MedWatch

To Teva-midler tilbagekaldt i indsats mod forurenet blodtryksmedicin

Kåre Schultz' Teva er blandt de generikaselskaber, som nu på FDA's opfordring må tilbagekalde blodtryksmedicinen valsartan, fordi der er opstået urenheder i midlet hos en kinesisk producent. Det er samme medicin, som den danske Lægemiddelstyrelse tilbagekaldte for to uger siden.

Foto: /ritzau/AP/George Widman

Verdens sundhedsmyndigheder har over de seneste uger på stribe tilbagekaldt blodtryksmedicinen valsartan, fordi der er fundet et stof i medicinen, som ikke hører til.

Det gælder også de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, som blandt andet har tilbagekaldt to generiske versioner af valsartan fra Kåre Schultz' israelske medicinalselskab Teva.

For to uger siden tilbagekaldte den danske lægemiddelstyrelse netop valsartan fra blandt andet parallelimportøren Orifarm.

Det træk blev få dage senere fulgt op af en europæisk tilbagekaldelse fra det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Årsagen er, at der er fundet urenheder i de valsartan-produkter, der er produceret af den kinesiske leverandør Zhejiang Huahai Pharmaceutical. Midlerne indeholdt stoffet N-nitrosodimethylamin (NDMA), som ikke hører til i medicinen, og som kan forårsage kræft.

De generiske versioner af valsartan kom på markedet, da patentet på Novartis' Diovan, hvori valsartan er det aktive stof, udløb i 2012.

Inden da solgte Diovan for 36 mia. kr. om året.

Novartis har tidligere sagt til det amerikanske branchemedie Fiercepharma, at Diovan ikke er forurenet og dermed ikke skal tilbagekaldes.

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder blodtryksmedicin fra blandt andet Orifarm

Mere fra MedWatch

Patienter må vente længere på ny medicin

Siden Medicinrådet blev etableret i 2017, er patienternes ventetid på ny medicin blevet tre gange længere, konkluderer en analyse fra Lif, der vil have Medicinrådet til at droppe unødvendige vurderingsmetoder. Medicinrådet arbejder på at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier