MedWatch

Biden-forbud forhindrer coronavaccine-produktion

Produktionen af den mulige coronavaccine fra Novavax begrænses af, at USA har indført eksportstop for en række nødvendige produkter, siger chefen for Serum Institute of India.

"Hvis vi taler om at bygge kapacitet over hele verden, vil det at dele de her kritiske råvarer være en kritisk begrænsende faktor," sagde Adar Poonawalla ifølge Bloomberg News. | Foto: Francis Mascarenhas/REUTERS / X06596

Den amerikanske regering under præsident Joe Biden igangsatte i februar en gennemgang af landets forsyningskæde inden for nøgleindustrier, og den beslutning rammer nu verdens produktion af coronavacciner.

Adar Poonawalla, der er chef for verdens største vaccineproducent, Serum Institute of India, fortalte torsdag et panel i Verdensbanken, at produktionen af den mulige coronavaccine fra Novavax begrænses af, at USA har indført eksportstop for en række nødvendige produkter, herunder særlige poser og filtre, som anvendes til vaccineproduktion.

"Vaccinen fra Novavax, som vi er en større producent af, har behov for disse elementer fra USA. Hvis vi taler om at bygge kapacitet over hele verden, vil det at dele de her kritiske råvarer være en kritisk begrænsende faktor. Ingen har været i stand til at adressere dette indtil nu," sagde Adar Poonawalla ifølge Bloomberg News.

Udfordringen er kommet, da Bidens regering har annonceret, at den vil bruge lovgivning, der gør det muligt for den amerikanske stat at sikre forsyning af vigtige materialer til produktionen af Pfizers vaccine, efter at medicinalkoncernen i slutningen af 2020 reducerede sine produktionsmål på grund af mangel på materialer.

"Dette er et af de emner, der er behov for at blive diskuteret med Biden-administrationen for at forklare den, at der er nok til alle. Vi taler om at have fri global adgang til vacciner, men hvis vi ikke kan få råvarerne ud af USA, så bliver det en alvorlig begrænsende faktor," lød det fra direktøren fra Serum Institute.

Han blev bakket op af WHO's forskningschef, Soumya Swaminathan. Hun fremhævede også begrænsninger i den vigtige forsyningskæde.

"Der er mangel på materialer. På produkter, som man skal bruge for at lave vacciner. Dette her er, hvor man igen har brug for global enighed og koordinering for ikke at indføre eksportforbud."

Novavax' mulige vaccine kan måske allerede i maj blive godkendt i USA. Vaccinen har i fase 3-studier i Storbritannien og Sydafrika vist sig effektiv mod corona, og koncernen har i februar også afsluttet optaget af 30.000 deltagere i et fase 3-studie i USA og Mexico.

Novavax indgik i februar en aftale om at levere 1,1 mia. doser af sin vaccine til Covax, der er en sammenslutning af lande og organisationer, som forsøger at sikre vacciner til udviklingslandene. En stor del af den levering skal produceres af Serum Institute of India.

Novavax' aktie falder for tredje handelsdag i træk torsdag med 13,1 pct. Aktien er nu mere end halveret siden sin top den 8. februar i næsten 320 dollar. Udsalget af vækstaktier på grund af de stigende renter har ramt koncernen, men også frygt for, at en godkendelse af vaccinen vil komme senere end ventet.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier