Astrazeneca lancerer klimaplan til 7 mia. kr.

Det var tanken om sit barnebarns fremtid, som i sidste ende gav adm. direktør i Astrazeneca, Pascal Soriot, det afgørende skub og overbeviste ham om, at han skulle dreje den europæiske medicinalgigant i en grøn retning.
Fra Davos i Schweiz og det årlige World Economic Forum, som i høj grad har handlet om klimaforandringer, har han fortalt, at Astrazeneca nu lancerer et mål om at være færdige med at udlede kuldioxid i 2025 og i 2030 vil være fuldstændig CO2-neutrale hvad angår både selskabet og dets leverandører.
Det skriver branchemediet Endpts.
"Jeg har børn, og jeg har et barnebarn, og de vil kigge på mig og spørge, hvad jeg gjorde," sagde Pascal Soriot i Davos.
Han har i mere end 20 år været en del af toppen af den globale medicinalindustri, som for nyligt blev vurderet til at udlede mere CO2 end bilindustrien.
Grønt kapløb
Selv har han tidligere kaldt sig en "global borger", som ofte fløj rundt mellem tre kontinenter, men nu har hans fokus rette sig mod klimaet, og Astrazeneca er ikke det første store medicinalselskab, som kaster store klimaambitioner på bordet.
Takeda fortalte således under den store internationale konference JP Morgan i San Francisco, at det japanske selskab satsede på at være CO2-neutrale allerede i år. Schweiziske Novartis har også en plan om at være CO2-neutrale i 2025, som dog ikke indebærer virksomhedens forsyningskæde, og danske Novo Nordisk arbejder med sin klimaplan Circular for Zero om at være CO2-neutral fra 2030.
Især de store amerikanske medicinalproducenter falder bemærkelsesværdigt bagud i kapløbet om de mest ambitiøse klimatiltag. BMS har således en målsætning om at skære fem pct. af selskabets udledninger i løbet af i år. Merck har lovet, at virksomheden eksternt vil bruge bæredygtig elektricitet i 2040, og Eli Lilly, der udleder fire gange mere end Astrazeneca og er den absolut største farma-udleder af drivhusgasser, har en ambition om at nedbringe udledningen med 20 pct. i 2020.
Vind og elektriske biler
Astrazeneca vil blandt andet nå sit mål om at blive CO2-neutrale i 2030 ved at skifte til bæredygtig energi både i forhold opvarmning og elektricitet samt udskifte alle biler til elektriske biler inden for fem år. Samtidig går selskabet i gang med at plante en skov med 50 mio. træer i henholdsvis Australien, Indonesien og Frankrig.
Ifølge Pascal Soriot kommer tiltaget, ud over hans egen samvittighed, også fra pres fra medarbejderne i selskabet. Samtidig sagde han, at der dog var en bestemt gruppe, som ikke lagde noget grønt pres på virksomheden: aktionærerne. Det er ifølge topchefen grunden til, at farmaselskaber stadig ikke har elimineret udledningen af drivhusgasser.
"Jeg mener ikke, at presset er stærkt nok endnu, hvis jeg skal være ærlig. Virksomhederne skal derfor motiveres på anden vis for at gøre noget," siger Soriot.
Novo og Lundbeck med på topliste over klimabevidste selskaber
Ambu kaster sig ud i bæredygtig omstilling: "Vi gør det, så vi kan være stolte af Ambu"
Novo Nordisk vil fortsat tillade engangsplast trods klimaambitioner
Forsker kalder Novo Nordisks nye grønne strategi for urealistisk
Fra næste år vil alle Novo Nordisks fabrikker køre på grøn strøm
Den grønne bølge skyller ind over medicinal- og medicoindustrien