Sundhedseksport tilbage i vækstsporet efter opbremsning i 2021

Eksporteventyret i den danske life science-industri blev sat på pause i 2021, men med lovende tal for årets første fem måneder tyder meget på, at branchen allerede er tilbage på vækstsporet.
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

For en sektor, hvor eksportvækst nærmest er blevet en naturlov, stikker 2021 uheldigt ud i statistikken for life science-industrien.

Således bremsede Danmarks eksport af sundhedsprodukter op i 2021 og faldt marginalt fra 137,09 mia. kr. i 2020 til 136,62 mia. kr. sidste år, viser en analyse fra Dansk Industri, DI.

”2021 bød ikke på fremgang i den samlede eksport af sundhedsprodukter, men det hører med til historien, at tallene kommer på ryggen af en ufattelig stor stigning i eksporten i 2019 og 2020, så eksporten bremser op på et rigtigt højt niveau,” siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Han peger på, at særligt eksporten af sundhedsprodukter til USA, der er det største marked for danske sundhedsprodukter, gik tilbage i 2021.

”Der kan selvfølgelig være flere forhold som er med til at drive det. Lige nu er dollarkursen rigtig stærk, men faktisk var dollaren i 2021 aftaget i forhold til 2020, så en forringet dollarkurs har været med til at gøre, at vi får færre kroner for vores produkter,” siger Allan Sørensen, der også mener, at andre faktorer kan have spillet ind:

”Det er jo ingen hemmelighed, at der har været corona, og det kan selvfølgelig også godt betyde, at man har prioriteret nogle af midlerne i sundhedsvæsenet til andre områder, som måske ikke lige er der, hvor danske medicinalselskaber står.”

USA står bag 27 procent af eksporten af danske sundhedsprodukter, hvilket er en dobbelt så høj andel som i forhold til den samlede eksport.

Rekord lurer i horisonten

Imidlertid tyder noget på, at den danske sundhedseksport allerede har genfundet sit vækstgear. Således viser tal for eksporten frem til maj i år, at eksporten af medicinalprodukter er gået 14,4 pct. frem i årets fem første måneder i forhold til samme periode året før.

”Selvfølgelig har vi været vant til, at medicinaleksporten lægger på år for år, og det er selvfølgelig tankevækkende, at det bremser op i 2021, men det skyldes nogle modvinde i USA, og de tal vi har, der næsten dækker første halvår, tyder på, at det har været af midlertidig karakter. Medicinaleksporten er i fremgang igen. Det peger forhåbentlig på, at 2022 bliver et nyt godt år for sundhedseksporten,” siger Allan Sørensen.

Ligger på højt niveau

De stagnerende eksporttal for 2021 ændrer dog ikke på, at eksporten af sundhedsprodukter er vokset i betydning over de seneste årtier. Mens eksporten af sundhedsprodukter i årene før finanskrisen udgjorde ca. 6-7 pct. af den samlede eksport, har andelen ligget på over 10 pct. i de seneste tre år, påpeger Allan Sørensen.

”Eksporten af sundhedsprodukter ligger på et rigtigt højt niveau. Life science-produkter står rigtigt stærkt både i kroner og øre, men også som andel af den samlede eksport. Branchen fylder mere og mere i dansk økonomi og har afgørende betydning for, hvordan det går med eksport, investeringer og så videre,” siger Allan Sørensen, der forventer, at tendensen vil forsætte i de kommende år.

”Ude i verden er der stigende efterspørgsel på sundhedsprodukter. Vi lever længere og længere, og det betyder, at der kommer flere aldersrelaterede sygdomme, mens vi også ser flere med livsstilssygdomme. Det har jo bare en større efterspørgsel efter medicin, hjælpeprodukter og den slags ting. Så det er en branche, hvor der er lagt op til stigende efterspørgsel de næste mange, mange år,” siger Allan Sørensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også