MedWatch

WHO: Delta-variant af covid er på vej til at blive dominerende globalt

Den mere smitsomme delta-variant af covid-19 spreder sig hastigt i en række europæiske lande, og Verdensundhedsorganisationen forudser, at varianten er godt på vej til at blive den dominerende på verdensplan.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Coronavarianten Delta, som først blev opdaget i Indien, er på vej til at blive den dominerende variant globalt.

Det siger videnskabelig chef hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Soumya Swaminathan, på et pressemøde fredag.

"Delta-varianten er godt på vej til at blive den dominerende variant globalt, fordi den er mere smitsom," siger hun.

Storbritannien oplever i øjeblikket en eksponentiel stigning for coronavarianten, mens Tysklands sundhedseksperter forudser, at varianten hurtigt vil blive den dominerende i landet. Det er på trods af, at landets vaccineudrulning går godt.

I sidste uge udgjorde Delta-varianten 3,7 pct. af det samlede antal smittede i Tyskland. I denne uge udgør den 6,2 procent.

I Storbritannien har sundhedsmyndighederne den seneste uge opdaget 33.630 nye tilfælde med varianten. Det bringer det samlede antal op på 75.953.

Stigningen fik mandag den britiske premierminister, Boris Johnson, til at udskyde den ellers planlagte fulde genåbning af England med fire uger på grund af variantens hurtige spredning.

Også i Rusland er antallet af smittetilfælde med Delta-varianten steget markant. Det har fået myndighederne til at frygte en ny coronabølge i landet.

Det samme gør sig gældende i Lissabon i Portugal, der fredag lukkede for ind- og udrejser på grund af udbrud med varianten.

Coronavarianten blev første gang fundet i Danmark 2. april. Siden er der konstateret 193 tilfælde af Delta-varianten herhjemme, viser en opgørelse fredag.

Den gode nyhed er, at vaccinerne mod covid-19 ser ud til at være effektive mod Delta-varianten.

Men hvor beskyttelsen mod andre varianter indtræder allerede kort tid efter første vaccinestik, skal man være fuldt vaccineret med to stik, før man opnår en tilsvarende beskyttelse mod Delta-varianten. Det udtalte Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, tirsdag.

WHO: Europa er langt fra uden for covid-19 fare

Verdensledere opfordrer G7 til at betale vacciner til fattige

WHO dropper landenavne i omtale af coronavarianter 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier