MedWatch

Medicinrådets afgørelser mangler evidens

Et stort antal af Medicinrådets godkendelser sker på et grundlag, hvor Medicinrådet selv er i tvivl om evidensen for dets anbefaling.

Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

Når Medicinrådet vurderer lægemidler til anvendelse på danske sygehuse, så er vurderingen ofte forbundet med så store usikkerheder, at rådet reelt ikke ved, om medicinen virker som forventet.

Siden opstarten i januar 2017 har Medicinrådet anbefalet 35 lægemidler, men i mere end halvdelen af tilfældene er rådet nået frem til, at evidenskvaliteten er "meget lav," skriver Berlingske.

"Når det er så svagt et grundlag, er der en betydelig usikkerhed i resultaterne. Spørgsmålet er jo, om resultatet er reelt eller en tilfældighed, hvor medicinen rent faktisk ikke virker. Det må man så holde op mod, at man ønsker at stille lægemidler til rådighed for patienterne så hurtigt som muligt. Når vi skal vurdere, hvor sikre vi er på, at lægemidlet har en effekt – i forhold til den pris, man skal betale for det – må man bare sige, at det er vi ikke særligt sikre på. Det afspejler sig så i, at vurderingen af evidensens kvalitet ofte lander på lav eller meget lav," siger Steen Werner Hansen, der sammen med Jørgen Schøler Kristensen deler formandsskabet i Medicinrådet, til avisen.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier