MedWatch

Sundhedsstyrelsen opfordrer til mundbind i myldretiden

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik.

For første gang anbefaler myndighederne i Danmark nu brugen af mundbind i særlige situationer. | Foto: Mads Claus Rasmussen//

Sommerferien er ved at være slut, og hverdagen nærmer sig. Det betyder også, at flere vil bruge den kollektive trafik.

Derfor lyder den officielle opfordring fra Sundhedsstyrelsen nu, at passagerer skal bruge mundbind i bus, tog og metro, hvis der er trængsel, og det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

"Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selv om man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger," udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

"Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand," siger han videre.

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

"Men trafikselskaberne vil selvfølgelig sørge for, at passagerne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det," siger han.

Vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind.

De danske sundhedsmyndigheder har været mere tilbageholdende med at anbefale mundbind, end myndigheder i andre lande.

Flere eksperter har forudset, at danskerne skulle begynde at vænne sig til tanken om at bære mundbind i offentligheden, efter at flere lande har stillet det som krav.

Men til DR sagde Søren Brostrøm så sent som i starten af ugen, at mundbind i det offentlige rum "giver ingen mening i den nuværende situation".

Samtidig sagde han dog, at det måske på sigt kunne give mening i den kollektive trafik.

Den nye udmelding og de justerede anbefalinger er gældende fra lørdag den 1. august.

Brostrøm: Mundbind er ikke nødvendige i Danmark lige nu 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier