MedWatch

Demants forventninger til Epos i H2 er langt under konsensus

Hørekoncernens Communcations-afdeling skuffede i andet kvartal, viser nyt regnskab.

Foto: Demant / PR

Demant overraskede til den negative side med udviklingen i sin Communications-division, der dækker over headset-forretningen Epos, i andet kvartal, og det trak toplinjen et pænt stykke under det ventede i første halvår samlet set og sendte driften i rødt.

Det gjorde ondt på aktiekursen, der faldt med 3,7 pct. på regnskabsdagen trods et overordnet flot regnskab og en opjustering af forventningerne.

Og selv om forventningen fortsat er, at Epos skal være en klar vækstforretning med stor fremgang på toplinjen i de kommende år - omtrent 12 pct. om året ifølge de senest offentliggjorte forventninger i forbindelse med mandagens kapitalmarkedsdag i København - er bumpene på vejen i Epos større, end analytikerne havde regnet med.

Det så man på regnskabsdagen den 12. august, og det kan man også læse ud af de forventninger til andet halvår, som Demant har luftet mandag.

Her varsler selskabet en omsætning i andet halvår for Communications, som vil være mere end 10 pct. lavere end i første halvår, hvor salget blev 621 mio. kr.

Kigger man på det seneste analytikerkonsensus, der er indsamlet efter halvårsregnskabet i august, peger det på en omsætning på 699 mio. kr. i andet halvår.

Det svarer til et fald på 8 pct. fra det meget stærke andet halvår 2020, hvor omsætningen var 760 mio. kr., men indikerer omvendt en forventning om en vækst på 12,6 pct. fra første halvår.

Dermed er konsensus umiddelbart omtrent 150 mio. kr. for højt i forhold til Demants udmelding fra mandag.

Konsensus også for høj på indtjeningen

Og også for indtjeningen før renter og skat (EBIT) er Demant selv markant mere negativ i udmeldingerne, end analytikerne havde regnet med efter regnskabet for første halvår, hvor driften overraskende endte med et minus på 44 mio. kr. for Communications-divisionen.

Her peger Demant ved mandagens kapitalmarkedsdag på et tab på 50-100 mio. kr. i andet halvår, mens konsensus efter halvårsregnskabet lød på minus 22 mio. kr. - svarende til 28-78 mio. kr. for højt.

Også for 2022 var konsensus efter regnskabet højere, end Demants egne forventninger kan indikere.

For næste år ventede analytikerne efter halvårsregnskabet således et positivt driftsresultat på 20 mio. kr., men Demant selv peger på et let negativt resultat.

Toplinjen hos Epos sås samtidig vokse med 12,9 pct. i 2022 ifølge konsensusestimaterne, hvilket passer godt med Demants egne ambitioner om en vækst på omkring 12 pct., men det hører med til historien, at sammenligningsbasen i konsensusestimaterne er alt for høj, fordi estimaterne for andet halvår er langt højere end Demants egne forventninger.

Mangler skala i blandt andet USA

En væsentlig del af udfordringen for Epos er, at flere af konkurrenterne på headset-markedet er markant større og har noget større budgetter til forskning og udvikling på årlig basis.

Det betyder, at der er et stort arbejde og tunge investeringer foran Demant, hvis Epos skal løftes så meget, som ambitionerne byder i et marked, hvor ny teknologi er afgørende.

Samtidig har Epos først lige lanceret sit første produkt inden for videokommunikation, der for tiden er i kraftig vækst.

Og endelig er selskabet også langt mere eksponeret i Europa og i mindre grad på det amerikanske marked, hvor væksten er højere netop nu.

"Vi har vores første produkt, men lige nu får vi ikke medvinden fra væksten inden for video. Vi har lav eksponering i USA, som er det hurtigst voksende marked, så heller ikke der får vi for alvor del i medvinden," siger Jeppe Dalberg-Larsen, der er direktør for Epos, i forbindelse med kapitalmarkedsdagen mandag.

En del af forklaringen på den lavere omsætning i år er også, at virksomhedernes omstilling til livet efter corona i Europa har taget længere tid end ventet.

Det kan betyde, at en række ordrer på nyt udstyr er blevet udsat.

"Vi har en række ordrer, som måske kan komme næste år i stedet for i år, fordi beslutningsprocesserne tager lidt længere tid end ventet," siger Demants administrerende direktør, Søren Nielsen, på kapitalmarkedsdagen.

Lille del af den samlede forretning

Et andet væsentligt perspektiv i forhold til Epos er, at headset-forretningen - selv om den får meget fokus lige nu - fortsat er en relativt lille del af den samlede forretning hos Demant.

Kigger man på hele koncernen i 2021, bekræftede Demant mandag sine forventninger om et driftsoverskud (EBIT) på 3150-3450 mio. kr.

Og her passer konsensus fra efter halvårsregnskabet fortsat noget bedre. Det lyder på et driftsoverskud på 3421 mio. kr. på den post.

Konsensus for den organiske vækst er samtidig 31,8 pct. mod Demants egen prognose om 26-30 pct.

Men der er også usikkerhed om, præcis hvornår væksten rammer i den største del af forretningen - engros- og detailsalg af høreapparater - lige nu, fordi coronakrisen har betydet langt færre tilpassede høreapparater på verdensplan og dermed en stor ophobet efterspørgsel, som audiologerne nu arbejder på at indhente.

 

 

Søren Nielsen: Skala er nødvendigt for at løfte indtjening i headsetforretningen

Demant-topchef: Enhedsvækst i privat amerikansk marked er stadig høj i tredje kvartal

Demant tilslutter sig grønt klimainitiativ – vil reducere udledninger med 50 pct. i 2030 

Mere fra MedWatch

Johnson & Johnson misser forventningerne til salget

Selvom der er blevet solgt utallige Johnson & Johnson-vacciner mod covid-19, og Genmab-midlet Darzalex også har spædet godt til i kassen, så præsterer selskabet dårligere end analytikerne ventede i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier