Sundhedsøkonom: Tiden nok løbet fra apotek

Jeg forholder mig positivt til en reguleret liberalisering af det primære lægemiddelmarked, siger professor og sundhedsøkonom Jes Søgaard.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Danmarks Apotekerforening har, som beskrevet på MedWatch, netop offentliggjort en analyse, hvor foreningen bl.a. konkluderer, at ”danskerne sparer 2,1 milliarder kroner årligt på apotekernes substitution”.

Foreningen konkluderer blandt andet:

”18 millioner gange om året bytter apotekerne et dyrt lægemiddel, som lægen har ordineret, ud med en billigere kopi. Det sparer danskerne og samfundet for sammenlagt 2,1 mia. kroner årligt. Det viser en ny analyse af apotekernes recept-ekspeditioner og substitutioner i 2011 og 2012.”

Læs artiklen her

MedWatch har bedt direktør og sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) kommentere analysen.

Hvordan vurderer du analysen og dens konklusioner?

"Analysen er formentlig rigtig, og Danmark har faktisk fået sat et ret effektivt system op med det primære lægemiddelmarked, så der spares mange penge både for borger og for det offentlige.

Spørgsmålet er så bare, hvordan konklusionen – som også er analysens overskrift: ”Danskere sparer 2,1 milliarder kroner årligt på apotekernes substitution” fortolkes. Andre aktører end de nuværende apoteker kunne gøre det samme!

Apotekerne udfører en teknisk opgave, som andre detailhandelsaktører også kunne gøre –under supervision af en farmaceut, men farmaceuter ville også kunne ansættes i eller tilknyttes Matas for eksempel. Uden at jeg dermed nødvendigvis vil tage stilling i den stående politiske debat."

Hvorfor vurderer du, at de praktiserende læger ordinerer et dyrere lægemiddel ?

"Det gør de, fordi det skal gå hurtigt, og de ved, at apoteker følger op, når de ikke selv er opmærksomme på at ordinere det billigste. Det er ikke, fordi lægerne er modstandere af generisk substitution, for så ville de jo skrive Ej-S på mere end 2% af deres ordinationer."

Hvordan forholder du dig til en liberalisering af dette marked - en politisk udvalg drøfter jo netop nu en "modernisering" af apotekerloven?

"Nå – så slipper jeg ikke! Som nationaløkonom er det vanskeligt at være modstander af konkurrence og konkurrenceudsættelse. Så jeg forholder mig positivt til en reguleret liberalisering af det primære lægemiddelmarked.

Når det er sagt, så har danske apoteker igennem mange år været med til at fastholde en meget høj standard og informationsværdi i detailledet for lægemidler, men tiden er nok løbet fra det danske apotek – og i hvert fald dets monopolstatus."

FAKTA

KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning har eksisteret siden 1. juli 2012 som resultat af sammenlægningen af Anvendt KommunalForskning (AKF), Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI).

KORA skal levere anvendelsesorienteret og praksisnær viden til og om kommuner og regioner. Formålet er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også