MedWatch

Falck-topchef: Coronaindsatsen har været et kæmpe boost

Coronatest af flere millioner danskere har øget både omsætning og indtjening i Falck, som har udsigt til et år med overskud efter fire år med store tab.

Falck-topchef, Jakob Riis. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Falck har testet knap fire millioner danskere for corona, og den massive indsats medførte en øget omsætning i redningskoncernen på op mod 1 mia. kr. En stor del er kommet i de første måneder af 2021, og det er stærkt medvirkende til, at redningskoncernen næsten har tidoblet resultatet i årets første kvartal.

Også i de kommende måneder vil covid-19-aktiviteter betyde fuld fart for Falck, men derefter forventer koncernchef Jakob Riis, at den midlertidige forretning vil skrumpe.

"Covid-19-test i Danmark har været en meget stor og krævede opgave, men det er også en flygtig aktivitet, som mere eller mindre vil forsvinde efter sommerferien," siger Jakob Riis.

Koncernen har i årets første tre måneder etableret 186 teststeder samt et par hundrede mobile enheder. 2.000 nye medarbejdere er blevet hyret til opgaverne.

"Vi har stået for test i tre regioner, på skoler, virksomheder og ved landets grænser. Jeg er stolt af vores medarbejderes indsats, som har bidraget til indsatsen mod pandemien og en hurtigere genåbning af Danmark," siger Jakob Riis.

Ud over det økonomiske bidrag har det haft stor mental betydning for Falck. Koncernen har nemlig kæmpet for at slippe fri af den negative omtale i forbindelse med den daværende ledelses brug af ulovlige metoder i sagen om ambulancekørsel i Region Syddanmark.

"Det har givet et kæmpe boost til moralen i Falck, at vi fik den opgave og har løst den flot. Det har været meget tilfredsstillende at få lov til at gøre en forskel, og det gav en fornemmelse af, at vi kom tilbage i varmen efter en historik præget af negative konkurrencesager," siger Jakob Riis.

Han tilføjer, at indsatsen under covid-19 har lagt stort pres på organisationen.

"Opgaverne er løst ved siden af det øvrige arbejde, så det er en organisation, som ikke har haft ferie siden efteråret. Men det overskygges af, at det har været et meget vigtigt og motiverende arbejde," siger Jakob Riis.

Falck gennemfører vaccinationer mod covid-19 både i USA og Sverige, men langt størstedelen af aktiviteten er sket i Danmark, hvor man har en aggressiv strategi med systematisk test i stor skala.

Koncernen regner med at skulle løse testopgaver i danske lufthavne og ved grænsen til Tyskland efter 2. kvartal, men i takt med udrulningen af vaccinerne vil dette arbejde mere eller mindre forsvinde.

Mens coronakrisen har medført masser af ekstra arbejde i Danmark, så har Falck oplevet færre opgaver i andre lande. Det gælder f.eks. i USA og Spanien, hvor der har været færre kørsler med ambulance og færre transporter af sygdomsramte kunder.

"I USA har vi set en nedgang i ambulancekørslen på 10 pct., og det betyder meget på et marked med en omsætning på et par milliarder kroner," siger Jakob Riis.

Det er ikke kun flere opgaver, som har øget resultatet i 1. kvartal fra 29 mio. kr. i 2020 til 273 mio. kr. i 2021.

Falck har også gennem lang tid arbejdet hårdt på at få bedre styr på omkostningerne. Selskabet gennemførte for knap et år siden en sparerunde, hvor 450 ansatte blev afskediget, og det begynder nu for alvor at vise resultater.

Det er ikke kun covid-19, som har øget omsætningen i Falck. Selskabet har fået flere andre opgaver, og i Tyskland bidrager en stor kontrakt i Görlitz til væksten.

Den positive start på året betyder, at Falck efter fire år med massive underskud har udsigt til en solid lønsomhed i 2021. Koncernen hæver da også forventningerne markant til hele året.

Koncernen venter en omsætning på mellem 13 og 14 mia. kr., mens driftsresultatet før særlige poster ventes at lande i niveauet 1-1,1 mia. kr. Tidligere lød forventningerne på en omsætning på mellem 11 og 12 mia. kr. og et driftsresultat på 650-750 mio. kr.

Millioner af lyntest er med til at nidoble Falcks overskud

Falck-topchef tror ikke, at verden bliver sig selv igen - og han glæder sig

Falck-direktør om lyntest-markedet: "Vi forlader det i løbet af 2021" 

Mere fra MedWatch

Johnson & Johnson misser forventningerne til salget

Selvom der er blevet solgt utallige Johnson & Johnson-vacciner mod covid-19, og Genmab-midlet Darzalex også har spædet godt til i kassen, så præsterer selskabet dårligere end analytikerne ventede i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier