MedWatch

Data fra konkurrent kan sætte spotlys på Victoza

Nye data for et tidligere markedsført diabetesmiddel kan vise sig gode for Novo Nordisk og konkurrenten Eli Lilly, vurderer Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

Foto: Sydbank

Nye data kan give et positivt genskin på Novo Nordisk og andre producenter af GLP-1-diabetesmidler, vurderer Sydbank.

Der er tale om data for GLP-1-midlet Albiglutide, som blev markedsført under navnet Tanzeum hos britiske Glaxosmithkline, GSK, men som faktisk blev taget af markedet tidligere i år.

"Albiglutide viste efter vores vurdering en højst overraskende reduktion på 22 pct. i risikoen for hjertekar-tilfælde. Det overgår blandt andet Victoza (Novo Nordisks GLP-1-middel, red.)," påpeger Søren Løntoft Hansen, der er analytiker i Sydbank.

Han henviser til, at den store reduktion har fundet sted, til trods for at midlet ikke havde en betydelig vægt- og blodsukkersænkende i forhold til et placebo.

"Det er meget bemærkelsesværdigt, og det bidrager til det fortsatte mysterium om, hvorfor de her midler reducerer risikoen for hjertekar-tilfælde. Det virker nu i hvert fald ikke til, at det er den vægtreducerende effekt, der er årsagen," siger Sydbank-analytikeren.

Ikke desto mindre anser han dataene som gode for Novo Nordisk og konkurrenten Eli Lilly:

"Vi anser dog studiet som positivt for GLP-1-klassen - herunder Novo Nordisk. Vi vurderer, at studiet vil bidrage til øget fokus på GLP-1-segmentet, hvilket Novo Nordisk (Victoza og Ozempic) og Eli Lilly (Trulicity) vil nyde godt af," lyder det fra Søren Løntoft Hansen.

Dataene stammer fra et forsøg, der er foretaget i samarbejde mellem GSK og Duke Clinical Research Institute, med patienter med type 2 diabetes.

Forsøgene begyndte i 2015, men GSK valgte at gennemføre dem trods beslutningen om at tage produktet, der havde en meget lille markedsandel i forhold til eksempelvis Victoza, af markedet.

Mere fra MedWatch

Forsøgsordning med risikodeling ender med vag konklusion

Lægemiddelstyrelsen har nu evalueret forsøgsordningen med risikodeling på lægemiddelområdet, men det sparsomme erfaringsgrundlag og påvirkningen fra covid-19 gør det svært at drage håndfaste konklusioner, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Europæisk laboratorienetværk skal sikre bedre data

Et nyt netværk af "referencelaboratorier" som led i EU's sygdomsforebyggelse skal bane vejen for bedre data. Der er stadig plads til forbedring, når der skal forberedes på fremtidige pandemier, siger Europa-Kommissionen til MedWatch.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier