MedWatch

Fedmemiddel fra Sanofi rammes af sikkerhedsproblemer

Franske Sanofi er løbet ind i sikkerhedsproblemer med en ny type lægemiddel mod fedme, som også Novo Nordisk og Zealand Pharma har udviklet. Det kan i værste fald forsinke franskmændenes projekt, som ellers var på vej ind i fase 3 i år.

Foto: Sanofi

Et eksperimentelt lægemiddel til behandling af fedme fra den franske medicinalkoncern Sanofi er løbet ind i sikkerhedsproblemer relateret til tolerabilitet, som har fået en række patienter til at forlade et mellemfasestudie med midlet.

Det afslørede koncernen i sit regnskab for første kvartal af 2018 i den forgangne uge.

"Proof-of-concept-studiet i fase 2, som evaluerede vores dual-agonist SAR425899 i overvægtige og fede patienter med type 2-diabetes bekræftede, at SAR425899 er et potent middel mod hypoglykæmi (for lavt blodsukker, red,) og kan føre til markante vægttab. Men den gastrointestinale tolerabilitet observeret i dosiseskaleringsdelen af studiet anses ikke for at være acceptabel til klinisk brug," skriver Sanofi i en porteføljeopdatering.

Selskabet tilføjer, at man i første kvartal har igangsat endnu et studie med kandidaten for at "undersøge alternative titrerinsgregimer for at facilitetere forbedret tolerabilitet og adhærens" og at det forventes at levere data i år.

Større GLP-1-effekt end ventet

SAR425899 er et lægemiddel rettet mod receptorerne for både tarmhormonet GLP-1 og hormonet glukagon, der ligesom insulin produceres i bugpsytkirtlen.

Ifølge FierceBiotech kastede Sanofis forskningsdirektør, Elias Zerhouni, en smule mere lys over problemerne på en telekonference i kølvandet på regnskabet i fredags.

"Vi havde to signifikante primære effektmål, som vi skulle opnå på effektsiden, og vi ramte faktisk mere end vores minimale primære effektmål om en reduktion i HbA1c (langtidsblodsukker, red.) fra GLP-1," sagde Elias Zerhouni på telekonferencen og tilføjede:

"Problemet er tolerabilitet, og en fjerdedel af patienterne droppede ud af studiet på grund af tolerabilitetsproblemerne. Vi havde en større GLP-1-effekt i molekylet, end vi forventede på baggrund af vores data fra ikke-menneskelige primater, og vi tror, at titreringen var for pludselig, så det er det, vi arbejder på."

Forskningschefen understregede, at man vil vide mere om, hvordan selskabets dosistests forløber, til sommer - formentlig  juni måned. Elias Zerhouni forlader dog selv det franske medicinalselskab ved udgangen af juni for at overlade tøjlerne til F&U-afdelingen til John Reed, der kommer til fra Roche.

Novo og Boehringer presser på

GLP-1-midler såsom Novo Nordisks Victoza - der også er godkendt til behandling af fedme under navnet Saxenda -  og Ozempic har allerede vist sig at have en markant vægtreducerende effekt udover deres effekt på blodsukkeret, og flere selskaber arbejder nu på at kombinere GLP-1-midler med andre stoffer for at skabe endnu mere potente fedmebehandlinger.

Novo Nordisk er ved at undersøge kandidaten NN9277, som ligeledes er en GLP-1/glukagon dual-agonist, til behandling af fedme i et fase 1-studie, og Zealand Pharma har udviklet en lignende kandidat. Den er udlicenseret til tyske Boehringer Ingelheim, som er ved at foretage et fase 1 studie, der forventes at levere data i år.

Sanofi var et stykke foran sine to rivaler på diabetesområder og havde planer om at tage sin kandidat ind i fase 3-studier mod fedme fra i år med en forhåbning om at opnå en godkendelse i indikationen i 2021. Men det er ikke utænkeligt, at der bliver rykket lidt på den tidsplan nu, og at konkurrenterne får lejlighed til at indhente lidt af forspringet.

Sanofi oplyste også tidligere i år, at man i 2019 også vil indlede at fase 2-studie med sin kandidat til behandling af fedtlevervarianten ikke-alkoholisk steatohepatitis (NASH) i patienter med og uden type 2-diabetes. Her vil der også være dosiseskalering i alle fire behandlingsarme i studiet, fremgår det af en oversigt over studiet på hjemmesiden clinicaltrials.gov.

NASH-studiet forventes ifølge den seneste opdatering fra midten af april færdiggjort i maj 2021.

Sanofi går markant tilbage i første kvartal - salg af Zealand-produkt stagnerer 

Novo om fedmemarked: "Vi er ikke alene, men vi har et forspring på 5-10 år" 

Peptid-eksperterne fra Zealand Pharma har nye lægemiddelkandidater på vej

Sanofi laver ledelsesrokade og mister dansk diabeteschef 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier