MedWatch

EU kæmper for at lande forhåndsaftaler om coronavacciner

Indtil videre er det op ad bakke i forhandlingerne mellem EU og Pfizer, Sanofi, J&J og flere andre udviklere af en coronavaccine i et forsøg på at få aftaler i stand og sikre leveringer af de potentielle behandlinger til unionen.

Der er både et internationalt kapløb i gang om at udvikle en vaccine mod coronavirus, men også om at være de første lande til at sikre sig de potentielle vacciner. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380

Forhandlingerne mellem EU og en række medicinal- og biotekvirksomheder, der er ved at udvikle potentielle vacciner mod coronavirus, kører ikke på skinner.

Selskaberne og det europæiske fællesskab forsøger at nå til enighed om en række aftaler, der skal sikre unionen levering af de første doser af vaccinerne, når og hvis de bliver godkendt og produceret, men uenigheder om pris, betalingsmetode og ansvaret over for mulige bivirkninger bremser processen.

Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters, der har været i kontakt med en række unavngivne kilder, som ifølge mediet er en del af forhandlingerne.

EU forhandler i øjeblikket med mindst seks vaccineudviklere om at sikre unionens borgere de første potentielle doser mod sygdommen covid-19, der kommer fra coronavirussen.

USA har allerede fået aftaler med Astrazeneca og Pfizer, ligesom MedWatch har beskrevet, hvordan USA sikrede sig tre måneders produktion af Gileads covid-19-middel remdesivir (Veklury) foran Europa og resten af verden.

Uenige om ansvar

EU's forhandlinger med John & Johnson skulle eftersigende være længst i processen, men er strandet på en diskussion om, hvordan ansvaret skal fordeles mellem EU og medicinalgiganten, hvis virksomhedens vaccine skulle vise sig at have uforudsete bivirkninger.

Uenigheden med franske Sanofi og dets potentielle vaccine med britiske Glaxosmithkline bunder i, at selskaberne vil have betaling på forhånd for alle 300 ønskede doser, mens EU vil betale i trancher og udskyde nogle af dem, indtil vaccinen er kommet igennem større kliniske forsøg.

Derudover forhandler EU også med biotekvirksomhederne Moderna og Curevac, ligesom fire EU-lande allerede har landet en aftale med Astrazeneca, som EU forsøger at brede ud til hele unionen.

Hverken virksomhederne eller EU har ønsket at kommentere situationen over for Reuters.

USA bestiller 100 millioner doser af mulig coronavaccine

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier