Politisk aftale gør forhøjet forskningsfradrag permanent

Et flertal i Folketinget er enige om en aftale, der blandt andet betyder, at fradraget for forskning og udvikling permanent forhøjes til 130 pct. Finansieringen er dog endnu uafklaret. (Opdateret)
Bag den politiske aftale står regeringen, De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Bag den politiske aftale står regeringen, De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen har fredag indgået en politisk aftale med fire partier om en del af reformpakken ”Danmark kan mere I”.

Formålet er, at den vil øge arbejdsudbuddet i en tid, hvor mange virksomheder aktuelt mangler arbejdskraft.

Bag den politiske aftale står De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne.

Blandt aftalens elementer er en permanent forhøjelse af fradraget for virksomhedernes udgifter til forskning og udvikling på 130 pct, - dog bibeholdes det aktuelle loft på 50 mio. kr.

Fradraget blev i 2020 midlertidigt løftet fra 108 pct., og inden dagens aftale stod det midlertidige løft til at udløbe ved udgangen af 2022.

Finansieringen af det forhøjede fradag er dog stadig ukendt, da det nu er op til en kommende ekspertgruppe, der skal gentænke erhvervsstøtten - en opgave, der blandt andet skal frigøre ialt 3,5 mia. kr. til flere af aftalens initiativer, heriblandt at gøre det forhøjede fradrag muligt, hvilket vurderes at koste 0,8 mia. kr.

Ekspertgruppen ventes at aflevere sine anbefalinger primo oktober 2022, hvorefter regeringen vil indkalde aftalepartierne til forhandlinger om erhvervsstøtten og den konkrete udmøntning til fradraget for FoU, fremgår det af aftaleteksten.


Stort ønske fra industrien

En permanentliggørelse af det forhøjet fradrag har længet haft massiv opbakning fra life science-industrien og indgik i regeringen udspil ”Danmark kan mere I”, der blev lanceret i september 2021.

”Der er enormt vigtigt, at man tager dette skridt, fordi der har været uklare signaler fra regeringen på det her område, og når der er uklare signaler, så påvirker det, hvilke beslutninger, der bliver taget i virksomhederne. Hvis man ikke ved, om man kan få lov til at trække det fra næste år, ligesoligesom man har gjort i år, så vil det få en betydning for planlægningen,” sagde Hans Schambye, formand i Dansk Biotek, til MedWatch, da regeringens forslag blev lanceret.

Også regeringens genstartsteam for life science og biotek med Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i spidsen havde et permanent forsknings- og udviklingsfradrag på 130 pct. som et af de mest afgørende ønsker, da gruppen i september 2020 præsenterede dets anbefalinger til regeringen.

Syv måneder senere lancerede regeringen en længe ventet life science-strategi, der fik en positiv modtagelse fra branchen, men som altså ikke indeholdt et permanent højere F&U-fradrag.

Det er der nu rettet op på.

Tvivl om finansiering bag forskningsfradrag

Erhvervsorganisationer: Reformer og arbejdskraft vil dominere life science-dagsordenen i 2022

Regeringen vil opfylde life science-branchens store ønske – små selskaber savner afgørende håndsrækning

Udspil afsætter 1 mia. kr. til permanent forhøjet forskningsfradrag

Kollerup: Permanent forhøjet F&U-fradrag kan komme senere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også