MedWatch

Diagnostikbranchen efterlyser krav til leverandører af kviktest

Mens Danske Regioner indgår aftaler med flere og flere private aktører om at teste danskerne med hurtige antigentest, kalder brancheforeningen for diagnostikselskaber på flere og mere ens krav til virksomhederne, som myndighederne vælger uden brug af almindelige udbudsregler.

Henrik Christensen, formand for brancheforeningen Dialab, håber på mere ordnede forhold på markedet for antigentest for covid-19. | Foto: Dialab/PR

Forholdene på markedet for antigentest, også kaldet lyntest, ændrer sig nærmest fra dag til dag. Efter myndighederne først var kritiske over for brugen af antigentest, men derefter pludselig drejede om på hælen og skrev under på en lynaftale med Falck, har Danske Regioner nu også kontrakter med SOS International, Carelink og Copenhagen Medicals.

Ingen af aftalerne er indgået under normale forhold under en udbudsproces, og virksomhederne er typisk ikke kendte aktører på diagnostikmarkedet.

Det får nu formanden for brancheforeningen Dialab, Henrik Christensen, til at efterlyse en mere grundig, ensartet og gennemsigtig proces fra myndighedernes side for at sikre kvaliteten og rimelige konkurrencevilkår på et marked, som han og flere andre aktører i MedWatch har beskrevet som "det vilde vesten".

"Det er klart, at når der kommer virkelig mange nye producenter og rigtig mange nye leverandører, så ville det være godt med en form for præ-screening. De almindelige godkendelsessystemer ville jo sortere nogle fra, men det når myndighederne simpelthen ikke i øjeblikket, når de laver nødaftaler i stedet for normale udbudsrunder," siger Henrik Christensen til MedWatch.

"Der er jo netop en række krav på området til diagnostiske selskaber om CE-mærkning og flere forskellige krav i forbindelse med udbud, så det hele netop ikke kører som det vilde vesten, men det går en masse løsninger i øjeblikket udenom," uddyber formanden.

Størrelsen fik betydning

Hos Falck har adm. direktør Jakob Riis ikke fået direkte besked på, hvorfor virksomheden sikrede sig den første kontrakt med Danske Regioner, men han har en klar formodning om, at det var virksomhedens kapacitet og tilstedeværelse på markedet, som var afgørende.

Jakob Riis, der har en fortid som koncernchef i Novo Nordisk, har som adm. direktør i Falck kastet sig over det diagnostiske marked for covid-19 med antigentest. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Jakob Riis, der har en fortid som koncernchef i Novo Nordisk, har som adm. direktør i Falck kastet sig over det diagnostiske marked for covid-19 med antigentest. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
 

"Regionerne rettede selv henvendelse til os, og mit kvalificerede gæt på, at det netop var os, er, at de var nødt til at kigge på de operatører, som kunne flytte stor volumen over kort tid, hvis de ville have en testkapacitet, der kan måles op imod Testcenter Danmarks omkring 100.000 daglige screeninger," siger han og påpeger, at Falck på daværende tidspunkt allerede havde aktiviteter på 12 centre rundt om i landet.

Man må erkende, at myndighederne ikke kan afsøge og afdække og være i dialog med hundredvis af forskellige virksomheder, der har et bud på, hvordan de kunne være med i processen.

Jakob Riis, adm. direktør i Falck.

"Vi så jo, at der også var et behov forinden, hvor folk var villige til selv at betale for en test, så regionerne ringede nok til Falck, fordi de havde en stærk formodning om, at vi var parate til at skalere op med ekstremt kort varsel. Det lagde vi jo heller ikke skjul på," siger Jakob Riis.

Falck har i dag 44 centre kørende, tester over 30.000 danskere i døgnet og har en kapacitet på op til 50.000 test om dagen.

Konsekvenser ved udbud

Jakob Riis er helt bevidst om, at Danmark og Falck står i en helt særlig situation med viruspandemien, som virksomheden "skal forvalte med omhu", og han har derfor også fuld forståelse for, at myndighederne indtil videre er gået uden om almindelige udbudsregler og i stedet er rykket hurtigt ved at bruge særlige nødlove for at løse sundhedskrisen.

"Man må erkende, at myndighederne ikke på så kort tid kan afsøge og afdække og være i dialog med hundredvis af forskellige virksomheder, der har et bud på, hvordan de kunne være med i processen," siger Jakob Riis, der anerkender det overordnede behov for et udbud, men som samtidig advarer mod konsekvenser ved mere regulering. Han ser nemlig en mulig kommende rolle for mindre selskaber i det eksisterende marked.

"Hvis myndighederne vil skrue op for kvalitetskrav, dokumentation og så videre, kommer de hurtigt i den situation, at kun et par leverandører kan leve op til kravene, og det kan jo i sidste ende udelukke mindre aktører, der ellers kunne påtage sig lokale opgaver," siger topchefen, der ved, at Danske Regioner netop er ved at udfærdige et udbud på området.

"Min forventning er, at der kommer et udbud op at stå før januar, så de første midlertidige aftaler bliver erstattet af noget, der har gennemløbet en udbudsproces. Det ser vi frem til at modtage og se, hvordan vi kan byde på," siger Jakob Riis.

Myndighederne peger på hinanden

Hos Danske Regioner ønsker formand Stephanie Lose (V) ikke at stille op til et interview om de første lynkontrakter og et kommende udbud, men skriver i et skriftligt svar til MedWatch, at hun er stærkt tilfreds med myndighedernes nye brug af antigentest.

"Vi har set, at der har været meget stort pres på testkapaciteten, og derfor har regeringen og regionerne meget hurtigt indgået aftaler med private firmaer om de såkaldte hurtig-test. Allerede efter få dage har disse test vist deres berettigelse. Der er fundet hundredvis af symptomfri covid 19-smittede, og dermed har de medvirket til at stoppe smittekæder," skriver Stephanie Lose.

Hun understreger, at regionerne arbejder tæt sammen med regeringen om at etablere en yderligere kapacitet omkring antigentest, men kommenterer ikke på et eventuelt kommende udbud og henviser ellers til Sundheds- og Ældreministeriet.

Ministeriet henviser dog i et skriftligt svar tilbage til Danske Regioner, "som er ansvarlige for at indgå aftaler med private aktører om antigentest".

Hos Falck har Jakob Riis forstået processen således, at regeringen og Sundhedsministeriet pålagde Danske Regioner opgaven med at få etableret den ekstra kapacitet, og han har også en formodning om, hvordan det forestående udbud kommer til at se ud.

"Jeg tror, vi vil se udbuddet forme sig på en måde med en klar linje mellem private aktører, som skal ud og spille en rolle om at screene og opdage de usynlige smittekæder, mens Testcenter Danmark tager sig af de synlige smittekæder," siger han.

Diagnostik-markedet for coronavirus er "det vilde vesten"

Falck åbner 25 nye testcentre for at sænke ventetid 

200.000 kan testes i døgnet med nye aftaler om lyntest

Roche vil indtage markedet for antigentest: "Det vigtigste er ikke at komme først" 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 33

Tirsdag, onsdag og torsdag stod i regnskabernes tegn. Tirsdag morgen nedjusterede Demant, onsdag kom Lundbeck og Coloplast med kvartalstal, og torsdag valgte GN, ligesom konkurrenterne, også at nedjustere. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier