MedWatch

Innovationsfonden undersøger anklager mod Coloplast

Forskere på Herlev Hospital har rettet en skarp kritik mod Coloplast, og anklager blandt andet medicoselskabet for at snyde med offentlige midler. Innovationsfonden er nu gået ind i sagen.

Foto: Lundbeck/PR

Over fem spalter og med en tegning af Bjørnebanden med patenter i hånden og ”Coloplat” på maven blev en særdeles kompliceret sag om Herlev Hospital og Coloplast i fredags rullet ud i Weekendavisen.

I artiklen anklager professor Gunnar Lose og overlæge Søren Gräs det danske medicoselskab for i et projekt med Herlev Hospital støttet af Højteknologifonden at føre både hospital og fond bag lyset.

Coloplast anklages for at snyde hospital

Coloplast og Herlev Hospital gik tilbage i 2008 sammen i et forskningsprojekt om - helt forsimplet fortalt - at udvikle et underlivsnet lavet af stamceller.

Der blev dog hurtigt slået skår i det samarbejde, og forskerne anklager nu Coloplast for at have kørt sit eget løb og for i skjul at have søgt patent på deres opfindelse, selvom rettighederne tilhørte det offentlige. Desuden skulle Coloplast ifølge Weekendavisen have betalt Herlev Hospital 1,5 mio. kr. for at holde sagen hemmelig.

Innovationsfonden vil have redegørelse

Projektet blev af flere omgange støttet af Højteknologifonden – nu Innovationsfonden – der derfor også er gået ind i sagen.

”Vi har henvendt os til parterne for at bede dem om at komme med en redegørelse,” siger Peter Høngaard Andersen, adm. direktør i Innovationsfonden til MedWatch, der i øjeblikket er i gang med at gennemsøge arkiverne.

”Det er projekter, der er afsluttet inden Innovationsfonden blev født. Derfor er vi ved at grave tilbage i annalerne fra Højteknologifonden, der havde medfinansieret projektet. Samtidig har vi bedt hver af parterne om en redegørelse samt et møde, så vi kan få hver parts vinkling på bordet. Når vi har fået de tre ting på plads, vil vi vurdere sagen internt,” fortæller han videre.

Klage på vej

Efter alt at dømme kan Innovationsfonden også forvente at få en klage over Coloplast. Det siger de to forskere i hvert fald til Weekendavisen.

”Jeg kan forstå på Weekendavisen, at Herlev Hospital forventer at indsende en klage, men før vi har set en konkret klage, kan vi ikke tage stilling til den del. Det er selvfølgelig vigtigt for os, at de offentlige midler bliver brugt på den rigtige måde,” siger Peter Høngaard Andersen.

Han understreger, at reglerne i Innovationsfonden er ændret fra de tre tidligere fondes netop for at undgå lignende situationer.

”Vi har lavet reglerne ganske betydeligt om, og en af årsagerne til det var, at vi ville have en meget tættere opfølgning på projekterne,” siger han.

Peter Høngaard Andersen vil endnu ikke udtale sig om, hvad konsekvenserne vil blive af redegørelsen samt en eventuel klage.

”Det er for tidligt at spekulere i lige nu. Belært af lignende sager fra mit tidligere liv er sådan en sag aldrig sort-hvid,” siger han.

Hos Coloplast har man ikke ønsket at kommentere sagen yderligere, men kommunikationskonsulent hos Coloplast Peter Mønster understreger dog overfor MedWatch, at man er meget uenig i Weekendavisens artikel, og i den udlægning som både artiklen og professor Gunnar Lose kommer med.

Coloplast anklages for at snyde hospital

Coloplast-topchef: Vi har leveret et comeback

Forsiden lige nu

Omstridt parallelimportør går konkurs

Parallelimportøren Europharma, der to gange i 2017 blev suspenderet af Lægemiddelstyrelsen, er gået konkurs. Selskabet har erkendt, at et varelager for 50 mio. kr. er usælgeligt.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier