Bruttomarginen under pres hos Novo - overskudsgraden bliver hvor den er

Prispres og lanceringen af nye produkter vil i de kommende år gøre indhug i Novo Nordisks bruttomargin, men stram omkostningsstyring vil sikre, at Novo stadig henter en overskudsgrad, eller EBIT-margin, på niveau med i dag.
Foto: PR/Novo Nordisk
Foto: PR/Novo Nordisk
AF RITZAU FINANS

Det fortæller Novos koncernfinansdirektør, Jesper Brandgaard, tirsdag på selskabets kapitalmarkedsdag.

Samlet ventes bruttomarginen at falde med 1-3 procentpoint i de kommende tre til fire år.

Men i samme periode vil salgs- og distributionsomkostningerne blive strømlinet.

"Ved at skræddersy vores markedsføring i USA og andre dele af verden mener vi faktisk, at vi vil kunne hente i størrelsesordenen 1-2 pct. procentpoint opgjort som andel af omsætningen," siger Jesper Brandgaard.

Dertil kommer, at Novo vil styre sine administrationsomkostninger, så de nærmer sig 3 pct. af omsætningen mod 3,5 pct. i 2016.

Forsknings- og udviklingsomkostningerne har Novo ikke tænkt sig at spare på, og de ventes at forblive på 13 pct. af omsætningen. Novo er dog parat til at tilpasse den del, hvis eksterne muligheder opstår.

Ser man på toplinjen har Novo planer om skabe vækst gennem sin insulinportefølje og ved at vinde frem på GLP-1-markedet, hvor det i 2018 venter at lancere sin ugentlige GLP-1-analog, semaglutid under markedsføringsnavnet Ozempic.

Endelig håber Novo at hente vækst på markedet for fedmemedicin.

Når det kommer til investeringerne, så topper de i 2017 og 2018, hvor der blandt andet investeres i ny produktionskapacitet i USA, men i årene derefter vil de falde som andel af omsætningen til estimeret 5 pct. af omsætningen i 2020.

Endelig vil aktionærerne i årene fremover stadig kunne se frem til, at Novo returnerer de frie pengestrømme i form af to årlige udbytter og aktietilbagekøb.

Til gengæld vil Novo fra og med 2018 droppe sin praksis med at guide for det kommende regnskabsår allerede i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. Det sker ifølge Jesper Brandgaard, fordi prognosen bliver så bred, at det ikke giver mening.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også