MedWatch

Læger: Dyr medicin dræner regionerne

Stigende udgifter til medicin sluger de ekstra penge, som politikerne har tildelt hospitalerne, vurderer Lægeforeningen.

Foto: /Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

De seneste år har læger, sygeplejersker og pårørende advaret om, at de ikke kan løbe hurtigere, og at de årlige besparelser er en direkte trussel mod patientsikkerheden. Nu leverer Lægeforeningen en forklaring. Det skriver Politiken mandag.

Et nyt notat fra foreningen viser, at stigende udgifter til hospitalsmedicin langt overstiger de ekstra penge, som regionerne har fået. I 2017 og 2018 fik regionerne samlet tilført 700 millioner kroner ekstra ved de årlige økonomiforhandlinger med regeringen. Men væksten til sygehusmedicin steg i samme periode med knap 1,1 milliard kroner. Derfor har regionerne måttet finde de ekstra millioner til hospitalsmedicin ved årlige sparerunder.

»Vi er langt ude over, at man bare kan løbe hurtigere«, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing. Han sætter spørgsmålstegn ved, om politikerne har forstået alvoren: »Noget tyder på, at de ikke har«.

Notatet viser også, at hvis man medregner ekstra penge til regioner fra finanslovene i 2017 og 2018, så råder regionerne over knap 0,2 procent mere årligt, når medicinudgifterne er betalt. Men de ekstra penge skal gå til en lang række øremærkede krav fra Christiansborg, eksempelvis ny hpv-vaccine og kræftapparatur, samt til de markant flere ældre, fødende og små børn. Ifølge Lægeforeningen har personalet derfor svært ved at løse opgaverne på en ordentlig måde.

»Mange hospitalsansatte oplever, at dagligdagen bliver så fortravlet, at patientsikkerheden forringes«, siger Andreas Rudkjøbing.

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, Syddansk Universitet, bekræfter tallene og genkender konklusionen. Han forklarer, at personalet oplever »klinisk udbrændthed«: Uanset hvor hårdt de knokler, oplever de at svigte patienterne.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier