Stat og regioner har ikke haft styr nok på supersygehuse

Statsrevisorerne kritiserer nu, at regionerne i utilstrækkeligt omfang har forholdt sig til, hvilke konsekvenser ændringerne i sygehusbyggerier kan få for de færdige supersygehuse, som staten har kastet 25 mia. kr. efter.
Opførslen af Skejby Sygehus gav den største arbejdsplads i Aarhus Kommune med ca. 10.000 ansatte. | Foto: Jens Henrik Daugaard/JPA
Opførslen af Skejby Sygehus gav den største arbejdsplads i Aarhus Kommune med ca. 10.000 ansatte. | Foto: Jens Henrik Daugaard/JPA
af ritzau

Folketingets tal-vagthund kritiserer, at supersygehuse kan blive dårligere end ventet trods milliardtilskud.

Siden staten gav tilsagn om at poste omkring 25 milliarder kr. i opførelsen af nye supersygehuse, har regionerne lavet en stribe ændringer i projekterne.

Men der er ikke ordentlig styr på, om ændringerne gør sygehusene dårligere end forventet, da pengene blev givet.

Det skriver Rigsrevisionen, mens Statsrevisorerne udtaler kritik.

"Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at regionerne i utilstrækkeligt omfang har forholdt sig til, hvilke konsekvenser ændringerne i sygehusbyggerierne kan få for de færdige sygehuse. Det indebærer risiko for, at ændringerne kan have negative følger for sygehusenes funktionalitet og kapacitet. Statsrevisorerne finder, at Sundheds- og Ældreministeriet ikke har ført et tilfredsstillende tilsyn med ændringerne i sygehusbyggerierne," skriver Statsrevisorerne i en udtalelse.

Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget. Statsrevisorerne består af politikere, der kan udtale kritik.

Samlet er der givet tilsagn om at investere 42 milliarder kroner til den nye sygehusstruktur, der omfatter supersygehuse. 

Rigsrevisionens undersøgelse viser, at der er gennemført "mindst 300" ændringer i byggeplanerne, siden aftalen blev indgået. Og 168 af disse er fra sparekataloger.

Rigsrevisionen peger på blandt andet fjernede planlagte sengepladser på Nyt Hospital Nordsjælland, fjernelse af stråleterapi i Gødstrup og færre sengepladser på akutmodtagelsen på Nyt Aalborg Universitetshospital.

"Samlet set har regionerne og Sundheds- og Ældreministeriet – henholdsvis som bygherrer og tilsynsmyndighed – ikke på en tilfredsstillende måde sikret, at ændringer i sygehusbyggerierne er forenelige med tilskuddenes formål og tilsagnsvilkårene," konkluderer Rigsrevisionen.

Det får statsrevisorerne til at udtale:

"Det kan være velbegrundet, når regionerne har ændret i byggerierne af Danmarks 16 nye sygehuse. Undersøgelsen viser desværre, at vi ikke kan være helt sikre på, at besparelser og ændringer i byggerierne er foretaget på en måde, så de nye sygehuse vil kunne leve op til formålet og hensigten med byggerierne".

Universitetshospital åbner klinik for personlig medicin

Offentlige sundhedsudgifter er steget markant siden 2000

Løkke vil nedlægge regionerne 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også