MedWatch

Trump indfører ny told på kinesiske varer den 1. september

Den amerikanske præsident har torsdag varslet en eskalering af toldkrigen mod Kina.

Foto: Bryan Woolston/ Reuters / Ritzau Scanpix

USA's præsident, Donald Trump, har torsdag varslet, at landet vil indføre ny told på 10 pct. på kinesiske varer for 300 mia. dollar.

"Handelssamtalerne fortsætter, og under samtalerne vil USA starte, fra den 1. september, med at putte en mindre yderligere tarif på 10 pct. på de resterende varer og produkter for 300 mia. dollar, som kommer fra Kina ind i vort land," skrev Donald Trump på Twitter torsdag aften dansk tid.

I forvejen har USA pålagt importtold på 25 pct. på varer fra Kina for 250 mia. dollar.

Efter udmeldingen er de amerikanske aktier vendt fra pæne plusser til minus. S&P 500-indekset er faldet med 0,9 pct., men var tidligere oppe med så meget som 1,1 pct. Også Dow Jones er gået i rødt med et fald på 0,9 pct., mens Nasdaq, som tidligere var i plus med 1,7 pct., har mistet 0,8 pct.

Også obligationsmarkedet i USA reagerer på meldingen fra præsident Trump. Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation er faldet med hele 11 basispoint til 1,91 pct. torsdag. Før Trumps tweet lå renten i 1,96 pct. og er altså faldet 5 basispoint på nyheden.

Hos Sydbank udtrykker makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel bekymring efter præsidentens melding.

"Trumps trusler mod Kina er dybt bekymrende for den globale økonomi. Hvis Trump sætter handling bag ordene, risikerer Trump i værste fald at hive tæppet væk under den globale økonomi og afspore det lange opsving. Derfor tager investorerne også truslerne alvorligt," skriver Sproegel i en kommentar.

Tiltaget fra den amerikanske administration kommer i kølvandet på nye forhandlinger, hvor parterne mødtes tirsdag og onsdag i Shanghai. Der var tale om genoptagne forhandlinger, som Trump aftalte med den kinesiske præsident Xi Jinping i forbindelse med G20-mødet i Japan i slutningen af juni.

Forhandlingerne var ellers før brudt sammen, fordi USA mener, at Kina forsøgte at genforhandle elementer i handelsaftalen, som tidligere var blevet indgået. Det har Kina afvist.

I forbindelse med G20-mødet blev det ifølge USA også aftalt, at Kina skulle genoptage landets indkøb af en række amerikanske landbrugsvarer, herunder sojabønner og bomuld, men heller ikke på denne front er der sket noget, påpeger præsident Trump.

"Vi troede, vi havde en aftale med Kina for tre måneder siden, men desværre besluttede Kina sig for at genforhandle aftalen inden underskrift. Kina gik med til at købe landbrugsprodukter fra USA i store mængder, men det har de ikke gjort," tweetede Donald Trump også torsdag.

Samtidig rejste præsidenten endnu et kritikpunkt mod Kina.

"Min ven præsident Xi lovede også, at han ville stoppe salget af fentanyl til USA - det skete heller aldrig, og mange amerikaner dør fortsat."

Fentanyl er et syntetisk smertestillende middel og er ifølge Wikipedia 100 gange mere potent end morfin.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier