Chef for svensk minibørs vil skaffe guld til underskoven af dansk life science

Når Peter Gönczi, adm. direktør for den svenske minibørs Aktietorget, senere på året lancerer sin minibørs i Danmark, sker det med et godt øje til specielt de små danske biotek- og medicovirksomheder.
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Richard Drew .
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Richard Drew .

Til sommer behøver danske biotek- og medicovirksomheder ikke længere at søge mod Sverige for at skaffe sig penge på børsen.

I hvert fald ikke, hvis det står til Peter Gönczi, der er adm. direktør for den svenske minibørs Aktietorget, som huser 167 virksomheder, og som åbner i Danmark senere i år.

"Vi tror virkelig på, at det kan blive så stort i Danmark, som det er i Sverige. Det tager tid, selvfølgelig, men det kommer til at ske," siger Peter Gönczi til MedWatch.

Vil fange dansk life science

For at nå det mål vil Peter Gönczi have fat i den danske life science-sektor, som han mener både har brug for børsen og er specielt attraktiv for investorer.

"Både biotek og andre teknologier er interessant for investorer, fordi den type selskaber har muligheden for at vokse meget hurtigt, og det er selvfølgelig også grunden til, at de her selskaber har brug for aktiemarkedet. De skal bruge børsnoteringerne til at vokse," siger Peter Gönczi.

Aktietorget i Sverige huser i forvejen de danske life science-virksomheder Oncology Venture, Synact, Initiator Pharma, Rhovac og har tidligere været hjemsted for Saniona, der i juni rykkede til hovedbørsen Nasdaq Stockholm. Siden børsnotering har fem af de seks førnævnte virksomheder mere end fordoblet deres aktiekurs.

"Den danske life science-sektor er en af de sektorer, der har haft allermest succes på det svenske aktiemarked indtil videre. Ca. halvdelen af de danske børsnoteringer i Sverige kommer fra den sektor. Svenske investorer kan lide selskaberne, og det tror jeg også, at danske investorer vil kunne," siger Peter Gönczi.

I 2017 blev 36 life science-virksomheder børsnoteret i Sverige, heraf to danske selskaber. Samme år blev en enkelt life science-virksomhed, Orphazyme, børsnoteret i Danmark.

Lokker svenske investorer til Danmark

Peter Gönczi og Aktietorget satser på at løfte den statistik ved at skabe en omvæltning i den danske investorkultur, så flere private investorer vil skyde penge i små virksomheder.

Men samtidig mener Peter Gönczi, at det er altafgørende, at der står investorer klar til at handle aktier og skabe likviditet på den fremtidige danske udgave af Aktietorget.

"Likviditet er det, der virkelig vil få markedet til at fungere for både virksomheder og investorer. Likviditet betyder mindre risiko for investorer, og når der er mindre risiko, så er investorerne også mere klar til at investere i mindre selskaber. Det kan de kun blive, hvis der er god gennemsigtighed, god markedsovervågning og god likviditet," siger Peter Gönczi.

Derfor har Peter Gönczi en plan for, hvordan Aktietorget skal skabe likviditet fra starten.

Han vil nemlig tage de svenske investorer, som i forvejen er vant til at investere i vordende virksomheder, med til Danmark.

"Svenskerne investerer allerede i danske selskaber. Danske selskaber tager til Sverige og får succes. Så vi ved, at svenske investorer gerne vil investere i danske selskaber, hvis det var muligt for dem. Derfor er vores idé at tage de svenske investorer med os og få dem til at investere i selskaber på det danske Aktietorget. Og derfor tror vi, at vi kan skabe noget i Danmark, som ikke er gjort før," siger Peter Gönczi.

Tager rådgivningsselskab med

Da danske Expres2ion Biotech gik på børsen i Sverige, skete det ifølge virksomhedens adm. direktør Steen Klysner med afgørende hjælp fra det svenske rådgivningsselskab Sedermera, som specialiserer sig i at hjælpe små virksomheder på børsen.

Netop Sedermera er et søsterselskab til Aktietorget og har derfor også Peter Gönczi som adm. direktør. Han fortæller, at det også er planen, at Sedermera skal med til Danmark for at assistere små virksomheder, der gerne vil på Aktietorget i København.

Fredrik Rahl, der er driftschef i Sedermera, fortæller, at virksomheden ser på indtoget i Danmark som en styrke for hele Norden.

"Et fremtidigt marked med en stærk kapitalbase i både Sverige og Danmark, og måske endda i andre nordiske lande, giver større muligheder for nordiske virksomheder. Det giver vækst i både Danmark og Sverige, at vi får en samlet, velfungerende, nordisk kapitalbase," skriver Fredrik Rahl i en mail til MedWatch.

Kan gå hurtigt i Danmark

Herhjemme har både politikere og brancheforeninger som Lægemiddelindustriforeningen Lif græmmet sig over, at aktiekulturen i Danmark ikke er nær så gunstig for små virksomheder, som den er i Sverige.

Bl.a. derfor vedtog regeringen i november en række tiltag, som skal få aktiekulturen til at spire blandt private investorer, og som i sidste ende skal komme virksomheder, der har brug for kapital, til gode. Herunder bl.a. en aktiesparekonto, hvor pointen er, at private investorer til lav skat skal kunne investere i små virksomheder.

Peter Gönczi er overbevist om, at aktiekulturen i Danmark hurtigt kan komme til at ligne den i Sverige, fordi interessen i den svenske aktiekultur er så stor herhjemme.

"Jeg tror, at det kan ske meget hurtigere i Danmark, end det gjorde i Sverige, fordi alle taler om det nu i Danmark. Lige nu er danske politikere og det danske samfund mere interesserede i den svenske aktiekultur, end svenskerne er," siger han.

36 life science-firmaer blev børsnoteret i Stockholm i 2017: "Sverige får morgendagens Novo Nordisk"

Biotekhåb fra Hørsholm: "Det ville være væsentligt nemmere, hvis vi lå i Sverige"

Danske selskaber børsnoteret i Sverige går frem - medianstigning på 64 pct.

Medicoselskaber strømmer til børsen i Sverige

Ambu-topchef: Medier bærer skyld for manglende børsnoteringer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også