Obamas kræftprojekt får hjælp fra norsk biotekklynge

Barack Obamas ambitiøse mål om at finde en kur mod kræft får en hjælpende hånd fra en fremadstormende biotekklynge i den norske hovedstad, Oslo.
Foto: The White House
Foto: The White House

Den norske biotekklynge Oslo Cancer Cluster har indgået et par prominente partnerskaber i den seneste tid.

For nylig indgik klyngen et samarbejde med IBM, hvor man skal parre den amerikanske teknologigigants intelligente supercomputer Watson med en række norske kræftdatabaser. Og nu er klyngen også blevet hyret til at hjælpe den amerikanske præsident Barack Obamas ambitiøse kræftplan på vej.

Det skriver den norske tv-station NRK.

I starten af året annoncerede Barack Obama og vicepræsident ”Amtrak” Joe Biden et ambitiøst projekt kaldet Cancer Moonshot, som fik 1 mia. dollars i ryggen til sit overordnede mål om at finde en effektiv kur mod kræft. Og i den forgangne uge kom ekspertpanelet The Blue Ribbon Panel med sin rapport til National Cancer Advisory Board, hvor man fremlægger 10 forslag til, hvordan man opfylder de enorme ambitioner i Moonshot-projektet.

Et af forslagene er, at man skal opbygge et nationalt økosystem for cancerdata, og det er netop her, at Oslo Cancer Cluster kommer ind i billedet.

Biotekklyngen har således indgået et samarbejde med det statsejede, amerikanske Lawrence Livermore Research Laboratory. Sammen skal de to ifølge NRK udvikle ”supercomputere”, der kan analysere uanede mængder data på ganske kort tid og finde frem til en effektiv kur for hver enkelt kræftpatient.

Massetilpasning

”Vi ’massetilpasser’ til en patient i stedet for at masseproducere medicin til en hel befolkning. Computeren baserer medicinen på patientens kropstype og kræftform,” forklarer Jason Paragas, der er innovationsdirektør for Lawrence Livermore Research Laboratory, til NRK-programmet Urix.

Oslo Cancer Cluster skal blandt andet bidrage med forskningsekspertise til samarbejdet med det amerikanske laboratorium. Herudover vil de veludviklede norske databaser såsom Kreftregisteret også spille en central rolle i partnerskabet – præcis som det er tilfældet i aftalen med IBM.

Du kan se et tv-indslag og interview med Jason Paragas og Oslo Cancer Clusters direktør, Ketil Widerberg, fra NRK Urix ved at følge dette link. Indslaget starter cirka 17 minutter inde i udsendelsen.

 IBM’s Watson skal hjælpe norske kræftambitioner på vej 

 FDA udpeger chef for ny kræftafdeling 

 FDA vil have flere penge i 2017 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også