Roche-middel presser BMS’ guldæg

Konkurrencen er i den grad taget til for Bristol-Myers Squibb og dets storsælgende kræftmiddel Opdivo, og man har mistet store markedsandele til et nyt middel fra Roche. Det bekræfter selskabets direktører. Det kan samtidig medføre endnu større problemer, advarer en analytiker.
Foto: BMS/AP/POLFOTO/arkiv
Foto: BMS/AP/POLFOTO/arkiv

Meget er allerede blevet skrevet om de problemer, som amerikanske Bristol-Myers Squibb har oplevet gennem det seneste halve års tid i en yderst lovende kræftniche, som man ellers stod til at dominere stort. Og nu bekræfter selskabets direktører, at man er under hårdt pres fra to rivaliserende midler på området.

Ledelsen kom ifølge flere internationale medier med de nedslående meldinger på en telekonference i kølvandet på dets årsregnskab i sidste uge.

BMS’ immunterapi rettet mod proteinet PD-1 er fortsat det bedst sælgende middel i denne relativt nye og yderst lovende onkologiniche. Men i én af de absolut vigtigste kræftindikationer taber man terræn til et rivaliserende middel fra schweiziske Roche. Det drejer sig om ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), som Roches middel Tecentriq blev godkendt til andenlinjebehandling af i USA sidste år - præcis som Opdivo er det.

”Det meste af vores tab i andenlinje (NSCLC, red.) skyldes Tecentriq. Vi mistede omkring 10 pct. i markedsandel,” lød det ifølge Reuters fra selskabets kommercielle direktør, Murdo Gordon, på telekonferencen.

Det var én af hovedårsagerne til, at selskabet måtte nedjustere sine indtjeningsforventninger til 2017, selvom udviklingen af salget for Opdivo har været ganske pæn i 2016.

De fleste analytikere forventer, at Roche vil melde om en stærk udvikling i salget af Tecentriq, når de aflægger årsregnskab onsdag i denne uge. Og selvom det schweiziske selskab ikke vil komme ind på de præcise tal, så bekræfter det overfor Reuters, at man har ”set en god lancering af Tecentriq”.

Flere problemer

Men det er ikke kun Roche-midlet, der lægger pres på BMS’ guldæg. Sidste sommer fejlede Opdivo i et klinisk studie inden for førstelinjebehandling af lungekræft, og siden har rivalen Merck taget teten og fået godkendt sit middel Keytruda i den indikation. For nylig indsendte Merck også en ansøgning i USA om at få godkendt sit middel i kombination med kemoterapi til førstelinjebehandling af kræftformen.

Ifølge FiercePharma forventer BMS-direktørerne, at Keytruda vil blive godkendt i den indikation, og at det vil presse selskabets indtjening per aktie ned med 8 cent. Det skyldes, at Opdivo på nuværende tidspunkt bliver brugt off-label til førstelinjebehandling af lungekræft i USA. Men det salg vil uden tvivl blive mindre, hvis Merck bliver godkendt sammen med kemoterapi.

Selvom Opdivo fortsat står stærkt i andre indikationer og sælger for langt mere end de andre to midler lige nu, så er de fortsatte problemer for BMS på lungekræftområdet ikke uvæsentlige.

Ifølge FiercePharma skriver Evercore ISI-analytikeren Mark Schoenebaum i en note, at 60 pct. af Opdivo-salget i fjerde kvartal af 2016 kom fra lungekræft. Og Leerink-analytikeren Seamus Fernandez mener, at problemerne kan give BMS-direktionen større bekymringer, da selskabet kan blive et opkøbsmål for større aktører.

”Hvis vi har lært noget af historien i medicinalindustrien, så er det, at selskaber, der lider på den korte bane på grund af fejlskridt eller overraskelser, men som har glimrende aktiver, har stor risiko for at blive sårbare M&A-mål med tiden,” skriver han ifølge branchemediet.

 BMS tredobler bundlinjen, men skuffer 

 FDA godkender Roches PD-L1-hæmmer mod lungekræft 

 Merck vil have godkendt immunterapi til endnu flere lungekræftpatienter 

 BMS vil ikke gå efter hurtig godkendelse mod lungekræft 

 Merck og Bristol-Myers Squibb indgår forlig 

 Så meget kan BMS tjene på forlig med Merck 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også