MedWatch

Dansk life science har overhalet Sverige

Nu er det jo ikke fordi, at det skal udvikle sig til en konkurrence mellem den danske og den svenske life science-industri, men Danmark har alligevel lagt sig i spidsen på en række områder, viser en ny analyse fra Medicon Valley Alliance.

Foto: Colourbox

Området Greater Copenhagen har over de sidste ti år udviklet sig til at være det førende inden for life science i den nordiske region. Det viser en ny analyse fra medlemsorganisationen Medicon Valley Alliance ”State of Medicon Valley 2016”, der er blevet offentliggjort mandag.

Særligt godt går det på den vestlige side af Øresund, og rapporten viser, at life science-industrien i Danmark og Sverige har udviklet sig i vidt forskellige retninger i løbet af det seneste årti.

Blandt andet er eksporten af dansk life science fordoblet over de seneste syv år, og er nu næsten 50 pct. større end Sveriges tilsvarende eksport.

Foto: Medicon Valley Alliance
Foto: Medicon Valley Alliance

Det er især eksporten til USA, der får Danmark til at trække fra i forhold til broderfolket hinsidan. I 2015 eksporterede dansk life science varer til USA for 26 mia. kr., mens svenskerne havde en eksport på 10 mia. danske kroner til USA. Samtidig udgør det amerikanske marked for life science-produkter 13 pct. af væksten i svensk life science-eksport, mens det gør sig gældende for 41 pct. af væksten i dansk life science.

Den danske eksport af life science er faktisk så fremadstormende, at hvis udviklingen fortsætter, vil life science overhale føde- og drikkevarer som Danmarks vigtigste eksportforretning. I 2015 udgjorde life science-eksporten 94 pct. af eksporten af mad og drikke.

Foto: Medicon Valley Alliance
Foto: Medicon Valley Alliance

På medarbejdersiden har Danmark også overhalet Sverige. Antallet af medarbejdere i den danske life science-sektor er steget med 10 pct. i perioden fra 2008-2014, mens antallet af job i den svenske life science-industri faldt med 15 pct. 52 pct. af medarbejderne i life science-industrien i Sverige og Danmark var i 2014 ansat i Danmark (34.797 medarbejdere). De 3123 stillinger, der er blevet oprettet  Danmark, er ikke nok ti at opveje faldet på 5702 job i Sverige og i alt har branchen i de to lande mistet 2579 stillinger.

Hele rapporten kan læses her.

 "Vi er førende inden for bekæmpelsen af ufrivillig barnløshed"

 Ny videnskabsby skal hæve niveauet for svensk life science

 Ny direktør på plads i Medicon Valley Alliance

 MVA har prøvet at gøre for mange ting 

Mere fra MedWatch

Sanofi dropper udvikling af mRNA-vaccine mod covid-19

Moderna samt Pfizer og Biontech har sat sig så effektivt på markedet for mRNA-vacciner mod covid-19, at Sanofi nu dropper selskabets kandidat inden for samme teknologi - satser i stedet på mere traditionel vaccine-teknologi.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier