MedWatch

Statsministeren foretrækker dialog med Pfizer frem for retssag

Italien vil lægge sag an mod Pfizer, der ikke kan levere den aftalte mængder vacciner, men dén mulighed vil Danmark ikke forfølge, siger statsminister Mette Frederiksen (S)

Foto: Mads Claus Rasmussen

Danmark får ikke det aftalte antal vacciner fra producenterne Pfizer og Biontech, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

Men hun mener ikke, at Danmark umiddelbart skal gøre indsigelse eller lægge sag an, som Italien har sagt, at landet vil gøre.

Statsministeren udelukker ikke det sidste, men hun prioriterer et tæt samarbejde med producenten af den vaccine, der aktuelt er den mest anvendte i Danmark.

"Jeg vil ikke afvise nogle skridt. Men det vigtigste lige nu er at have en meget intens dialog med Pfizer om, hvordan vi sikrer, at der bliver sat skub i leverancerne. Vi er så afhængige af Pfizer lige nu, og det er i øvrigt en rigtig god vaccine, de har udviklet, ser det ud til," siger Mette Frederiksen efter et EU-topmøde om corona.

Pfizer har meddelt, at virksomheden mener, at den lever op til den aftalte kontrakt.

"Men vi kan i hvert fald konstatere, at vi får leveret færre doser end aftalt. Jeg kommer ikke til at gå ind i noget kontraktretligt. Jeg kan bare konstatere, at vi får færre doser lige nu end aftalt," siger Frederiksen.

Stats- og regeringscheferne i EU diskuterede også et forslag fra Danmark om, at man med fremtidige vacciner bør distribuere dem til medlemslandene på forhånd.

Pointen er, at de så kan tages i brug, straks når EU's lægemiddelagentur (EMA) har godkendt dem.

"Det kom med i konklusionsteksten, at det skal vi arbejde videre med. Meget hurtigt. Allerede i morgen (fredag, red.) faktisk," siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at regeringen aldrig kommer til at sætte gang i vaccinationer med en vaccine, uden at den først har fået den nødvendige godkendelse. Og man vil heller ikke bøje sig for et muligt pres.

"Jeg anbefaler ikke, at vi tager vacciner i brug, der ikke er godkendt. Det tror jeg godt, at vi kan håndtere. Jeg er bare optaget af, at vi ikke oplever forsinkende led," siger Frederiksen.

Den aktuelle forsinkelse er hun "som statsminister frustreret over".

Der var i december en kritik af EU's håndtering af vaccinestrategien i flere lande, i særdeleshed i Tyskland.

Kritikken gik blandt andet på, at vaccinerne kom for langsomt på grund strategien med at satse bredt på flere indkøbsaftaler med en række producenter, da man ikke vidste, hvem der først udviklede en vaccine.

"Jeg mener faktisk ikke, at det er EU, der er udfordringen her. Der er meget diskussion af EU's vaccinestrategi, og den indgår jeg gerne i. Men det er alt for tidligt at konkludere noget på det," siger Frederiksen.

Hun "tror, at det har været en klog beslutning at satse på flere vacciner", men "det ved vi først, når vi er længere" fremme.

"Jeg mener sådan set ikke, at det er EU, der er udfordringen," siger hun.

Samarbejdet i EU om coronavirus er baseret på vilje fra EU-landene til at indgå fælles aftaler og koordinere, da EU kun har understøttende, koordinerende og supplerende kompetence.

I sommer blev landene således enige om at give EU-Kommissionen rollen med at forhandle kontrakter - dog via et særligt nedsat råd af eksperter fra medlemslandene.

Mere fra MedWatch

Branche og politikere øjner massiv lovpakke: "Det bliver virkelig vigtigt"

En omfattende revision af EU’s industripolitik for farma er under opsejling i Bruxelles. I Danmark følger Leo Pharma og Lundbeck allerede slagets gang – tidligere politiske forhandlere forudser dog allerede et potentielt svært forløb. Området lyder meget teknisk, men det kommer til at blive en meget politisk kamp, siger europaparlamentariker.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier