MedWatch

Brugen af stærkt vanedannende smertemiddel er i kraftig vækst

Det smertestillende, men stærkt vanedannende oxycodon, som spillede en stor rolle i USA’s opioidkrise, bruges af stadig flere mennesker i Danmark

Foto: Finn Frandsen

Historien om danske læger, der udskriver de såkaldte opioider, er som en sursød sovs.

Sød, fordi den samlede mængde solgte opioider, som er fællesbetegnelsen for en række af smertestillende præparater, over de seneste seks år er faldet med 24 procent. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Sur, fordi der samtidig udskrives mere af præparatet oxycodon, som er stærkt vanedannende – faktisk er antallet af personer, som får udskrevet oxycodon, steget med 80 procent i perioden 2015-2020.

En af disse er den 30-årige freelancejournalist Ida Trøiborg, som bor i København. Hun fik i 2019 en diskusprolaps i højre side af lænden. Nogle måneder senere blev hun indlagt og fik at vide, at hun kunne få en operation et halvt år efter. I mellemtiden undertrykte hun smerterne fra lænden, så hun kunne gå på arbejde, med et dagligt indtag på 40 milligram morfin og opioidet OxyContin – også kendt som oxycodon. Da dagen for operationen oprandt, var hendes lægeordinerede dosis tredoblet. Og hun var blevet dybt afhængig af den smertestillende medicin. Efter operationen måtte Ida Trøiborg gennemgå et to måneder langt afrusningsforløb, der bød på feber, svede- og rysteture, muskelkramper og hallucinationer.

Ida Trøiborg ønsker ikke at gå yderligere i detaljer med, hvordan hun havde det, da hun kæmpede for at blive stoffri. For problemets omfang er langt større end hendes helbred alene, forklarer hun:

"Der er tusindvis af danskere, som oplever det samme, som jeg gjorde, og det er langtfra alle, der har ressourcer til at kæmpe imod eller tale deres egen sag. Nogle er måske socialt udsatte, og de bliver slet ikke hørt. Misbrug er et stort socialt stigma, og derfor er mange bange for at tale om det og søge hjælp."

Henrik Rindom, psykiatrisk overlæge med speciale i misbrug ved Hvidovre Hospital, har hjulpet mennesker ud af misbrug i 25 år. Han bakker Ida Trøiborg op.

"Borgere skal ikke gå rundt i flere måneder på et stærkt vanedannende opioid-præparat. Så simpelt er det. Der er i Danmark tusindvis af narkomaner på første klasse – altså patienter, som får deres medicin betalt af det offentlige – og som ikke får den hjælp, de har brug for ude i kommunerne. Prøv at overveje, hvad det koster af offentlige midler. Desværre ligger det ikke til sygehusvæsenet at beskæftige sig med afrusning. Men sådan burde det være. For lige nu bliver der ikke gjort nok."

Ida Trøiborg er langtfra alene om at have fået udskrevet det vanedannende oxycodon. Ganske vist er antallet af langtidsbrugere – personer, som har taget et opioid over et halvt år – faldende. I 2015 var der 184.000 langtidsbrugere, og i 2020 var der lige knap 140.000 langtidsbrugere, oplyser Sundhedsdatastyrelsen. Men i samme periode tog antallet af personer på netop oxycodon en himmelflugt. Tal, som Sundhedsdatastyrelsen har indhentet på foranledning af Kristeligt Dagblad, viser, at 96.600 danskere sidste år fik udskrevet oxycodon. I 2015 gjaldt det kun 53.565 personer. Langtidsbrugerne køber i øvrigt over tre fjerdedele af alle landets opioider på recept, vurderer Sundhedsstyrelsen.

Mere fra MedWatch

FDA godkender booster-vacciner til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Expres2ion-boss deltog i klinisk forsøg for at fremme vaccine

Når Bent U. Frandsen, adm. direktør i biotekselskabet Expres2ion, forleden lod sig stikke i armen som frivillig i Bavarian Nordics fase 3-forsøg med en mulig coronavaccine handler det dels om videnskabelig nysgerrighed men især om firma-personlige økonomiske interesser, fortæller direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier