MedWatch

Amerikansk senat vil undersøge insulinpriser

Senatets finanskomite har fredag indledt en undersøgelse af, hvorfor priserne på insulin i USA er vokset dramatisk på få år.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De to ledende skikkelser i Senatets finanskomite, den republikanske formand Chuck Grassley og demokraten Ron Wyden, har fredag indledt en undersøgelse af, hvorfor priserne på insulin i USA er vokset dramatisk på få år.

Det skriver Fox Business.

De to senatorer sendte fredag breve til de tre dominerende aktører på det amerikanske insulinmarked, danske Novo Nordisk, amerikanske Eli Lilly og franske Sanofi, som tilsammen har en markedsandel på 90 pct., og udbad sig forklaring på prisstigningen.

"Når et insulinprodukt koster skatteyderne mere end 1 mia. dollar på et år, så bør det amerikanske folk vide, hvordan selskabet prissætter sit produkt," hedder det i brevet.

"Vi er bekymrede for, at de substantielle stigninger i prisen på insulin gennem de seneste mange år vil fortsætte deres opadgående retning og udgøre øgede alvorlige udfordringer."

De to senatorer ønsker at vide, hvordan selskabernes listepriser fremkommer, og hvordan rabatter påvirker forbrugernes omkostninger, ligesom politikerne søger information om selskabernes udgifter til forskning og udvikling.

Senatorerne påpeger i deres brev, at prisen på Eli Lillys Humalog fra 2001 til 2015 steg med 585 pct., mens Novo Nordisks Novolog er steget 87 pct. de seneste seks år, og Sanofis Lantus er blevet 77 pct. dyrere i samme periode.

Også i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, har politikerne øje på de stigende insulinpriser. I slutningen af januar skrev to demokratiske medlemmer af huset breve til de tre store insulinproducenter.

"Når patienter ikke får insulin - eller rationerer deres doser - så kan der være tragiske konsekvenser. Som en af de få producenter af insulin i USA er dit selskab i en god position til at kaste lys på disse emner og tilbyde potentielle løsninger," skrev Frank Pallone Jr. og Diana DeGette.

Frank Pallone Jr. er formand for udvalget for energi og handel i Repræsentanternes Hus, mens Diana DeGette sidder for bordenden i det efterforskende underudvalg.

Forslag om lovlig import fra Canada udfordrer insulinpriser i USA

FDA godkender lægemiddel fra Novo Nordisk mod blødersygdom

FDA's chef vil stoppe prisstigninger på insulin: "Det skal - og vil - ændre sig" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier