Tema: Læs artiklerne om markedskrisen, der stækker kampen mod resistente bakterier

Resistente bakterier slår hundredetusinder ihjel hvert år, men en økonomisk krise på antibiotikamarkedet blokerer for udviklingen af midler, der kan redde menneskeliv. Læs MedWatchs artikelserie om problemet her.
Foto: David Goldman / AP / Ritzau Scanpix
Foto: David Goldman / AP / Ritzau Scanpix
AF REDAKTIONEN

Et dysfunktionelt marked blokerer kampen mod resistente bakterier, som ifølge FN vil koste ti millioner menneskeliv årligt, hvis den nuværende situation får lov at fortsætte. Forstå krisen og årsagerne bag her:

Millioner af liv er på spil, men en markedskrise blokerer kampen mod resistente bakterier: "Systemet er ødelagt"

 

Ryan Cirz, tidligere videnskabelig direktør i antibiotikaselskabet Achaogen, så sin virksomhed gå til grunde, da det fik godkendt et middel mod en multiresistent, livstruende bakterie. "Vi lader da selvfølgelig ikke de personer dø, vel? Men det gør vi. Det var den del, jeg ikke havde forudset," siger han. Læs hans historie her:

Ryan Cirz brugte 16 år på middel mod mareridtsbakterie og mistede alt, da hans firma gik konkurs – nu prøver han igen

 

Mens antibiotikamarkedet er i krise, kan Thomas Cueni, generaldirektør i den globale brancheforening IFPMA, konstatere, at der mangler nytænkende antibiotika blandt de midler, der lige nu er i klinisk udvikling. Pipelinen ser dyster ud, siger han.

Generaldirektør er bekymret for fremtidens antibiotika: Pipelinen er "dyster"

 

I Sverige har sundhedsmyndighederne taget en ny indkøbsmodel i brug, som skal løse en økonomiske krise på antibiotikamarkedet. "Jeg kan godt se vores model fungere i andre lande i Europa," lyder det. Læs om den svenske løsning her:

Sverige har taget alternative metoder i brug for at komme antibiotikamangel til livs

 

Hos Amgros, der indkøber medicin til de danske hospitaler, er adm. direktør Flemming Sonne klar på at se på nye prismodeller for antibiotika i Danmark.

Amgros er åben for nye prismodeller for antibiotika: "Men det danske marked vil næppe være nok til at gøre den store forskel"

 

Aleks Engel, direktør for Novo Nordisk Fondens antibiotikafond Repair Impact Fund, skriver i sin klumme, at krisen på antibiotikamarkedet er endnu større i Europa end i USA. "Europa står over for en fremtid med få eller ingen nye markedsintroduktioner af antibiotika. Dette er virkeligheden her i 2020 og ikke i en fjern fremtid," skriver han.

KLUMME: I kampen mod antibiotika-resistens står Europa muligvis over for et tomt medicinskab

 

Der er brug for, at myndigheder, virksomheder og andre interessenter i Danmark går sammen om at finde en løsning på den økonomiske krise på antibiotikamarkedet, mener Andreas Daugaard Jørgensen, adm. direktør i MSD i Danmark. Han efterlyser samling og dialog.

Direktør efterlyser samarbejde om kriseramt antibiotikamarked: "Alle er enige om, at der er et problem"

 

Biotekselskabet Snipr Biome fra København håber på at bryde igennem markedskrisen ved at udvikle en helt ny form for antibiotika, der er baseret på genredigeringsteknikken crispr, og som er målrettet de allermest udsatte patienter.

Biotekfirma dræber resistente bakterier med crispr – satser på at trodse markedskrise 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også