Start-up går på børsen - vil gøre kræftceller selvlysende

Diagnostikselskabet Fluoguide har prominente navne i ledelsen og bestyrelsen og går nu, et år efter sin stiftelse, på børsen med et produkt, der gør kræftceller selvlysende. Vejen til mål er lang med forestående kliniske studier, men ambitionerne er store.
Fluoguides hovedaktiv er en behandling, der gør kræftceller selvlysende under operationer. | Foto: Colourbox
Fluoguides hovedaktiv er en behandling, der gør kræftceller selvlysende under operationer. | Foto: Colourbox

Det nye, københavnske diagnostikselskab Fluoguide har på lige over et år stablet en stærk organisation på benene og forbereder nu en børsnotering i Sverige, som senest i juni skal lande selskabet 16 mio. kr. til fase 1-studier.

Det fortæller selskabets adm. direktør, Morten Albrechtsen, til MedWatch.

"Vi kan godt lide børsnoteringsvejen. Personligt synes jeg, at det er langt sjovere at lave firmaer, end at lave projekter. Det kan blive til mere end bare et enkelt produkt, man skyder af," siger Morten Albrechtsen.

Morten Albrechtsen (billedet), medstifter og adm. direktør i Fluoguide, har sammen med forskningsdirektør Andreas Kjær og direktør for produktudvikling Grethe Rasmussen valgt en børsnotering over venturekapital. | Foto: Combigene
Morten Albrechtsen (billedet), medstifter og adm. direktør i Fluoguide, har sammen med forskningsdirektør Andreas Kjær og direktør for produktudvikling Grethe Rasmussen valgt en børsnotering over venturekapital. | Foto: Combigene

Morten Albrechtsen er tidligere topchef i biotekfirmaerne Nanovi, Innocc og Enkam Pharmaceuticals og har desuden en fortid i Nycomed og Boehringer Ingelheim.

Sammen med professor og overlæge Andreas Kjær, som er leder af en 40-mand-stor forskningsgruppe på Rigshospitalet, stiftede han Fluoguide i januar sidste år, og de to har fået Grethe Rasmussen, der kom fra en mangeårig stilling som direktør for produktudvikling i Ascendis Pharma, med på selskabets klare mål:

"Vi vil gerne øge præcisionen af kirurgi. Hvis man kan hjælpe kirurgerne med at gøre deres arbejde hurtigere, bedre og billigere, så er der en enorm samfundsgevinst i det," siger Morten Albrechtsen.

Selvlysende kræftceller

Fluoguides hovedaktiv er en behandling, der gør kræftceller selvlysende under operationer.

Det skal hjælpe kirurger med at sørge for, at de ikke efterlader kræftceller, når de bortopererer kræfttumorer i patienter med eksempelvis hjernekræft, hovedhalskræft eller kræft i bugspytkirtlen.

Som Andreas Kjær, der har titel af forskningschef i firmaet, tirsdag forklarede i et oplæg til privatinvestorer i København:

"Hvis man vil helbrede kræft, så er en af hjørnestenene stadigvæk at udføre kirurgi. Langt de fleste får udført kirurgi. Og der er problemet, at det ikke går nær så godt, som man tror. Cancer kommer igen, fordi man efterlader kræftvæv."

Men ved at give Fluoguides behandling til patienterne en halv time inden de bliver opereret, kan kirurgerne sikre sig, at de har fjernet hele kræfttumoren ved at tjekke, om der er flere neongrønne pletter tilbage i det væv, hvor kræfttumoren sad.

"Så er det ganske enkelt at finde ud af, hvad der er kræft. Frem for alt kan man fjerne det, der lyser op, og så tjekke igen, om der stadig er små hjørner, der er selvlysende, og så fjerner man også dem," sagde Andreas Kjær.

"Vi gør kirurgerne bedre til at lave det, kirurgerne i forvejen gør," sagde Andreas Kjær.

