MedWatch

Verdens største insulinfabrik skal sikre succes for Novo Nordisks seneste sats

Novo Nordisks produktionsfaciliteter i Kalundborg, som snart kan fejre 50-års jubilæum og står for halvdelen af verdens samlede insulinproduktion, spiller også en ganske særlig rolle i udbredelsen af en anden type lægemiddel, som medicinalselskabet har kastet enorme ressourcer bag. MedWatch tager dig med bag kulisserne på "verdens største insulinfabrik" målt i produktionsvolumen.

Foto: Novo Nordisk/PR

Lugten af gær hænger allerede i luften, da vi træder ind i Novo Nordisks fabriksbygning i Kalundborg, hvor det danske medicinalselskab producerer aktive farmaceutiske ingredienser til sine diabetespræparater.

Og den bliver kun stærkere i takt med, at vi kommer dybere ind i bygningen, der er én af i alt 15 fabriksbygninger på Novo Nordisks godt 1,1 mio. kvadratmeter store produktionsområde i den sjællandske kystby Kalundborg.

Det er ikke så mærkeligt, da de aktive lægemiddelstoffer stammer fra noget så almindeligt som den gær, man også bruger til at bage brød eller brygge øl, forklarer produktionschef Michael Hallgren.

Gæret er dog blevet genmodificeret til at kunne producere insulin, og alle selskabets forskellige insulinpræparater stammer fra modificerede versioner af én af tre forskellige stammer af den velkendte svampeart – og det er bestemt ikke ubetydelige mængder insulin, der produceres i Kalundborg.

Faciliteterne står for produktionen af omtrent halvdelen af de aktive farmaceutiske ingredienser, der bruges i produktionen af insulin i hele verden – ikke blot i Novo Nordisk, men på tværs af alle selskaber i industrien.

”Når du tager alle vores konkurrenter i hele verden og lægger al deres kapacitet sammen, så har de tilsammen den kapacitet, som du ser i Kalundborg,” siger Michael Hallgren for at sætte det hele lidt i perspektiv.

Mest effektivt med gær

Novos nærmeste konkurrenter på det globale insulinmarked, amerikanske Eli Lilly og franske Sanofi, producerer i stedet deres præparater fra genmodificerede E. Coli-bakterier, og det livsvigtige hormon, som patienter med type 1-diabetes ikke selv kan producere, kan i princippet også fremstilles syntetisk.

Men ifølge produktionschefen har den danske koncern for lang tid siden fundet frem til, at det er mest effektivt at fremstille det fra gær i de enorme mængder, som Novo Nordisk har brug for at lave.

Gennem den proces bliver et enkelt lille hætteglas halvt fyldt med gær i flydende form til insulin, der kan behandle 500.000 patienter med diabetes i et helt år. Men først efter en omfattende produktionsproces.

Det genmodificerede gær overføres til en såkaldt Fernbach-kolbe sammen med alle de næringsstoffer, gæret skal bruge for at kunne vokse, og siden overføres det til gigantiske tanke, som står fra gulv til loft i de 15 fabrikshaller.

Her fermenterer, opformerer og purificerer man produktet, indtil man står tilbage med ren insulin, der så tørres og blandes til de mange forskellige insulinpræparater, Novo Nordisk markedsfører.

Endelig sendes den rene insulin ud til de andre dele af Novo Nordisks netværk, hvor produktionen af de færdige produkter foregår, og videre til mere end 28 mio. patienter med diabetes verden over.

NovoNordisk-device-assembly-Hillerod-highres.jpg

- De færdige insulinpenne samles flere steder i verden, herunder på Novo Nordisks fabrik i Hillerød. PR-foto

Udvider til USA

Novo Nordisk har haft produktionsfaciliteter i Kalundborg siden de første fabrikker, designet af Arne Jacobsen, slog dørene op i 1969, og man kan altså fejre sit 50-års jubilæum i byen i 2019. I al den tid har fabrikkerne været de eneste i medicinalselskabets netværk, som har haft at gøre med produktion af aktive farmaceutiske ingredienser, også kaldet API, til dets diabetespræparater.

I løbet af årene har man dog udviklet Kalundborg-faciliteterne betydeligt, både når det drejer sig om materiel og mandskab. Alene mellem 2000 og 2016 har Novo Nordisk investeret 14,1 mia. kr. i sitet og tilføjet 2200 nye arbejdspladser, så den samlede arbejdsstyrke i Kalundborg nu er på omtrent 3500 ansatte.

Men i marts 2016 tog medicinalkoncernen det første spadestik til nye produktionsfaciliteter i den amerikanske by Clayton i delstaten North Carolina, som vil blive de første faciliteter til produktion af API til Novo Nordisks diabetespræparater uden for Danmark.

Man har øremærket 1,8 mia. dollars til opførelsen af de nye amerikanske faciliteter, der ligger i forlængelse af selskabets fabrikker i Clayton til produktion af færdige diabetespræparater, og forventningen er, at udbygningen er klar til at køre på fuld damp i 2021.

”Og så kommer der en valideringsfase og en godkendelsesfase. Det første produkt kommer ud i slutningen af 2021 eller begyndelsen af 2022,” forklarer Michael Hallgren.

Udbygningen af produktionsnetværket i USA skal dels give Novo Nordisk bedre muligheder for at servicere det vigtige amerikanske marked, men den skal også hjælpe selskabet i forhold til lanceringen af et ganske bestemt og yderste vigtigt nyt lægemiddel.

Fokus på GLP-1

I løbet af det seneste lille årti har Novo Nordisk suppleret sin traditionelle insulinforretning med analoger af et andet hormon kaldet glucagon-like peptide 1, eller blot GLP-1. Det er et naturligt forekommende hormon i tarmen, som både kan stimulere udskillelsen af insulin i kroppen og skabe en mæthedsfornemmelse i hjernen.

Lægemidler baseret på GLP-1 kan derfor bruges til at behandle patienter med type 2-diabetes – som modsat type 1-diabetikere ikke har fået ødelagt sine insulinproducerende betaceller fuldstændig – ligesom de kan bruges til at behandle fedme og har vist effekter mod andre sygdomme, som er tæt forbundet med type 2-diabetes, herunder hjertekarsygdomme.

Novo Nordisk har fået godkendt sit GLP-1-molekyle liraglutid til behandling af type 2-diabetes under navnet Victoza, mens det også er godkendt under navnet Saxenda til behandling af fedme.

Men fra og med næste år kan selskabet formentlig lancere en ny og endnu mere potent GLP-1-analog kaldet semaglutid, som blot skal injiceres én gang om ugen, hvor Victoza skal tages dagligt. Samtidig har selskabet gang i et kæmpemæssigt udviklingsprogram for en oral udgave af semaglutid i den sidste kliniske testfase inden en eventuel godkendelse, fase 3.

Den tablet-baserede version af semaglutid har potentiale til at blive den første orale udgave af et GLP-1-middel i verden.

Ifølge medicinalkoncernens topchef Lars Fruergaard Jørgensen kan Novo Nordisk med det middel i hånden hjælpe type 2-diabetikere med at udsætte det tidspunkt, hvor de bliver nødt til at begynde at tage indsprøjtninger for at holde deres sygdom i skak, og han ser den orale GLP-1-analog som ”det første middel i en helt ny klasse af lægemidler.”

Det er primært forventningerne til oral semaglutid, som ligger til grund for udvidelsen i Clayton. Novo Nordisk har samtidig bygget nye faciliteter i Måløv nordvest for København, hvor de senere stadier af produktionen af GLP-1-tabletten skal foregå.

Den injicerbare udgave af semaglutid bliver fremstillet i Kalundborg, og her skal man også fremstille API til den orale udgave i forbindelse med fase 3-studierne og den efterfølgende lancering.

”Men efterfølgende vil produktionen ske fra USA med Kalundborg som back-up,” forklarer Michael Hallgren.

_15B6061.jpg

- Michael Hallgren er chef for faciliteterne i Kalundborg, som står for halvdelen af verdens insulinproduktion. PR-foto

Vigtig viden

Hans organisation er det fundament, der skal sikre, at de nye produktionsfaciliteter i USA bliver en succes.

”Som en konsekvens af den amerikanske investering har vi også i Kalundborg påtaget os en kæmpe opgave i at oplære de omkring 700 medarbejdere, som skal arbejde på de nye faciliteter i USA. De kommer på kortere og længere træningsophold i Danmark for at lære at producere,” siger produktionschefen.

Han har i første omgang afgivet 40 af sine ”allermest erfarne folk til at sidde på centrale poster i North Carolina”, og herudover har selskabet hyret omtrent 200 lokale medarbejdere, som skal oplæres i Novo Nordisks produktionsprocesser og udgøre kernen i det amerikanske API-setup.

”Når projektet er færdigt, og det hele kører med en relativt stabil drift, så trækker vi nok cirka halvdelen af den danske arbejdsstyrke hjem. Så der vil nok være omkring 20 danskere der i de efterfølgende år,” tilføjer Michael Hallgren.

Med de nye produktionsfaciliteter udvider Novo Nordisk altså for første gang nogensinde sin API-produktion til et andet land.

Men det er ikke kun en stor begivenhed for det danske medicinalselskab. Det er også en stor begivenhed for Clayton og byens blot 20.000 indbyggere, og danskernes milliardinvestering har skabt glæde i det lille samfund.

Ifølge koncerndirektør Henrik Wulff, der har det øverste ansvar for forsyningskæden i Novo Nordisk, sørgede delstaten North Carolina for, at der i løbet af blot seks måneder blevet bygget en ny vej ud til selskabets faciliteter.

”I USA kæmper de forskellige delstater lidt om arbejdspladserne. Vi undersøger jo først, hvor vi vil lægge en ny fabrik, og der er alle mulige forhold, der bliver taget i betragtning, såsom tilgang af arbejdskraft, tilgang af ressourcer, forsyningssikkerhed, og også sådan noget som infrastruktur,” lyder det fra Michael Hallgren, som tilføjer:

”I USA sagde staten North Carolina: ’Med den øgede trafik, der kommer som en konsekvens af den investering, I laver, der sørger vi for, at infrastrukturen til faciliteterne er i orden.’ Der byggede de blandt andet en bro henover jernbanen, for det var nødvendigt.”

Venter stadig på motorvej

Det står i skærende kontrast til den politiske vilje til at sikre passende og sikker adgang til Novo Nordisks vestsjællandske faciliteter. Her har selskabet og særligt Michael Hallgren i flere år presset på for at få gennemført en forlængelse af Holbækmotorvejen, så den når helt til Kalundborg.

En af grundene til, at motorvejen står så højt på ønskelisten, var blevet blotlagt umiddelbart op til fabriksbesøget under transporten fra Københavns Lufthavn til Kalundborg.

Her havde chaufføren fragtet passagererne i en bumlende bus via snørklede veje ind og ud mellem mudrede kornmarker frem til API-fabrikken og forlænget rejsetiden med en halv times tid.

Det skyldtes, at to personbiler var kørt frontalt sammen på Skovvejen, rute 23, og begge chauffører måtte klippes fri af deres sammenkrøllede biler. Efterfølgende blev trafikken standset i vestgående retning i et par timer.

”En af de ting, vi arbejder på er faktisk at få en motorvej til Kalundborg. Og nu ved I hvorfor, for det er faktisk en farlig vej hertil. Så vi håber det kommer en dag, og vi føler, at vi er tættere på end nogensinde før,” lød det fra Michael Hallgren, da delegationen nåede frem lettere forsinket.

Udover Novo Nordisk-fabrikken har også både Novozymes, Statoil og Ørsted (tidligere Dong Energy) faciliteter i Kalundborg, og ifølge Michael Hallgren er der generelt et blomstrende erhvervsliv i byen.

”Vækstforum Sjælland har lige udgivet en rapport om erhvervskulturen, og der fremgår det, at Kalundborg ligger langt over landsgennemsnittet. Og fra 2011-15 var der en stigning på 32 pct., hvor landsgennemsnittet er knap 4 pct.,” siger produktionschefen.

Han mener derfor ikke, at prisen på 1,4-1,8 mia. kr. for at udbygge Holbækmotorvejen er ”ret meget set i forhold til den vækst, der foregår i området.”

NovoNordiskKalundborg.jpg

- Novo Nordisks faciliteter i Kalundborg dækker mere end 1,1 mio. kvadratmeter, eller 140 fodboldbaner. PR-foto

Kan påvirke investeringer

Novo Nordisk investerer hvert eneste år omkring 1 mia. kr. i at forbedre, effektivisere eller udbygge sin API-produktion i Kalundborg. Samtidig lægger selskabet hvert år flere milliarder kroner i den danske statskasse – i 2016 5,5 mia. kr. for at være præcis.

Michael Hallgren har tidligere understreget, at infrastrukturen omkring Kalundborg – eller manglen på samme – kan få stor betydning for selskabets villighed til at investere i sine faciliteter i området.

”Jeg kommer ikke med tomme trusler… Hvis der ikke er udsigt til, at infrastrukturen forbedres her i Kalundborg, får jeg et valg med hensyn til, hvor vores API-investeringer skal placeres,” udtalte han i september til lokalmediet Nordvestnyt.

Men det ser da også ud til, at de danske politikere efterhånden har fået øjnene op for behovet for en færdigbygning af Holbækmotorvejen, og en politisk beslutning om at allokere de fornødne midler til det arbejde kan være på vej.

”Vi har med glæde konstateret, at motorvejen er nævnt i regeringsgrundlaget som ét af deres strategiske projekter. Og derfor håber vi selvfølgelig også, at der kan ske noget i valgperioden, og at det er en af de aktiviteter fra regeringsgrundlaget, som der bliver eksekveret på. Og valgperioden er ved at udløbe, så det må være snart forestående,” siger API-chefen.

Standardisering er nøglen

Ifølge Michael Hallgren og hans kollega Preben Haaning, som har ansvaret for de senere led i produktionsprocessen som underdirektør for finished products har Novo Nordisk over årene haft stor succes med at køre med et meget strømlinet og standardiseret produktions-setup.

Det bunder dels i det faktum, at Novo Nordisk er et stort selskab med et relativt smalt fokus med en kerneforretning af diabetespræparater, som produceres på stort set samme måde. Det gør det nemt at ændre og justere produktionsprocesserne og starte produktion af nye produkter op. Samtidig betyder det, at man har opbygget en stor viden og ekspertise inden for produktion af injicerbar diabetesmedicin.

Derfor har selskabet tidligere også været meget varsom med at flytte for meget af produktionen ud af landet. Men i nyere tid er netværket dog blevet udvidet til flere andre dele af verden.

Selskabet har siden 1961 haft fabrikker i Chartres i Frankrig. Og siden starten af 1990erne har man også åbnet produktionsfaciliteter i en række andre lande, herunder Kina, Brasilien, Japan, Rusland og USA, som alle har med de senere stadier af produktionen at gøre.

For eksempel købte man i 2014 en ny fabrik i New Hampshire i USA, som fremover skal spille en vigtig rolle i produktionen af selskabets biofarma-produkter såsom væksthormoner og lægemidler mod hæmofili.

Og det danske fundament, som nu tæller mere end 9000 medarbejdere fordelt på otte forskellige lokationer i landet, har allerede spillet en stor rolle i at sikre, at produktionen i de andre lande holder niveau.

“Vi har en enorm viden. Vi er rigtig gode til vores processer og til at optimere dem. Og vi har haft stor succes med at dele vores erfaringer,” siger Michael Hallgren.

_MG_1514x_DTMB_1500px.jpg

- De cirka 3500 medarbejdere i Kalundborg har stor viden om produktion af insulin og GLP-1-analoger. PR-foto

Overraskende effektive

De internationale udvidelser af produktionsapparatet bunder også helt konkret i en globaliseringsstrategi, som Novo Nordisk vedtog omkring årtusindskiftet, forklarer Preben Haaning. Og det har bragt faciliteterne i Brasilien og Kina til.

”Før det så vi faciliteterne i Danmark som værende de bedste og mest effektive. Men jeg må bare sige, at vi har lært, at det ikke er tilfældet. Det, vi ser nu, er, at Brasilien er vores fyrtårn, når det drejer sig om effektivitet i produktionen. Og i Kina ser vi, at de er ekstremt gode til at genskabe den bedste måde at gøre tingene på og så forbedre den en lille smule,” forklarer Preben Haaning og tilføjer:

”Så vi ser nu de to faciliteter, som på papiret har en potentiel kapacitet på mere end 50 pct. af min samlede kapacitet (i finished products, red.), lave arbejde af virkelig, virkelig høj kvalitet og med større effektivitet, end vi nogensinde har set før, og med langt lavere enhedsomkostninger.”

Adspurgt om forholdet mellem omkostningerne i de forskellige lande, afslører han, at Brasilien er det billigste land at producere i med en omkostning per enhed på en tredjedel af det, man ser i Danmark. Det skyldes dels, at lønningerne er markant lavere i det sydamerikanske land, men også at effektiviteten har været større end forventet.

”Vi har en stor fordel i, at vi nu har vores to største faciliteter placeret i Brasilien og Kina. Det giver os enorme omkostningsmuligheder,” lyder det fra Preben Haaning.

Han forklarer videre, at man altid sørger for at udnytte al kapaciteten ved fabrikkerne i Brasilien, herefter følger Kina, USA, Frankrig og til sidst Danmark i forhold til de senere led af produktionen.

”Det er selvfølgelig for at få presset udgifterne til produktionen af hvert produkt så langt ned som muligt,” tilføjer han.

Ikke mere end to

Det er ikke utænkeligt, at Novo Nordisk på samme måde vil opdage, at produktionen af API kan foregå billigere og ligeså effektivt andetsteds end i Danmark. Det er dog ikke et scenarie, som Michael Hallgren frygter.

”Med API er der udover selve udstyret en hel masse know-how. Vi har 50-års erfaring i Kalundborg og rigtig meget know-how. Det gælder fra operatøren på gulvet og hele vejen op igennem systemet, og det er ikke bare lige at lave API i de mængder, som vi gør. Derfor har vi også, indtil vi besluttede at foretage den her investering i USA, holdt fast i Kalundborg. For der var ikke andre steder, hvor vi havde adgang til arbejdskraft med tilpas viden,” påpeger han.

”Så du kan købe stålet og computerne og sætte det sammen, men sandsynligheden for at du får noget ud af det de første mange år, den er meget lille. På API-siden vil vi have de to strategiske sites de næste mange, mange år ud i fremtiden med Kalundborg som det største og med North Carolina som det andet,” tilføjer han og påpeger, at kapaciteten i USA kun vil være på omkring 20 pct. af, hvad man har i Kalundborg.

Og meldingen er den samme, hvis man går længere op i hierarkiet i Novo Nordisk. Topchef Lars Fruergaard Jørgensen slår således fast, at ledelsen ikke har nogen som helst intentioner om at bygge API-produktion andre steder end i Danmark og USA.

”Jeg har det godt med 2 API-lokationer, men ikke tre,” fastslår han.

- Artiklen er baseret på et telefonisk interview med Michael Hallgren, samt en præsentation af Michael Hallgren og Preben Haaning på faciliteterne i Kalundborg og præsentationer fra medlemmerne af Novo Nordisks koncerndirektion på faciliteterne i Måløv i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

Novo Nordisk hyrer 800 medarbejdere i Danmark og USA

Novo presser på for motorvej til Kalundborg

Novo poster millioner i udbygning af produktionen

Novo Nordisk køber til i Kalundborg

Forsiden lige nu

Omstridt parallelimportør går konkurs

Parallelimportøren Europharma, der to gange i 2017 blev suspenderet af Lægemiddelstyrelsen, er gået konkurs. Selskabet har erkendt, at et varelager for 50 mio. kr. er usælgeligt.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier