninger enten gentagne analyser eller skift til komplekse og tidskrævende procedurer og tilhørende langt dyrere instrumenter.

”Meltplex-teknologien tillader, at man kan teste for op til fem gange så mange ting på samme tid som med den mest gængse teknologi indenfor molekylærdiagnostik. Teknologien gør det muligt at få mange svar fra én enkelt analyse og dermed automatisere og effektivisere diagnosen af komplekse sygdomme,” forklarer Søren Morgenthaler Echwald.

Udvikling af et instrument er typisk meget dyrt - op mod 100 mio. dollar – og ikke noget, man har lyst til at skulle ændre.

”Med vores teknologi kan man potentielt opgradere et eksisterende instrument til at kunne teste paneler af f.eks. infektions-sygdomme i stedet for en enkelt ad gangen,” siger Søren Morgenthaler Echwald.

Ifølge ham kan teknologien derfor anvendes til at forbedre markedspotentialet for eksisterende komplekse og tidskrævende analyser med mange svar.

”Samtidigt bliver det muligt at udvikle nye diagnostiske analyse-pakker med mange svar, og således udvide rammerne for, hvad der hidtil har været praktisk muligt,” siger biotekchefen, der blev hentet til Anapa i 2013 fra en stilling hos diagnostikselskabet Exiqon.

Rød bundlinje er ”tilfredsstillende”

Med siger Søren Morgenthaler Echwald ved roret har Anapa Biotech i alle årene kørt med millionunderskud, og 2018 var ingen undtagelse.

Her endte man med et minus på lige knap 700.000 kr., hvilket imidlertid var væsentligt mindre end årene før, hvor bundlinjerne gik i rødt med underskud på henholdsvis 5,3 mio. kr. i 2017, 27 mio. kr. i 2016 og 14,4 mio. kr. i 2015.

Søren Morgenthaler Echwald kalder da også det seneste regnskab fra 2018 for ”tilfredsstillende”.

”Vi er stadig i udviklingsfasen omkring vores kerneteknologi Meltplex. 2018 har været med entydigt fokus på udvikling af vores Meltplex-teknologi og start på en kommercialiseringsproces,” forklarer Søren Morgenthaler Echwald.

”For et teknologiudviklingsselskab er regnskabstallene derfor som forventet og fuldt ud tilfredsstillende,” tilføjer han.

Nedskrivninger påvirker sammenligningsgrundlag

Anapa Biotech blev etableret på Hvidovre Hospital og er forankret i forskning inden for kunstige nukleinsyre analoger.

Man har blandt andet et tæt samarbejde med Nukleinsyre Centret på Syddansk Universitet i Odense, hvor molekylerne udvikles.

At underskuddet i 2018 er så relativt meget mindre end i året inden, skyldes især afskrivninger på hele 4,5 mio. kroner i 2017, forklarer Søren Morgenthaler Echwald.

”I de seneste år – særligt de seneste to år – har vi som nævnt hovedsageligt fokuseret på vores nyeste teknologi, Meltplex. Som en konsekvens har vi valgt at nedskrive værdien af en række tidligere teknologier, og blandt andet derfor ser du de store udsving i regnskabet,” siger Søren Morgenthaler Echwald.

Regner med at opnå patent

Anapa Biotech har indgivet en ansøgning om patent på sin teknologi, og tilbagemeldingerne fra patentmyndighederne er ifølge Søren Morgenthaler Echwald ”fortsat positive”.

”Det er således stadig forventningen, at vi opnår en tilfredsstillende patentdækning,” siger han.

Selvom Anapa endnu ikke har et produkt på markedet, så tjener selskabet med base i Hørsholm alligevel penge.

Man opgør ikke omsætningstallet, men derimod bruttofortjenesten, som i 2018 lød på 236.000 kr.  - noget mindre end i 2017, hvor det tilsvarende tal lød på 360.000 kroner

”Vi modtager betaling for en del af de teknologiafprøvninger, vi udfører for og med potentielle kunder,” forklarer Søren Morgenthaler Echwald.

Han ønsker ikke at sætte navne på de potentielle kunder, men løfter dog lidt af sløret:

”De er blandt de større internationale diagnostikfirmaer, som i dag er låst af den eksisterende PCR-teknologis begrænsninger i antallet af svar der kan testes i hver analyse. Men alle aftaler er bundet af fortrolighed, så vi kan desværre ikke dele så meget,” siger Søren Morgenthaler Echwald.

Støtte fra Innovationsfonden

Egenkapitalen i Anapa Biotech er svinget gevaldigt gennem årene. Fra 50,7 mio. kr. i 2013 til 3,8 mio. kr. i 2018.

Igennem hele selskabets levetid har ejerne løbende skudt penge i firmaet. I 2013 for eksempel ved et kontant indskud på 10,55 mio. kr.

Og i 2018 har man også modtaget ca. 300.000 kr. fra Innovationsfondens Innobooster-ordning.

”Det er et klap på skulderen og et tilsagn om, at vi har fat i det rigtige,” siger Søren Morgenthaler Echwald med henvisning til ordningen, som støtter innovative virksomheder med udviklingsprojekter, der kan øge virksomheders konkurrenceevne og skabe vækst.

Hovedaktionæren i Anapa, Bagger Sørensen-familien, har tilkendegivet, at man vil stille likviditet til rådighed i form af indskud eller lån, således at selskabet er dækket ind til og med 2019.

”Det er vældig positivt for os med en stabil investor. Samtidigt har vi meget gavn af en aktiv sparring og support i det daglige,” siger Søren Morgenthaler Echwald.

Frasalg er en mulighed

Hvad der fremadrettet skal ske med Anapa og Meltplex CPR-teknologien står dog hen i det uvisse.

”Her og nu har vi som nævnt teknologien til afprøvning hos en række større firmaer. Forventningen er helt klart, at det indenfor en kortere tidshorisont udmønter sig i en eller flere aftaler om brug af Meltplex indenfor det diagnostiske felt,” siger Søren Morgenthaler Echwald.

Men om, og i givet fald hvornår, Anapa går fra at være et udviklingsselskab til et veldrevet firma med kontinuerligt sorte tal på bundlinjen, kan topchefen ikke give et klart svar på.

”Det er svært at spå om. Det afhænger jo blandt andet af succesen med de firmaer, vi har teknologien til afprøvning hos,” siger han og tilføjer:

”En anden relevant mulighed er, at virksomheden som helhed bliver solgt til en af de større spillere, inden vi selv når en reel omsætning. Men det må tiden vise,” siger han.

Anapa Biotech satser på globale aftaler i 2015

Dansk selskab vil slå til i USA

Dansk selskab skifter direktør og navn 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også