FDA godkender robot-ben

De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt en ny type robot-udstyr, som giver lammede mennesker mulighed for igen at kunne gå.
Foto: PR
Foto: PR

En skade på rygraden kan for mange mennesker medføre lammelse i underkroppen – også kendt som paraplegi - hvilket medfører, at patienterne må tilbringe resten af deres liv i en kørestol. Men nu er der nyt håb for de mange amerikanske paraplegikere, der nærer et ønske om igen at komme til at gå.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har nemlig ifølge Bloomberg godkendt en ny type robot-udstyr, der kan gøre den drøm til virkelighed.

Det nye udstyr, kaldet ReWalk, er udviklet af rehab-selskabet Argo Medical Technologies. Det er et motoriseret exoskelet , der består af en specielt tilpasset metalbøjle, motorer ved hofterne, knæleddene og anklerne, samt en rygsæk med en computer og strømforsyning.

ReWalk styres vha. en fjernbetjening, som brugeren skal bære på håndleddet, og det er muligt for brugeren at både stå, gå og sidde. Men det er stadig nødvendigt at bruge krykker for at øge stabilitetet, skriver mediet. Udstyret tilpasses hver enkelt patient, som skal gennemgå træning, inden de kan bruge udstyret, som kan erhverves for den nette sum af 69,500 dollar.

Udstyret blev i øvrigt udviklet tilbage i 2001, da Argo Medicals grundlægger Amit Goffer selv blev lammet fra halsen ned efter en ulykke på et såkaldt all-terrain vehicle – en firhjulet motorcykel til terrænkørsel.

Allerede i Europa

”For første gang har folk med paraplegi mulighed for at tage denne exoskelet-teknologi med hjem, bruge den hver dag og maksimere de fysiologiske og psykologiske fordele, som vi har observeret i kliniske studier,” udtaler Larry Jasinski, som er adm. direktør i den amerikanske medico-virksomhed, ifølge Bloomberg i en meddelelse.

Direktørens ord henviser dog udelukkende til amerikanske patienter, da ReWalk har været godkendt til det europæiske marked siden 2012. Udstyret er tilgængeligt i lande som Italien, Storbritannien og Tyskland, hvor, fremgår det af Argo Medicals hjemmeside. Men det er endnu ikke tilgængeligt i Danmark.

Der findes ca. 200.000 mennesker med rygmarvsskader i USA, mens der ifølge socialstyrelsen er ca. 3000 danskere med rygmarvsskader. Det er dog ikke alle som er fuldstændig lammede og henvist til en kørestol.

Læs artiklen fra Bloomberg her eller se en video af udstyret i aktion fra Bloomberg TV her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også