Ny GN-formand vil finde en gældsløsning – men vil ikke give et tidspunkt

GN skal finde en ny løsning på at løse selskabets store problem med gæld. Det arbejder starter nu, ifølge den nyslåede GN-formand Jukka Pekka Pertola. 
Jukka Pekka Pertola er onsdag blevet valgt som GN's nye bestyrelsesformand. Første opgave er at løse GN's problem med høj gæld. | Foto: Jukka Pekka Pertola / Privat
Jukka Pekka Pertola er onsdag blevet valgt som GN's nye bestyrelsesformand. Første opgave er at løse GN's problem med høj gæld. | Foto: Jukka Pekka Pertola / Privat
Christian Bundgaard, Christopher Due Karlsson & Stine Løcke Nielsen

BALLERUP – Det er ikke just et helt velkørerende selskab, finske Jukka Pekka Pertola overtager formandsposten i. 

En gæld på 15 mia. kr. tynger GN. Indtjeningen er faldende, og aktiekursen har taget sig et gevaldigt dyk det seneste år. 

Samtidig tyder det på, at der ikke helt er konsensus mellem hvad bestyrelsen i GN vil, og hvad aktionærerne vil for selskabet fremadrettet. GN vil løse gældsproblemet med en aktieemission, men det var der ikke opbakning til blandt det fornødne antal aktionærer. 

Efter generalforsamlingen stillede den nyslåede bestyrelsesformand op til en session med den fremmødte presse, men det var ikke meget, Jukka Pekkka Pertola ville dele for nuværende.

”Jeg vil ikke begynde at spekulere for meget her. Vi skal fortsætte dialogen med vores aktionærer og finde den rigtige løsning. Men der er ganske mange forskellige alternativer, vi skal kigge på,” siger Jukka Pekka Pertola. 

Aktionærernes ret

GN’s bestyrelse havde til generalforsamlingen besluttet at rejse op til 7 mia. kr. i en kapitaludvidelse. Selskabet har nemlig det helt store og meget presserende problem, at netop 7 mia. kr. af GN’s samlede gæld står til at forfalde i 2024. Derfor skal der penge i kassen – og meget gerne hurtigt. 

Det viste sig imidlertid, at bestyrelsen ikke havde den fornødne opbakning blandt aktionærerne, og derfor måtte man i 11. time trække forslaget tilbage. 

Nu skal den nye bestyrelse således finde en anden, og måske mere populær, løsning blandt aktionærerne. 

”Det er jo aktionærenes ret til at ytre deres holdning. Selvfølgelig er det en skuffelse, at vi ikke fik det mandat, men sådan er det jo. Vi forstår, hvad vores aktionærer siger, og så skal vi tage den derfra.”

Blandt andet foreslog underdirektør Claus Berner Møller fra ATP til generalforsamlingen, at man entrerede med en mindre udvidelse end hidtil planlagt. Eksempelvis op til 5 mia. kr. 

Til det svarede bestyrelsesformanden, adspurgt af pressen:

”Som sagt vil jeg ikke spekulere. Vi går nu i gang. Vi går nu i gang i bestyrelsen og begynder at kigge på alle de alternativer, vi nu har.”

Hvornår har I tænkt jer at melde noget ud?

”Jamen som sagt skal I have en forståelse for den ganske nye situation. Vi har nogle idéer og alternative løsninger. Det skal vi nu gå igennem i bestyrelsen, og finde ud af vejen frem,” afslutter den nyslåede GN-formand Jukka Pekka Pertola.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også