MedWatch

Stor aktivitet med virksomhedshandler i life science-branchen

Årets første halvanden måned har budt på en håndfuld virksomhedshandler i life science-branchen. Aktiviteten er høj, lyder det fra flere branchekilder til MedWatch.

Foto: Colourbox

Der er godt gang i aktiviteten for virksomhedshandler i life science-branchen, hvor en række danske selskaber har skiftet hænder i løbet af årets første halvanden måned.

Hos Gorrissen Federspiel melder partner og bestyrelsesformand Niels Bang om stor travlhed. Han peger blandt andet på, at et højt aktivitetsniveau fra andet halvår af 2020 er fortsat ind i det nye år.

"Vi havde en lidt sløv start på 2020, og så kom lockdown, hvor folk generelt holdt vejret, men inden for life science var der faktisk god aktivitet, og så har efteråret været buldrende travlt. Faktisk fra hen over sommeren, og det er så kørt videre hen over nytåret og ind i 2021," siger Niels Bang, der har stor erfaring med investeringer og exits inden for life science-området.

Samme vurdering deler man hos rådgivnings- og revisionsfirmaet EY. Her kalder Christian S. Johansen, partner i EY og leder af selskabets life science-sektor i Norden og Danmark, det nuværende aktivitetsniveau i branchen for "klart over middel".

"Der er stadig godt gang i M&A-markedet. Det er der ingen tvivl om," siger Christian S. Johansen.

Interesse fra udlandet

Af virksomhedshandler i år kan nævnes life science-konsulenthuset Alfanordic, der i januar blev købt af den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, mens også medicoselskabet Simonsen & Weel blev solgt til den internationale koncern Diploma i løbet af årets første måned.

I slutningen af januar valgte de to Cortex Technology-direktører Steffen Vogel og Christian Thomsen også at sælge 60 pct. af selskabet til kapitalfonden Vækst-Invest, ligesom den opkøbsivrige måleudstyrs- og sevicevirksomhed Ellab i starten af februar erhvervede sig PEC, der leverer ingeniørrådgivning og valideringsservice.

I tre af de nævnte handler har den danske rådgivningsvirksomhed Schrøder Translink spillet en rolle sammen med dens internationale netværk Translink Corporate Finance, og her oplever Henrik Schrøder, seniorpartner i Schrøder Translink, også en høj aktivitet.

Ifølge Henrik Schrøder skyldes det blandt andet, at danske life science-selskaber generelt oplever en stor interesse fra udlandet.  

"Danske virksomheder er generelt kendt for at have et højt kompetenceniveau, og det gør, at udenlandske virksomheder er interesserede. Dels i at købe sig ind i virksomhederne, men også i at få del i kompetencerne," siger Henrik Schrøder.

Han peger desuden på, at massive investeringer fra Novo Nordisk og Fujifilm i henholdsvis Kalundborg og Hillerød også er med til at skubbe til interessen for eksempelvis danske rådgivningsvirksomheder.

"Underleverandører til sådanne projekter har rigeligt at lave de næste mange år. Det var også noget, der gjorde, at specifikt interessen for Alfanordic var rigtig stor, også fra udenlandske virksomheder," påpeger han.

Kommende patentudløb

Hos EY mener Christian S. Johansen, at forestående patentudløb hos en række af de store selskaber ligeledes spiller ind i forhold til det høje aktivitetsniveau.

"Selve branchen har den udfordring i forhold til indtjening, at der inden længe kommer patentudløb på mange af produkterne," siger han og uddyber:

"Patentudløb går ikke væk på grund af covid-19. De er der stadigvæk, så virksomhederne er nødsaget til at navigere i det landskab og stadig afdække mulighederne for at supplere deres egen portefølje med nye produkter og teknologier."

Christian S. Johansen mener ligeledes, at mængden af risikovillig kapital er en medvirkende faktor. Han fremhæver blandt andet antallet af børsnoteringer inden for life science-området, som en indikator herfor.

"Jeg synes, at vi ser børsnoteringer, som vi aldrig har set før," siger han og nævner blandt andet børsnoteringerne af Evaxion Biotech og Galecto Biotech, ligesom Orphazyme også har været ude at hente ekstra kapital.

Også Henrik Schrøder fra Schrøder Translink fremhæver mængden af kapital i markedet.

"Noget af det, der generelt driver efterspørgslen og priserne op på virksomheder, er, at der er et kolossalt stort pengeudbud," påpeger han.

Aktiviteten fortsætter

Der er derfor også enighed blandt både Henrik Schrøder, Christian S. Johansen og Niels Bang. Den nuværende aktivitet fortsætter.

"Jeg kan ikke se nogen grund til, at den ikke skulle gøre det," siger Henrik Schrøder.

Hos EY er man enig.

"Vi må forvente, at antallet af handler vil fortsætte i samme niveau, og nok også gå lidt op ad. Det vil være min forventning," siger Christian S. Johansen.

Niels Bang fra Gorrissen Federspiel er lidt mere sparsom med at spå om de kommende måneder.

"Det er supersvært, men jeg vil sige, at første halvår bliver travlt. Det tror jeg ikke, at der er nogen vej uden om, næsten lige meget hvad der sker. Hvordan andet halvår så ser ud, er svært at sige. Men vi har ikke nogen grund til at være pessimistiske, som tingene ser ud lige nu," siger Niels Bang.  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier