MedWatch

Støttepartier: Psykiatriaftale er første skridt på vejen

Enhedslisten og Radikale er bevidste om, at psykiatriplan ikke er nok i længden. Men det er et første skridt.

Foto: Jens Dresling

Der er blevet lagt op til en tiårsplan. Men planen for psykiatrien som et bredt flertal i Folketinget tirsdag har præsenteret, er blot det første skridt på en lang rejse.

Det siger sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund.

Partiet er et af dem, som er med i aftalen. En aftale, som bliver kritiseret for ikke at gøre nok for at komme problemerne i psykiatrien til livs.

”Det her er en tiårsplan. Derfor er det afgørende, at vi starter med de første skridt. Det er sådan set også det, organisationerne har sagt: At vi ikke kan løfte opgaven på en gang,” siger Peder Hvelplund.

”Vi er nødt til at lave en langsigtet planlægning. Og det er der, vi så starter. Vi tager fat på de punkter, hvor det også er understreget, at det er dem, det er vigtigst at starte med.”

Aftalen er især målrettet børn og unge, som mistrives psykisk, samt borgere med svære psykiske lidelser, som skal have bedre behandling.

Dertil kommer mange andre områder, som organisationer har efterspurgt hjælp til.

Faktisk er der 37 anbefalinger, Sundhedsstyrelsen har udarbejdet, som på sigt skal implementeres, siger De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

Han understreger derfor også, at partierne ”langtfra” er i mål.

”Vi har lovet hinanden - alle partier her - at implementere alle de 37 anbefalinger over de kommende ti år.”

”Det her er første skridt. Så for jer, der frygter, at vi stopper med at finde yderligere penge. Det er ikke her, vi stopper. Vi skal finde yderligere finansiering, så vi kan nå helt i mål,” siger han på pressemødet.

Aftalen løfter indsatser i psykiatrien med en halv milliard kroner om året, hvilket er ud over de midler, som er afsat i tidligere aftaler.

Imens har Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) sammen med landets psykiatere vurderet, at psykiatrien har behov for 4,5 milliarder kroner ekstra om året i driftsmidler for at sikre tilstrækkelig behandling til alle dem, der har brug for det.

”Nu ligger der 450 millioner kroner på bordet. Det første år af en tiårsplan, hvor det anslås, at der skal bruges 4,5 milliarder kroner,” siger SF’s børneordfører, Jacob Mark, på pressemødet.

”Derefter stiger det til 500 millioner. Det var det, SF krævede. Det er jeg godt tilfreds med, og der står også, at der skal findes yderligere finansiering.”

Håbet er da også, at aftalen skal ud at virke hurtigst muligt, og at børn og unge fra næste år kan mærke effekten af aftalen, siger Peder Hvelplund.

Hvor længe resten af psykiatrien skal vente på aftaler målrettet dem, vides ikke.

Til gengæld har partierne aftalt, at det vil være op til den til enhver tid siddende regering sammen med Folketingets partier at afsætte yderligere økonomi til psykiatrien, fremgår det af aftalen. Kun Moderaterne står uden for aftalen.

Samtidig skal aftalen om psykiatrien løbende ses igennem. Der skal laves en årlig status samt en faglig vurdering hvert andet år.

”Nu bliver fremtidige regeringer målt på, om de også leverer i forhold til psykiatrien,” siger Peder Hvelplund.

Officielt: Børn og unge og svært syge skal hjælpes i psykiatriplan

Ny variantvaccine skal erstatte nuværende tilbud i oktober

Seagen udlicenserer Tivdak i Kina - 15 mio. dollar på vej til Genmab

Mere fra MedWatch

FDA godkender booster-vaccine til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier