MedWatch

Topchefer afviser vaccineproduktion med fortrinsret til danskerne: "Snæversynet og forkert"

Statsminister Mette Frederiksen vil have vaccineproduktion med fortrinsret for danskerne. Men to af Danmarks tungeste lægemiddel-topchefer mener ikke, den model virker.

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK og tidligere topchef i vaccineselskabet Merial, mener vaccineproduktion skal fokusere på at levere til alle, ikke give fortrinsret til bestemte lande. | Foto: Gregers Tycho/ERH

En dansk vaccineproduktion, der stræber mod at forsyne danskerne med vacciner før andre lande, er "utænkelig" og udtryk for en "snæversynet", national tilgang til et globalt problem.

Sådan lyder nogle af budskaberne fra to af landets tungeste direktører i lægemiddelindustrien, efter at statsminister Mette Frederiksen har lanceret planer om en dansk vaccineproduktion, der har "forsyningssikkerhed i Danmark" som omdrejningspunkt.

"Det, vi skal sikre, er, at der er vacciner til alle i hele verden. Også i Indien. Det her er ikke det rige Danmark, det rige Sverige og det rige Tyskland," siger allergiselskabet ALK’s adm. direktør, Carsten Hellmann, der har dyb indsigt i vaccineproduktion i kraft af en fortid som topchef i den franske producent af dyrevacciner Merial.

Selskaber og lande skal samarbejde på tværs for sikre tilstrækkeligt med vacciner til alle, fastslår Carsten Hellmann.

"Vi skal gøre det bedst muligt, og ikke sige 'hvordan sikrer vi Danmark bedst muligt'. Det synes jeg er meget snæversynet og forkert," siger Carsten Hellmann.

Ingen forrang

Kåre Schultz, topchef i det israelske medicinalselskab Teva, mener ikke det giver mening at etablere vaccineproduktion alene for det danske marked. Og hvis en dansk fabrik skal indgå i europæisk produktion, kan borgere i Danmark ikke få forrang, påpeger han.

"I teorien kan der godt ligge en vaccinefabrik i Danmark, men den kan lige så godt ligge i Tyskland eller i Holland. Det er utænkeligt, at man i et sådant samarbejde ville sige, at et land skulle have fortrinsret til vaccinerne," siger Kåre Schultz.

I interviews med Børsen og TV2 slog Mette Frederiksen i slutningen af april fast, at hun ønsker at etablere vaccineproduktion i Danmark, som skal indgå i vaccineleverancerne til Europa. Ifølge statsministeren går man dog ind i sagen med sigte på at sikre vacciner til danskerne.

"Sigtet er forsyningssikkerhed i Danmark," sagde Mette Frederiksen til Børsen.

Statsministeren ønsker ikke at knytte yderligere kommentarer til sagen over for Finans, men erhvervsminister Simon Kollerup bekræfter regeringens ønsker.

"Vores ambition er at sikre, at vi har vacciner til den danske befolkning, og derfor har vi øjnene rettet mod at etablere en vaccineproduktion herhjemme i Danmark i et offentligt-privat samarbejde. Det vil være afgørende, at vaccineproducenten i givet fald indgår en kontrakt med staten om, at den danske stat har fortrinsret til det antal vacciner, der aftales i kontrakten," oplyser Kollerup i et skriftligt svar til Finans.

Vacciner til alle

Carsten Hellmann mener ikke det dur at have en national synsvinkel på et internationalt problem som coronavirussen.

"Jeg tror det bedste, vi kan gøre, er at sikre, at der er vacciner til alle, uanset, hvor de bliver lavet. Og så indgå i nogle samarbejder på europæisk plan," siger Carsten Hellmann.

Kan du se en model for dig, hvor man har en dansk fabrik som en del af en europæisk produktion, hvor man kan give Danmark fortrinsret til nogle vacciner?

"Nej, det kan jeg slet ikke forestille mig. Skal vi så også tage cancer-medicin, så? Eller blodtryksmedicin eller kemoterapi? Skal vi sige, at vi producerer i Tyskland, og indtil vores egne patienter er helbredt, må I vente oppe i Danmark?," spørger Carsten Hellmann.

Over for Børsen har Mette Frederiksen sagt, at covid-vacciner adskiller sig fra andre typer lægemidler, der købes fra producenter i hele verden på normale markedsvilkår, ved at det er sikkerhedspolitik, ikke sundhedspolitik.

I dag koordineres indkøb og fordeling af vacciner til EU-landene gennem EU. Systemet har fået kritik for at arbejde for langsomt, og Mette Frederiksen har sammen med andre regeringsledere forsøgt at lægge pres på EU-Kommissionen for at få mere tempo i vaccinationsprogrammet.

Regeringen har nu sat gang i en markedsundersøgelse, der i løbet af kort tid skal resultere i et udbud om opgaven med at etablere vaccineproduktion i Danmark.

Bør være et samarbejde

Kåre Schultz vurderer, at dansk vaccineproduktion kun giver mening, hvis man har produkter med unikke fordele på globalt plan.

"Vi har jo ikke nogen vaccineproducenter, der er i nærheden af at lancere en vaccine i konkurrence med de store, der har lanceret deres vacciner. På helt langt sigt kan man da ikke udelukke, at man i teorien kunne gøre det, men det giver bare ikke nogen praktisk mening at gøre det, medmindre man har noget at bygge på," siger Kåre Schultz.

Simon Kollerup understreger, at så længe producenten af en fremtidig dansk vaccineproduktion giver Danmark fortrinsret til et antal vacciner, så vil den også kunne eksportere til andre lande.

"Produktionen i Danmark vil dermed også kunne bidrage til det samlede europæiske beredskab. Derfor er spørgsmålet om dansk vaccineproduktion ikke et enten-eller. Men et både-og," oplyser erhvervsministeren.

Både Kåre Schultz og Carsten Hellmann tilslutter sig synspunkterne hos den tidligere direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz, der i nylige interviews har lagt op til, at forskning, teknologi og produktion inden for covid-vacciner bør foregå i et samarbejde på tværs af lande.

"Det med at lave en national produktion i Danmark til danskere giver ingen mening overhovedet. Men hvis man kan indgå i et større samarbejde på europæisk plan, hvor danske virksomheder – det kunne også være ALK, der kunne lave noget fyldning eller andet – kan indgå i en større værdikæde, kunne det være, det ville give mening," siger Carsten Hellmann.

Han påpeger, at Danmark ikke står i en god situation, hvis andre lande begynder at tænke på egne befolkninger først.

"Hvis man lige pludselig begynder at lave nationalistiske behandlingsregimer inden for en masse forskellige sygdomsområder, og vil behandle sin egen befolkning først hele tiden, så skal man være klar over, at de rigtig store pharma-selskaber ligger i Tyskland, Frankrig og USA. Så kommer vi langt ned i køen, og det gør udviklingslandene og Brasilien også. Er det det, man gerne vil opnå?," spørger Carsten Hellmann.

Partier lægger pres på regeringen: Vil sætte vaccinepatenter i bero

EU vil drøfte ophævelse af patentbeskyttelse på coronavacciner

USA vil have patenter på coronavacciner ophævet midlertidigt 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier