En del af Watch Medier

MedWatchmandag30. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
11.01.2021kl. 12.17

Regeringstoppen indførte lyntest uden sundhedsfaglige anbefalinger

Selvom ingen danske sundhedsmyndigheder havde anbefalet national brug af antigentest til at diagnosticere smitte med covid-19, blev de hurtige test i samarbejde med private aktører før jul alligevel en del af den danske teststrategi. Bag beslutningen stod regeringens koordinationsudvalg med statsministeren i spidsen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har som formand for Koordinationsudvalget personligt stået i spidsen for beslutningen om at gøre antigentest til en del af den offentlige teststrategi. | Foto: LISELOTTE SABROE
af ULRICH QUISTGAARD

Selvom en ekspertgruppe fra Statens Serum Institut i november sidste år havde sat et stort spørgsmålstegn ved anvendelsen af antigentest, blev de hurtige test for covid-19 efterfølgende gjort til en del af den offentlige teststrategi i december.

Bag beslutningen stod regeringstoppen i form af Koordinationsudvalget, der består af statsminister Mette Frederiksen (S), finansminister Nicolai Wammen (S), udenrigsminister Jeppe Kofoed (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S).

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til MedWatch.

Ingen repræsentanter fra regeringens koordinationsudvalg ønsker at stille op til interview om brugen af antigentest som led i den offentlige teststrategi og vil heller ikke svare på specifikke spørgsmål om overvejelserne i processen eller mulige risici forbundet med beslutningen.

Men Sundheds- og Ældreministeriet siger i et kort skriftligt svar på vegne af Koordinationsudvalget, at beslutningen om at bruge de omdiskuterede test løbende bliver revurderet.

"Antigentest er mindre følsom end PCR-testen og giver ikke et lige så sikkert svar. Det overvejes derfor løbende, hvordan antigentest kan anvendes bedst muligt. Ministeriet henviser til, at borgere følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at såfremt man har symptomer forenelig med covid-19 eller er nær kontakt, at man bliver testet med en PCR-test og ikke en antigentest," skriver ministeriet.

Kontrakter inden sundhedsanbefalinger

Koordinationsudvalget er blevet rådgivet om brugen af antigentest af Sundhedsstyrelsen, der ellers reagerede kritisk over for brugen af lyntest efter ekspertgruppens negative vurdering af deres pålidelighed, og Sundhedsstyrelsen udsendte umiddelbart efter en pressemeddelelse, hvor blandt andre nære kontakter til smittede blev frarådet at bruge antigentest.

"Det kan få meget store konsekvenser for smittespredningen i samfundet og for vores kontrol med epidemien," sagde vicedirektør Helene Probst, der også advarede personer, der havde været i kontakt med en smittet eller med egne symptomer mod at bruge antigentest.

Vicedirektøren fortæller, at styrelsen begyndte at kigge på mulighederne for og risici ved at anvende antigentest i midten af november.

"Allerede den 13. november går vi ud og siger, at der er noget, man kan bruge hurtigtest til, men at der samtidig er noget, man ikke skal bruge dem til, fordi man ikke altid kan stole på resultaterne fra dem," siger Helene Probst.

"Hvis man har symptomer eller er nær kontakt med en smittet, skal man holde sig fra at bruge hurtigtest. Så er der en større risiko for, at man er smittet, og så vil vi gerne have et præcist svar," uddyber hun.

Samtidig ser Sundhedsstyrelsen også et potentiale i lyntest til at få en øget kontrol med epidemien, som myndighederne ikke kan få med de langsommere PCR-test, og styrelsen starter derfor nogle drøftelser i en faglig arbejdsgruppe for at fastlægge sin præcise anbefaling af brugen og potentialet ved antigentest.

"Det gør vi i løbet af november, og så sker det ret hurtigt at man politisk beslutter, at indgå kontrakter med private aktører. Og der er vi allerede i gang med vores arbejde, så vi kan komme med vores anbefalinger kort før jul om, hvordan man så skal anvende hurtigtest," siger Helene Probst med henvisning til i alt fire aftaler, som Danske Regioner indgik med private lyntest-udbydere, hvor den allerførste aftale blev indgået med Falck den 11. december.

Så de fire kontrakter blev indgået, inden Koordinationsudvalget og regionerne havde fået de sundhedsmæssige anbefalinger fra jer?

"Ja, man kan sige, at det foregår lidt parallelt. Vi har jo allerede i november faglige drøftelser med vores fagfolk om, hvordan vi skal bruge antigentest," siger vicedirektøren.

Hvornår sender I jeres anbefalinger til Koordinationsudvalget?

"Vi offentliggør anbefalingerne den 18. december," siger hun.

Så alle indgåede aftaler inden da, er indgået uden jeres anbefalinger?

"Ja," bekræfter Helene Probst.

De tre andre aftale med Carelink, SOS International og Copenhagen Medical, som efterfulgte aftalen med Falck, blev indgået den 15. december.

Pålidelighed til diskussion

De studier, som seruminstituttets ekspertgruppe baserede sin kritiske vurdering af lyntestene på, er efterfølgende blevet kritiseret af de private leverandører, og pålideligheden af antigentest er blevet diskuteret kraftigt.

Der er stor uenighed mellem producenter og leverandører og så seruminstituttets ekspertgruppe om troværdigheden af et positivt resultat af en antigentest, mens der er større enighed om, at et negativt resultat er meget usikkert, og borgere derfor kan tro, de ikke er smittede, men så alligevel viser sig at være det.

Et nyt studie fra USA viser, at lyntest kan fange fire ud af fem smittede, hvis de har symptomer for coronavirus, men at tallet omvendt er helt nede på to ud af fem, hvis de testede ikke har symptomer. Myndighederne anbefaler, at man netop kun bruger antigentest, hvis man ikke har symptomer, og i de tilfælde vil lyntest ifølge den amerikanske undersøgelse også nogle gange give et positivt svar, selv om man ikke er smittet.

På baggrund af seruminstituttets vurdering nægtede Danske Regioner at give pårørende til patienter adgang til et sygehus, hvis man fremviste et negativt coronaresultat baseret på en lyntest, men sidenhen har regionerne, efter Koordinationsudvalgets beslutning, altså først indgået aftaler med fire lynselskaber om at teste danskerne, mens der nu kører et decideret udbud på området.

Falsk tryghed

Statens Serum Institut har også rådgivet Sundhedsstyrelsen, inden styrelsens anbefalinger til regeringens Koordinationsudvalg. Seruminstituttets afdelingschef Tyra Grove Krause forklarer, at rådgivningen har ligget på linje med vurderingen af antigentest fra instituttets ekspertgruppe.

"Antigentest skal ikke anvendes til personer med symptomer eller nære kontakter på grund af den lavere følsomhed. Man kan kompensere for den lavere følsomhed ved til gengæld at bruge dem i egentlige screeningsprogrammer med gentagne testninger eksempelvis af uddannelsessøgende, personale på plejehjem og andre," skriver afdelingschefen til MedWatch, hvor hun medgiver, at der kan opstå konsekvenser forbundet med brugen af lyntest.

"Det er vigtigt, at der er styring på brugen af antigentest-kapaciteten, så den bruges, hvor det er relevant. En særlig bekymring er, hvis borgere med symptomer eller nære kontakter kun lader sig teste med antigentest, da man potentielt kan give borgerne falsk tryghed. Derudover kan der være en bekymring relateret til overvågningen, da der ikke er et prøvemateriale fra en antigentest, der kan bruges til sekventering," skriver Tyra Grove Krause.  

Intet loft over midler til lyntest

Danske Regioner forklarer i et skriftligt svar til MedWatch, at antigentest blev taget i brug som en direkte konsekvens af den øgede smitte i samfundet.

Hvad gjorde, at regionerne nærmest på et døgn skiftede holdning til brug af antigentest?

"Det har været et vigtigt formål at finde så mange smittede som muligt for at bryde smittekæderne – ikke mindst op til jul. Det har fra starten været klart, at der efterfølgende ville komme mere præcise retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som gradvist vil kunne indarbejdes, så en del af kapaciteten rettes mod bestemte målgrupper," skriver Danske Regioner i emailen.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at der ikke er sat et loft over et budget til betaling af de private aktørers bistand med antigentest.

"Regionerne indgår aftaler med private aktører og kompenseres af staten i forbindelse med økonomiforhandlinger om merudgifter til covid-19 håndtering," skriver ministeriet.

Falck-direktør om lyntest-markedet: "Vi forlader det i løbet af 2021" 

Studie fra USA: Lyntest fanger kun to ud af fem uden symptomer 

Regioner klar med udbud af lyntest 

Diagnostikbranchen efterlyser krav til leverandører af kviktest 

Diagnostik-markedet for coronavirus er "det vilde vesten" 

Myndighederne indfører antigentest i kampen mod corona 

Lyntestselskaber angriber kritisk rapport om antigentest: Politisk og uvidenskabelig 

Relaterede artikler:

  • Foto: Martin Lehmann

    Over 17.000 lyntest kan ikke analyseres for coronamutationer

  • Topchef i Falck, Jakob Riis, forklarer, at redningsvirksomheden kun er gæst på diagnostikmarkedet for antigentest på et kortvarigt visit, selvom selskabet på rekordtid er blevet en dominerende aktør. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

    Falck-direktør om lyntest-markedet: "Vi forlader det i løbet af 2021"

    For abonnenter

  • Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS / X90200

    Studie fra USA: Lyntest fanger kun to ud af fem uden symptomer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Novo Nordisk / PR
Medicinal & Biotek

Novo Nordisk vinder appelsag i USA

Tre medicinalselskaber, herunder Novo Nordisk, har vundet en sag ved en appeldomstol i USA. Ifølge denne har selskaberne lov til at begrænse leverancen af medicin med føderale rabatter.
  • JP Morgan: Novo Nordisk accelererer vækst i år
  • Novo Nordisk afviser beskyldninger om sponsorering af tv-program
Photo: Sundhedsdatastyrelsen/pr
Samfund

Sundhedsdatastyrelsen præsenterer ny strategi

For abonnenter

Peter Drøidal vil som formand for Lif gerne have flere kvinder ved sin side. | Foto: Novartis / Pr
Medicinal & Biotek

Lif vil have flere kvinder i toppen

For abonnenter

Foto: Mike Blake / Reuters / Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Johnson & Johnson kan ikke bruge opsplitning til at undgå søgsmål

Medico & Rehab

GE Healthcare fastholder prognoser for 2023

Foto: Issei Kato
Medicinal & Biotek

Alzheimers-middel får priority review i Japan

For abonnenter

Læs også

Peter Drøidal, landechef for Novatis i Danmark, mener sammen med fire andre medicinalchefer, at regeringen skal fastholde og udvide sit fokus på kræftområdet for ikke at sætte mange års positive udvikling over styr. | Foto: Novartis / Pr
Samfund

Danske medicinalchefer i opråb: Hold fokus på kræftindsatsen

Fem danske landechefer for globale medicinalkæmper frygter, at den politiske kræftindsats sejrer sig selv ihjel, hvis ikke fokus på kræftområdet fastholdes. 

For abonnenter

Photo: Sundhedsdatastyrelsen/pr
Samfund

Sundhedsdatastyrelsen præsenterer ny strategi

Sundhedsdatastyrelsen er klar med en ny strategi med fokus på samarbejde og brug af sundhedsdata.

For abonnenter

Peter Drøidal vil som formand for Lif gerne have flere kvinder ved sin side. | Foto: Novartis / Pr
Medicinal & Biotek

Lif vil have flere kvinder i toppen

Lif vil nu gøre op med for få kvindelige stemmer i ledelsen af Lægemiddelindustriforeningen.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Novo Nordisk vinder appelsag i USA – 20.56
  • Johnson & Johnson kan ikke bruge opsplitning til at undgå søgsmål – 18.08
  • Sundhedsdatastyrelsen præsenterer ny strategi – 15.33
  • Lif vil have flere kvinder i toppen – 15.21
  • GE Healthcare fastholder prognoser for 2023 – 14.15
  • Alzheimers-middel får priority review i Japan – 14.11
  • Praktiserende læger tøver med at udskrive fedmemedicin – 12.49
  • Leo Pharma vil genbruge model fra fejlslagent opkøb – 12.06
  • Rådgiv­nings­panel kan slukke Bavarians amerikanske coronavaccine-drøm – 12.01
  • Dupixent godkendt i ny indikation i EU – 11.15
  • Jyske Bank forventer stærk afslutning på 2022 hos Novo Nordisk – 10.50
  • NNIT skal rette regnskab efter kritik fra Erhvervsstyrelsen – 09.40
  • Philips fyrer yderligere 6000 efter tilbagekaldelse af giftigt produkt – 09.07
  • Top-demokrat opfordrer til nøje undersøgelse af to farmaopkøb – 08.27
  • Philips klart bedre end ventet på driften men stort hul på bundlinjen – 07.49
Flere nyheder

Job

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Application Manager

  • Regulatory Affairs Professional

  • Lead Data Architect

  • Application Manager

  • Senior Regulatory Affairs Professional

  • Head of Regulatory Affairs Danmark

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Commercial Director

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Principal Laboratory Technologist

  • Head of International Sales

  • Clinical Operational Associate

Se flere jobs

Watch Job

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Danske Rederier søger klimakonsulent til barselsvikariat

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Business Intelligence Specialist

Se flere jobs

Job

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Application Manager

  • Regulatory Affairs Professional

  • Lead Data Architect

  • Application Manager

  • Senior Regulatory Affairs Professional

  • Head of Regulatory Affairs Danmark

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Commercial Director

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Principal Laboratory Technologist

  • Head of International Sales

  • Clinical Operational Associate

Se flere jobs

Kolofon

MedWatch
Søg

Sektioner

  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mikkel Aabenhus Hemmingsen

mah@medwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8387

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Job

Abonnement

Prøv MedWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

medwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Læs mere om abonnement her

Adresse

MedWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8370

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MedWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MedWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge