Matas-topchef: Liberalisering ikke afgørende

En liberalisering af apotekermarkedet er ”ikke på nogen måde noget, der er afgørende for vores videre succes,” siger Terje List, adm. direktør i Matas. Ifølge tidligere vurderinger kan der ligge milliarder på toplinjen for koncernen i et opløst monopol.
Foto: MIK ESKESTAD
Foto: MIK ESKESTAD

I medierne og over for Christiansborgs politikere har detailkæden Matas længe kæmpet en brav kamp for at få en fod ind på apotekermarkedet. Trods anstrengelserne og trods udsigten til flere milliarder i omsætning mener selskabets topchef ikke, at en liberalisering vil være afgørende for, at selskabet i fremtiden bliver succesrigt.

”For Matas er det her en mulighed. Det er ikke på nogen måde noget, der er afgørende for vores videre succes på markedet. Vi ser det som en naturlig udviklingsmulighed, fordi det understøtter vores nuværende koncept,” siger Terje List, adm. direktør i Matas, til MedWatch og uddyber:

”Det er ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt vi synes, det er en god idé at gå ind på det her marked. Det vil der ligge en klar forventning om fra vores nuværende forbrugere. Vi ser det som en mulighed for at koble endnu et ben på vores koncept.”

I ugerne op til børsnoteringen af Matas vurderede investeringsbanken Carnegie i en analyse, som dagbladet Børsen fik indsigt i, at en liberalisering af apotekermarkedet ville have voldsom stor betydning for Matas. Ifølge analysen ville en liberalisering af apotekerloven kunne øge Matas' driftsresultat med hele 40 pct.

Investeringsbanken, der som såkaldt Co-Lead Manager spillede en aktiv rolle i forbindelse med børsnoteringen, vurderede i samme ombæring, at der var 25 pct. sandsynlighed for, at loven ville blive ændret. Det burde ifølge Carnegie øge Matas' børsværdi med10 pct., lød argumentet på daværende tidspunkt.

Ukendt bid af markedet

Hvor stort et ben kan det så blive for Matas, såfremt det går jeres vej?

”Det har jeg ikke nogen som helst intentioner om at sidde og prøve at gætte på. Det eneste, man kan sige, er, at det er et marked på godt og vel 12 mia. kr., og det er i dag fordelt mellem nogle relativt få butiksenheder. Hvis man ophæver monopolet, så bilder vi os da ind, at vi vil være i en position, så vi kan tage noget af den kage. Hvor stor bidden så bliver, må være op til forbrugerne at vurdere, når vi kommer så langt,” siger direktøren.

Til dagbladet Børsen har Terje List i 2010 fortalt, at Matas dengang satsede på at kunne gafle en stor del af apotekermarkedet, hvis man på Christiansborg besluttede sig for en total liberalisering.

”Hvis vi taler om en total liberalisering, vil det være uambitiøst, hvis vi ikke tror, at vi kan tage i hvert fald 20 pct. af markedet,” sagde Terje List dengang. Det svarer i runde tal til knap 2,5 mia. kr. årligt på toplinjen.

Der bliver dog i givet fald næppe tale om en total liberalisering, da en sådan formodes at ramme yderområderne i Danmark voldsomt hårdt. Det skyldes, at det er vanskeligere at drive et apotek profitabelt dér, end det er at drive et apotek i eksempelvis Lyngby Storcenter. Derfor forventes det, at en kommende liberalisering vil tage højde for den slags og komme til at indeholde en eller anden form for udligningsordning eller statslig støtte til specifikke apoteker.

Forsigtig i prospektet

Den børsnoterede detailkoncern tager i prospektet forbehold i forbindelse med at træde ind på apotekermarkedet, hvis politikerne vælger at åbne op for det. I et prospekt skal man tage alle de forbehold, der måtte kunne ramme dig, argumenterer Terje List.

”Derfor skal der ikke være en investor, der kan sidde og sige, at de skrev i prospektet, at de var optimister. Så investerer jeg. Så kommer han bagefter og siger: I sagde.. Sådan hænger det jo sammen. Derfor er vi meget forsigtige,” siger direktøren. Han fortsætter:

”Vi har vores frie ret til at lade være (med at drive apoteker, red.). Det er klart vores oplevelse, sådan som stillingerne står lige nu, at vi går ind, men vi kender som sagt ikke den endelige måde, hvorpå man vil liberalisere. Det kan være, man beslutter sig for en liberaliseringsmodel, der gør det totalt uinteressant. Derfor vil vi selvfølgelig have muligheden for at sige fra," siger Terje List.

Som eksempel nævner han et potentielt krav om, at der skulle være seks meter til loftet. Det vil Matas ikke kunne leve op til og vil i givet fald afholde sig fra at gå ind på markedet.

"Det handler om, at der kan komme uforudsete ting, der gør, at det pludselig ikke er attraktivt," siger topchefen.

Bekymring over krav

Kan de regulatoriske krav blive så strikse, at det bliver helt uinteressant?

”Ja, men omvendt vil jeg sige, at det er nogle krav, de er nødt til at drible igennem hele deres system. En række af de nuværende apoteker kører med negativ drift som følge af deres placeringer, så det er nok ikke der, de vil stramme skruen. Det vil kun gøre det endnu sværere at drive de her enheder, og det kommer staten og skatteborgerne til at betale," siger Terje List.

"Der er jo ikke nogen farmaceut eller detailhandel ved sine fulde fem, der vil sælge varer i Uvelse med sikkerhed for, at man laver et underskud på 1 mio. kr. Hvis nogen skal drive apotek i Uvelse, så må staten dække af rent økonomisk for, at den placering opretholdes," lyder vurderingen fra Terje List.

Han henviser til, at det jo lidt er det, der allerede sker i dag, hvor borgerne ifølge ham finansierer udligningsordningen og andre tilskud til apoteksenheder over medicinpriserne.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også