MedWatch

Møde om skattekreditordningen uden deltagelse af Dansk Biotek: Jeg håber, at der kom en afklaring af de udfordringer, som virksomheder har haft

Selvom torsdagens møde mellem virksomheder, erhvervsorganisationer og skattemyndighederne om skattekreditordningen ikke havde specifik betydning for life science-industrien, mener formanden for Dansk Biotek, Hans Schambye, at det er en god ide, at partnerne mødtes. Selv har han en række forslag til ændringer af ordningen, der ifølge ham er langt fra så attraktiv som i andre europæiske lande.

Hans Schambye, formand for Dansk Biotek og adm. direktør i Galecto Biotech | Foto: Henriette Dan Bonde / PR

Efter kritik af skattemyndighedernes forvaltning af skattekreditordningen inviterede myndighederne torsdag erhvervsorganisationer og virksomheder til en samtale, og det var fornuftigt, mener formand for Dansk Biotek, Hans Schambye.

”Det er altid fint, når myndigheder og virksomheder taler direkte sammen for at løse problemer, så det er en god ide, at de nu har mødtes. Jeg håber, at der kom en afklaring af de udfordringer, som virksomheder har haft med at rapportere skattekreditten korrekt,” siger Hans Schambye til MedWatch.

Skattekreditordningen giver mulighed for, at virksomheder kan få udbetalt skatteværdien af den del af deres underskud, som er relateret til forsknings- og udviklingsaktiviteter på op til 25 mio. kr.

På det seneste har Skattestyrelsen imidlertid modtaget kritik fra flere fronter med den begrundelse, af flere start-ups til fare for deres liv har måttet tilbagebetale midler, de fået udbetalt.

Det er altid fint, når myndigheder og virksomheder taler direkte sammen for at løse problemer, så det er en god ide, at de nu har mødtes.

Hans Schambye, formand for Dansk Biotek og adm. direktør i Galecto Biotech

Konkret har der været udfordringer med den tekniske forståelse af betingelserne for skattekreditten, som især tech-virksomheder har haft problemer med, hvilket derfor var omdrejningspunktet for dagens møde, oplyser Hans Schambye.

Af samme grund – den manglende, direkte relevans for biotek-sektoren, som ikke har haft lignende udfordringer – var Hans Schambye ikke med til mødet, men det afholder ikke biotek-bossen for at have klare meninger om skattekreditten, der ifølge ham bør forbedres på en række området.

Hæv loftet

Som reglerne er i dag, kan virksomheder som nævnt konvertere underskud på op til 25 mio. kr. Det kan de gøre til skatteværdien på 22 pct., som kan udbetales fra Skat.

Dvs. at der i alt – inden for en koncern, eller en personligt erhvervsdrivende – mod aflevering af sit underskud, kan udbetales i alt 5,5 mio. kr., fremgår det af Skats hjemmeside.

Det beløb er alt for lavt, mener Hans Schambye.

Vi ville meget gerne have, at loftet var højere end de ca. 5 mio. kr.,” siger Hans Schambye.

Han så også gerne, at fradragsmulighederne var differentierede, så virksomheder fik større fradrag for eksempelvis lønudgifter, og at man ikke behøvede vente helt til november for at få udbetalingen.

I dag sker udbetalingen af skattekreditten således på samme tidspunkt, som udbetalingen af overskydende skat for selskaber, hvilket normalt er i november efter indkomstårets udløb.

”Vi ville gerne, at man i stedet kunne få pengene allerede umiddelbart efter aflæggelse af årsrapport,” siger Hans Schambye.

Investorer søger andre steder hen

Som det er i dag, har fleste life-science virksomheder en lang periode, hvor de ikke har nogen indtægter, men store udgifter til forskning og udvikling (F&U).

Skattekreditten giver disse virksomheder mulighed for at tage forskud på et fremtidigt fradrag, og giver derfor et meget kærkomment kontant tilskud til F&U-udgifterne, fortæller Hans Schambye.

”Det er klart en konkurrenceparameter, når biotekvirksomheder skal tiltrække kapital. Skattekreditten blev etableret efter et glimrende lobby-arbejde fra blandt andre Dansk Bioteks tidligere formand Martin Bonde, så den er i sig selv et eksempel på konstruktiv dialog mellem myndigheder og organisationer,” siger Hans Schambye.

Skattekreditten i Danmark er lige nu langt fra så attraktiv som i andre europæiske lande, hvilket får investorer til at søge andre steder hen – det er selvfølgelig ikke i Danmarks interesse.

Hans Schambye, formand for Dansk Biotek og adm. direktør i Galecto Biotech

Lobby-arbejdet til trods, har ordningen i dag altså nogle klare mangler, mener Hans Schambye, der til daglig også står i spidsen for biotekfirmaet Galecto Biotech.

Når virksomheder investerer i forskning, bidrager det til at fremme forudsætningerne for produktion i Danmark og dermed for at fastholde og skabe arbejdspladser. Det er afgørende, at Danmark bliver mere attraktiv som investeringsland, så vi kan fastholde og udvikle vores position på vidensområdet, lyder det.

”Skattekreditten i Danmark er lige nu langt fra så attraktiv som i andre europæiske lande, hvilket får investorer til at søge andre steder hen – det er selvfølgelig ikke i Danmarks interesse,” siger Hans Schambye.

F&U-fradrag skal kobles sammen med skattekreditten

Mens regeringen endnu ikke har meldt noget konkret ud om en eventuelt kommende sundhedsreform, står det til gengæld klart, at der i 2022 skal forhandles om at forhøje forskningsfradraget permanent til 130 pct., hvilket længe har været et stort ønske fra life science-industrien.

Forsknings- og udviklingsfradraget kommer imidlertid alene de virksomheder til gode, som har en indtjening, og er altså ikke relevant for den lange række af små- til mellemstore biotekvirksomheder, som endnu ikke er nået frem tid markedet med et produkt, herunder Hans Schambyes egen virksomhed Galecto og NMD Pharma, som sidste år lykkedes med at rejse kapital og derfor har en række forsknings- udviklingsprojekter i støbeskeen.

”For en virksomhed som NMD Pharma er det ekstremt vigtigt, at forsknings- og udviklingsfradraget bliver koblet sammen med skattekreditten, som ikke er fulgt med op til 130 pct.,” skrev driftsdirektør Thomas Kongstad Pedersen i september til MedWatch.

Også Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfonden Emerge, der er fondens afdeling for de tidlige biotekinvesteringer, er på samme linje.

”Flere finansieringsmuligheder generelt er rigtig godt, og jo mere skattekreditordningen øges, desto bedre for de små virksomheder,” har han sagt til MedWatch.

Skattekreditordningen debatteres hos Skat

Regeringen vil opfylde life science-branchens store ønske – små selskaber savner afgørende håndsrækning

Genstartsteam vil give spæde life science-selskaber bedre mulighed for finansiering

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier