MedWatch

Tungen giver livet tilbage

Et nyt forskningsprojekt giver rygmarvsskadede mulighed for at styre f.eks. en computer, kørestol og håndproteser med enkelte bevægelser med tungen. De svært handicappede får dermed større selvstændighed og livskvalitet og bedre adgang til at kommunikere med omverdenen. Forskerne beskriver her selv deres projekt.

Foto: Colourbox

Personer med rygmarvsskader på halsniveau vil ofte have lammelser i kroppen, benene, armene og hænderne. 

Disse lammelser har en enorm indflydelse på den hverdag, den rygmarvsskadede oplever, idet mange daglige rutiner ofte ikke kan klares uden hjælp fra pårørende eller hjælpere. 

For at genskabe noget af den funktionalitet og selvstændighed, som den rygmarvsskadede har mistet på grund af lammelser, er der udviklet flere typer af systemer til at styre computere som eksempelvis øjenstyring, hagejoysticks, puste/suge-styring (Sipp'n puff) - og nu også tungen.

Disse systemer har alle til formål at give den lammede mulighed for at få større selvstændighed og livskvalitet ved at tillade kontrol af elektronisk og automatisk udstyr samt at tilgå f.eks. internettet, hvor den enkeltes mulighed for aktiv deltagelse ikke er begrænset af den fysiske tilstedeværelse, men hvor selv en fuldstændigt lammet har mulighed for at kommunikere, besidde jobs og have socialt samvær. 

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

Dansk Biotek skifter navn

Den danske brancheorganisation for biotekselskaber, Dansk Biotek, skifter navn til "Danish Bio - Dansk Biotek" for at imødekomme den stigende internationalisering af branchen, fortæller formand.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier