Anders Gersel Pedersen fortsætter bestyrelsesarbejdet efter pensionering

Afskeden med Lundbeck er ikke et farvel til medicinal- og biotekindustrien for Anders Gersel Pedersen. Lundbecks afgående koncernforskningsdirektør vil fortsætte i bestyrelserne hos Genmab og Bavarian Nordic.
Foto: PR
Foto: PR

Lundbecks afgående forsknings- og udviklingschef har i længere tid været interesseret i at forlade selskabet, som han har arbejdet for i 19 år. Men det har udelukkende været af hensyn til hans alder – han fyldte 67 i september – og ikke ulyst til at fortsætte, understreger Anders Gersel Pedersen.

”Det har været vigtigt for mig at stoppe på et tidspunkt, hvor jeg følte, at jeg både intellektuelt og fysisk var i god form. For det ville være ubehageligt at ende i en situation, hvor man ikke rigtig ved, om alle var bedre tjent med, at man var gået,” siger Anders Gersel Pedersen til MedWatch.

Så da Deborah Dunsire blev annonceret som ny topchef i juli, og skulle møde den eksisterende ledelse, gjorde Anders Gersel Pedersen hende klart, at han havde i sinde at gå på pension inden for den nærmeste fremtid.

Går ikke halvvejs gennem en transformation

Grundet sin alder har der flere gange været spekuleret i, hvornår Anders Gersel Pedersen mon havde i sinde at gå fra virksomheden. Og umiddelbart kunne det have været oplagte tidspunkt være, da Lundbecks nu forhenværende topchef Kåre Schultz havde sat sig til rette i chefstolen og fået selskabet på økonomisk ret kurs igen.

Men så fik Kåre Schultz et tilbud, han ikke kunne sige nej til, fra den israelske medicinalkoncern Teva. Og mens Anders Gersel Pedersen ikke vil gå så langt som at sige, at Kåre Schultz’ afgang var en kæp i hjulet på pensionsplanerne, så har det haft stor betydning for timingen af hans udmelding.

”Det ville være fuldstændig håbløst at gå på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen sikker ceo på plads. Jeg har jo haft 19 formidable år i den her virksomhed og været sindssygt glad for at være her, så det har været vigtigt for mig at tage afsked på et tidspunkt, hvor det også er forsvarligt for Lundbeck,” siger han.

Men der er også andre ting, som har gjort, at timingen er den rette nu. Den afgående direktør har skævet til det faktum, at Lundbeck til februar skal fremlægge en ny langsigtet strategi, som han alligevel ikke har mulighed for at føre til ende.

”Det var ikke sådan, at jeg i juli sagde, at jeg ville være væk den 1. januar, men når sådan en strategiproces kører, begynder du at overveje tingene. Så det blev klart for mig, at det var mere rigtig at gøre det nu fremfor halvvejs igennem en transformationsproces.”

Fortsætter bestyrelseskarrieren

Mens Anders Gersel Pedersen vinker farvel til Lundbeck, så forbliver han stadig aktiv inden for forskningen og farmaindustrien via sine bestyrelsesposter.

Han sidder med i flere danske og internationale lægevidenskabelige selskaber, og er også med ved bordet hos Bavarian Nordic, Genmab og svenske Hansa Medical. Og det bliver han ved med.

”Jeg får rigeligt med tid, når jeg ikke længere har ansvaret for den daglige drift. Jeg synes, det det er sjovt og spændende og mener stadig, at jeg har meget at bidrage med, så det har jeg ikke i sinde at stoppe med,” siger Anders Gersel Pedersen

Ikke desto mindre bliver det et farvel til det sygdomsområde, som han primært har beskæftiget sig med igennem de sidste 19 år: CNS, sygdomme i centralnervesystemet.

I bred forstand dækker det både over psykiatriske lidelser som depression og skizofreni og neurologiske lidelser som Parkinsons og Alzheimers. De fire sygdomme, som Lundbeck har udset som sin hovedmission at udvikle behandlinger mod.

Notorisk svært område

Området er kendt som notorisk svært at udvikle lægemidler i, et faktum som Anders Gersel Pedersen kender bedre til end de fleste.

Lundbeck har i de sidste femten år kun formået at sende ét middel på markedet, som er udklækket i eget laboratorium. Yderligere fem midler er fejlet i de sene faser. Resten af Lundbecks nylige lanceringer er altså erhvervet gennem opkøb.

Senest har et fejlet fase 3-studie med lægemiddelkandidaten Lu AF35700 sået tvivl omkring midlets fremtidige potentiale.

MedWatch: Jeg tænker jo umiddelbart, at du hellere ville være sluttet din tid i Lundbeck af med en succes, eller hvordan ser du på det?

”Alle ved jo, at CNS er et højrisikofelt, så det er ikke sådan, at de enkelte studier gør noget til en sejr. Det er hele paletten, som afgør, hvorvidt Lundbeck er et stærkt selskab,” siger Anders Gersel Pedersen.

Ingen revolutioner

Og trods de seneste fejlede behandlinger mener Anders Gersel Pedersen altså, at Lundbeck er et stærkt og indflydelsesrigt selskab.

”20 pct. af de depressionsramte får i dag behandling med et lægemiddel, som er opfundet af Lundbeck. Det er et faktum, som jeg er meget stolt af. Vi har også været med til at flytte nogle grænseposter for, hvordan man opfatter depression i forhold til de kognitionspåvirkninger, vi har fået tilføjet indlægssedlen for Brintellix,” siger han.

Derudover påpeger han også det globale forskningsnetværk, som Lundbeck har formået at udbygge i hans tid i selskabet. Det gør, at Lundbeck-navnet er kendt i de rette kredse på trods af, at virksomheden ikke er nogen gigant målt på økonomiske nøgletal.

Og selvom Anders Gersel Pedersen ikke ønsker at blande sig i sin arvtagers måde at gøre tingene på, og give ham eller hende et råd med på vejen, så er han klar på at drage konklusioner omkring CNS-feltet ud fra de 20 års erfaring, som han har.

”Man skal ikke forvente, at man kan lave revolutioner i så kompliceret et felt. Man må acceptere, at hvis man vil være i det her felt, så skal man have udholdenhed til at blive ved og sørge for at have forskningen for øje. For der er ikke nogen lette løsninger i det her område."

Anders Gersel Pedersen stopper i Lundbeck 

Lundbeck leder efter ny forskningsdirektør i udlandet

Headhunter har favorit som ny forskningsdirektør i Lundbeck

Lundbeck fejler med fase 3-forsøg for skizofreni-håb - aktien styrtdykker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også