Uetisk ikke at bruge det

Fluoguides salgstale til hospitalerne er nem at gå til. Hvis produktet kan sørge for, at flere operationer lykkes, betyder det også, at hospitalerne og statskassen kan spare tid og penge, som ellers skulle gå til yderligere operationer og behandling.

"Hvis vi kan undgå, at patienterne får den her tilbagefald eller genopståelse af canceren, så giver det besparelser både i kirurgien og i resten af behandlingen," siger Morten Albrechtsen.

"Prissætter vi efter det, så har vi en ret god forretningscase. Oven i kommer så, at patienterne ikke i så høj grad skal bekymre sig om de her operationer, og at der er en større chance for, at de bliver helbredt," siger han videre.

Stifterne har høje forventninger til produktet. Som Andreas Kjær sagde i sit investoroplæg:

"Vi forventer, at studierne vil vise, at det vil være uetisk ikke at bruge det."

Planlægger stribevis af produkter

Fluoguide har afprøvet sin behandling præklinisk og gør nu klar til kliniske studier, som skal finansieres af en investering på 13 mio. kr. fra Innovationsfonden og den forestående børsnotering.

Børsnoteringen foregår i årets andet kvartal på den svenske minibørs Spotlight, tidligere kendt som Aktietorget.

Selskabet har valgt en børsnotering på grund af den finansielle frihed, det medfører, fortæller Morten Albrechtsen.

"Hos Nanovi arbejdede jeg (som topchef og medstifter, red.) meget hårdt på, at vi skulle gå børsnoteringsvejen, fordi det gør, at man ikke kommer ind i de her ret faste udviklingsforløb, som venturekapitalister benytter her i vores område," siger Morten Albrechtsen.

Nanovi blev i sidste ende finansieret af venturekapital fra blandt andet Seed Capital, Pre-Seed Innovations (i dag Preseed Ventures) og Vækstfonden, men Morten Albrechtsen frygter, at en lignende fremgangsmåde vil forhindre Fluoguide i at opbygge en bred pipeline.

Selskabet har nemlig ambitioner langt udover kræftkirurgi, fortæller Morten Albrechtsen.

"Vi kan allerede se på den pipeline, der kommer fra Andreas, at der kommer en hel stribe af andre produkter frem, som man kan bruge både på andre cancerformer eller til for eksempel at markere nerver, så man ikke kommer til at operere nerver," siger Morten Albrechtsen.

"Du kan forestille dig et helt anatomisk atlas af forskellige produkter, man benytter til at styre kirurgi. Det ville være super ærgerligt, hvis vi ikke kunne udnytte det, fordi vi er låst fast i en klassisk venturemodel," siger han videre.

Erfarne kræfter

Mens Morten Albrechtsen er adm. direktør og Andreas Kjær er forskningsdirektør, så har Grethe Rasmussen fået titel af udviklingsdirektør hos Fluoguide med ansvar for produktudvikling og produktion.

"Vi repræsenterer hvert vores led i fødekæden, kan du sige," lyder det fra Morten Albrechtsen.

Derudover har Fluoguide samlet en bestyrelse bestående af den svenske medicinaldirektør og erhvervsmand Arne Ferstad, Bioporto-topchef Peter Mørch Eriksen, investorspecialisten Micaela Sjökvist og Shomit Ghose, der er partner i Silicon Valley-venturefonden Onset Ventures.

Sidstnævnte skal som tidligere antydet ikke bidrage med venturepenge, men kommer i stedet med teknologisk erfaring - en styrke, som Morten Albrechtsen håber på at udnytte fremover.

"Han er enormt stærk inden for software, computer, kunstig intelligens og billedgenkendelse, og det bliver vigtigt for os. Lige nu er vi en kemivirksomhed, som laver et produkt, men vi kunne sagtens komme til at arbejde med noget software, hardware eller en kombination af det," siger Morten Albrechtsen.

Fluoguide satser på at opnå en markedsværdi på 20 mio. kr., som skal lande selskabet 16 mio. kr. til de kliniske studier. Firmaet regner med at påbegynde fase 1-studier i 2020.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også