MedWatch

Novo Nordisk beskyldes for "greenwashing" i klimaplan

Klimaplanerne hos Novo Nordisk hviler i høj grad på anvendelsen af en gammel metode til at nedbringe regnskabet over udledningen af drivhusgasser, en metode som eksperter nu kalder for greenwashing.

Foto: Stine Tidsvilde

Flere danske virksomheder, herunder Novo Nordisk, benytter i deres senest lancerede klimaplaner en metode, som ifølge eksperter burde være forældet, til at få deres klimaregnskab til at blive grønnere.

Det skriver Politiken.

Metoden angår købet af certifikater, også kaldet oprindelsesgarantier, på grøn energi, som på papiret sænker selskabernes udslip af drivhusgasser. For certifikaterne garanterer ikke, at der bliver produceret mere grøn strøm eller gas, men betyder, at selskaberne kommer i første række til den som regel statsstøtrede grønne energi, og at den strøm og gas, som den almindelige skatteyder køber, på papiret kan blive mere sort.

"Al forskning viser, at handel med certifikater fra grøn energi, som allerede er bygget, eller som ville blive bygget alligevel, ikke fører til, at der samlet bliver produceret mere grøn energi. De ændrer ikke udledningen til atmosfæren. Der er helt sikkert tale om greenwashing," siger lektor Matthew Brander fra universitet i Edinburgh.

Novo Nordisks certifikater kommer fra den statsstøttede havmøllepark Kriegers Flak i Østersøen, og miljøchef Dorethe Nielsen siger, at man hos selskabet er supertilfredse med aftalen, der både giver danske arbejdspladser og bidrager positivt til den grønne omstlling.

Novo Nordisk til leverandører: Skift til grøn strøm, eller sig farvel til os som kunde

Grøn omstilling i life science-industrien bliver bremset på parkeringspladserne

Klimapartnerskabet for life science har lagt sine anbefalinger frem – industrien roser

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier