MedWatch

Snart kan du blive lyntestet på offentlige pcr-testcentre

De private udbyderes lyntestcentre lukker 9. oktober. Men snart tilbyder nogle af landets pcr-centre lyntest.

Foto: Martin Lehmann

En pind i næsen eller halsen for at teste for corona. Noget, langt de fleste borgere har stiftet bekendtskab med i det forgangne halvandet år.

Og det er langtfra slut med coronatest i Danmark, selv om 87 procent af befolkningen er vaccineret.

Men det bliver et noget andet testsystem i den kommende tid.

Fra 9. oktober skal alle lyntestcentre, som private udbydere står for, nemlig være lukket.

I stedet bliver den primære test i Danmark pcr-testen, som tages i halsen på offentlige teststeder. Men på sigt vil en lyntest i næsen også være en mulighed på flere af disse centre.

Det fortæller Lisbet Zilmer-Johns, direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

"Vi har besluttet at lave det sådan, at man 5-10 steder i den enkelte region vil kunne få lavet en hurtigtest i nødstilfælde."

"Og det er simpelthen, hvis man står i en situation, hvor man skal have svaret med det samme," siger hun.

Når lyntestcentrene nu skal lukke, skyldes det, at der ikke længere er et lige så stort testbehov, påpeger Lisbet Zilmer-Johns.

"Det er jo et tegn på, at vaccinationerne har gjort deres arbejde."

"Smitten er lav, og der er simpelthen mindre behov for mange test - herunder hurtigtest - og derfor lukker vi de private centre, men bevarer, at man kan gå hen og få en pcr-test," siger hun.

Der er nu en daglig kapacitet på 100.000 daglige pcr-test. Det kan med kort varsel blive enten op- eller nedskaleret, afhængigt af behovet, siger Lisbet Zilmer-Johns.

Selv om det på sigt bliver muligt at få en lyntest i nogle af de nuværende pcr-testcentre, er pcr-testen fortsat den foretrukne test, understreger Anne-Marie Vangsted, direktør i Testcenter Danmark.

"Vi anbefaler fortsat pcr-test. For det er vigtigt for mig at understrege, at hvis man har symptomer, skal man blive testet," siger hun.

Det er blandt andet nære kontakter og personer med symptomer som fortsat opfordres til at blive coronatestet.

Også medarbejdere på plejehjem bliver opfordret til en ugentlig test. Det samme gør ikke-vaccinerede elever over ni år samt ansatte på landets skoler.

Den test vil langt de fleste kunne få foretaget på deres arbejdsplads eller skole.

Der er dog lavet en aftale mellem regionerne og de private lyntestudbydere Falck, Carelink og Copenhagen Medical om, at de med kort varsel skal kunne mønstre et test-setup. Den aftale løber frem til 31. marts næste år.

Mere fra MedWatch

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier