MedWatch

Mette Frederiksen foreslår fremtidig statslig vaccineproduktion

EU skal sætte mere fart på distributionen af vaccinerne, mener statsministeren, der ser sig nødsaget til at overveje en national vaccinesatsning sammen med andre lande.

"Vi ved ikke, om der kommer en ny pandemi, vi ved heller ikke, om vi bliver ved med at genvaccinere i forhold til covid-19 og fremtidige mutationer," lyder det fra Mette Frederiksen til Politiken. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Halvanden procent af EU's befolkning er indtil videre blevet vaccineret, og det er alt for lidt, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, der blandt andet vil foreslå EU-landene en fælles, statslig vaccinefabrik, skriver Politiken.

"Vi ved ikke, om der kommer en ny pandemi, vi ved heller ikke, om vi bliver ved med at genvaccinere i forhold til covid-19 og fremtidige mutationer. Derfor bliver vi nødt til at begynde at overveje en national vaccinesatsning, gerne sammen med andre lande. Det kan for min skyld gerne være i EU, og det vil jeg lufte allerede i aften på topmødet," sagde statsministeren til Politiken forud for et virtuelt EU-topmøde torsdag.

Danmark er for afhængig af nogle enkelte firmaer, siger hun og peger på, at hun lige nu diskuterer idéen om statslig vaccineproduktion med Østrig og Israel.

Derudover mener statsministeren, at EU bør sætte mere fart på distributionen af vaccinerne, og melder sig parat til at betale mange penge for flere vacciner fra Pfizer/Biontech.

Udmeldingerne kommer efter, at Pfizer/Biontech for nyligt har meldt ud, af man ikke kan levere, hvad der tidligere er blevet lovet på grund af en udbygning af deres produktionsapparat, mens venter EU fortsat på det europæiske medicinagentur, EMA's godkendelse af Astrazenaca og Oxford Universitets vaccine.

Danmark har ved Statens Seruminstitut tidligere haft egen vaccineproduktion, men den blev i 2016 solgt til saudi-arabiske Aljomaih Group, hvorved AJ Vaccines blev stiftet.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier