SSI købte corona-udstyr for 3,9 mia. kr. uden et eneste udbud

Staten har 675 gange købt fra leverandører uden at lægge opgaverne i udbud, som lovgivningen ellers kræver.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Ikke et eneste af Statens Serum Institut (SSI)s 675 indkøb under de seneste knap to års coronapandemi blev sendt i udbud, sådan som lovgivningen ellers kræver det.

I alt købte SSI for 3,9 mia. kroner. Fraværet af udbud får nu både branchefolk og opposition til at kritisere forløbet. Det skriver Politiken.

Faglig direktør ved Statens Serum Institut Anne-Marie Vangsted skriver i en mail til avisen, at indkøbene viste sig at være »en vanskelig opgave. Dels at skaffe de rigtige produkter, som der også var en kæmpe efterspørgsel på globalt, og dels at skaffe sprøjter og udstyr hurtigt.”

SSI henviser til, at der i udbudsloven findes en undtagelsesbestemmelse, den såkaldte katastrofeparagraf, der giver myndigheder mulighed til at købe ind uden udbud til akut opståede behov.

Forløbet vækker dog kritik fra brancheorganisationerne Dialab og Medicoindustrien, ligesom også lektor i udbudsret Carina Risvig Hamer mener, at SSI burde have benyttet sig af at sende sine indkøb i udbud for at sikre leverandørerne ligebehandling og også sikre sig de bedste priser.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er på påskeferie og har derfor ikke kunnet stille op til en kommentar i Politiken.

Coronaudbrud gav vaccinatør trecifret millionoverskudUdbud af fem millioner selvtest annulleres

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også