MedWatch

Ungarn vil tilbyde borgere tredje vaccinedosis fra august

Hverken europæiske eller amerikanske lægemiddelstyrelser anbefaler at give tredje vaccinestik som booster.

Foto: Edgar Su/REUTERS / X90125

Ungarn vil fra august tilbyde borgere et tredje stik med en coronavaccine.

Det siger landets premierminister, Viktor Orbán, til statsradio fredag.

Her oplyser han også, at det bliver obligatorisk for alt sundhedspersonale at blive vaccineret mod covid-19. Det samme krav er tidligere fremsat i Frankrig og Grækenland.

Det bliver op til læger at beslutte, hvilken af coronavaccinerne borgere kan få som tredje dosis, fortæller Orbán.

Han tilføjer, der skal gå mindst fire måneder fra andet til tredje stik, medmindre læger anbefaler andet.

Det kræver to stik med de fleste coronavacciner i EU, før der opnås fuld effekt fra vaccinerne. Eneste undtagelse er vaccinen fra Johnson & Johnson, som kun kræver et stik.

Det ekstra stik skal fungere som et slags "booster-stik" for at holde beskyttelsen oppe. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ser imidlertid i øjeblikket ingen grund til at give en tredje vaccinedosis.

EMA mener, at der indtil videre ikke er indsamlet nok data om beskyttelsesperioden fra forsøg og vaccineudrulningen. Derfor ser det ingen grund til at anbefale det.

Meldingen er den samme i USA. Her mener USA's lægemiddelstyrelse (FDA) og USA's Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse (CDC) ikke, at amerikanerne har brug for et tredje stik, som det ser ud nu.

Derudover har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bedt lande om ikke at bestille ekstra vacciner til færdigvaccinerede, så længe der er andre lande, der fortsat er i mangel på vacciner.

Ungarn er et af de lande i EU, som har været hurtigst med at vaccinere befolkningen. Over halvdelen af landets ti millioner borgere er vaccineret.

Det er også det eneste land i EU, som bruger vacciner fra Kina og Rusland, der endnu ikke er godkendt af EMA. Ungarn benytter også de EU-godkendt vacciner fra Pfizer/Biontech, Moderna og Astrazeneca.

Mere fra MedWatch

Sanofi dropper udvikling af mRNA-vaccine mod covid-19

Moderna samt Pfizer og Biontech har sat sig så effektivt på markedet for mRNA-vacciner mod covid-19, at Sanofi nu dropper selskabets kandidat inden for samme teknologi - satser i stedet på mere traditionel vaccine-teknologi.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier